| Notaka |

“Ένα βήμα πιο κοντά το πετρέλαιο του Κατακόλου”.

 Στο Κατάκολο έχει εντοπιστεί ένα μικρό σε μέγεθος επιβεβαιωμένο κοίτασμα που όμως έχει ευρύτερη αξία και σημασία. Και αυτό διότι όταν θα ολοκληρωθεί η παραγωγική γεώτρηση που σχεδιάζεται από την παραχωρησιούχο εταιρεία Energean, θα έχουμε την πρώτη εγχώρια νέα παραγωγή πετρελαίου εκτός Πρίνου και μάλιστα σε μια περιοχή η οποία αυτόματα θα χαρακτηριστεί ως ενεργό παραγωγικό πετρελαϊκό σύστημα. 

 

Θοδωρής Παναγούλης

Στο Κατάκολο έχει εντοπιστεί ένα μικρό σε μέγεθος επιβεβαιωμένο κοίτασμα που όμως έχει ευρύτερη αξία και σημασία. Και αυτό διότι όταν θα ολοκληρωθεί η παραγωγική γεώτρηση που σχεδιάζεται από την παραχωρησιούχο εταιρεία Energean, θα έχουμε την πρώτη εγχώρια νέα παραγωγή πετρελαίου εκτός Πρίνου και μάλιστα σε μια περιοχή η οποία αυτόματα θα χαρακτηριστεί ως ενεργό παραγωγικό πετρελαϊκό σύστημα. 

Υπό την έννοια αυτή και καθώς υπάρχουν και άλλες παραχωρήσεις σε γειτονικές περιοχές, όπου αναζητούνται νέοι πιθανοί επενδυτές και εταίροι, έχει μεγάλη σημασία να προχωρήσουν γρήγορα οι εγκρίσεις και οι διαδικασίες. 

Αυτές τις ημέρες λοιπό έγινε ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να έρθουν τα γεωτρύπανα που αναμένεται να βγάλουν στο φως περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου: υποβλήθηκε από την εταιρεία το Field Develompent Plan (FDP) και αναμένεται η έγκριση του στα τέλη Απριλίου ώστε προχωρήσει η επόμενη φάση που περιλαμβάνει τη σύνταξη και έγκριση μετά από δημόσια διαβούλευση και στην περιφέρεια Δ. Ελλάδος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών γύρω από την ΜΠΕ αναμένεται να φτάσει μέχρι το τέλος του 2018, ανοίγοντας το δρόμο ώστε στα τέλη της επόμενης χρονιάς, αρχές του 2019 να πραγματοποιηθεί η οριζόντια παραγωγική γεώτρηση από τη στεριά (δε θα στηθεί εξέδρα στη θάλασσα) και να ξεκινήσει η παραγωγή. 

Σημειώνεται ότι η άδεια εκμετάλλευσης είναι 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η εταιρεία ήδη έχει ξεκινήσει συζητήσεις με στόχο να καθοριστεί η περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί περαιτέρω έρευνα, πιθανότατα σε χερσαία περιοχή όπου έχουν καταγραφεί εμφανίσεις φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση, το πετρέλαιο που αναμένεται να παραχθεί το 2019 από το Κατάκολο παρότι μικρό σε ποσότητα, έχει ευρύτερη σημασία καθώς θα είναι η πρώτη παραγωγή, του πετρελαϊκού συστήματος της Δ. Ελλάδας, γεγονός που θα επιτρέψει να εξαχθούν ενδιαφέροντα και χρήσιμα συμπεράσματα για την ευρύτερη περιοχή και τις γειτονικές παραχωρήσεις. 

Τέλος, το ύψος της επένδυσης από την εταιρεία Energean προκειμένου να ξεκινήσει η παραγωγή από το κοίτασμα του Κατακόλου υπολογίζεται στα 50 έως 60 εκατ. δολάρια. 

(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!