Skip to main content
| Notaka

“Απώλειες 1,3 δισ. ευρώ από το λαθρεμπόριο για το Δημόσιο”.

Το λαθρεμπόριο συνεχίζει να οργιάζει, καθώς οι έλεγχοι τα τελευταία χρόνια έχουν συρρικνωθεί επιτρέποντας σε κυκλώματα να κερδίζουν δισ. ευρώ.  Όπως αναφέρει η “Καθημερινή της Κυριακής”, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το λαθρεμπόριο σε καύσιμα, καπνικά και οινοπνευματώδη ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ.

 

Το λαθρεμπόριο συνεχίζει να οργιάζει, καθώς οι έλεγχοι τα τελευταία χρόνια έχουν συρρικνωθεί επιτρέποντας σε κυκλώματα να κερδίζουν δισ. ευρώ.  Όπως αναφέρει η “Καθημερινή της Κυριακής”, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το λαθρεμπόριο σε καύσιμα, καπνικά και οινοπνευματώδη ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο χάνει ετησίως το ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι νόμιμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της αγοράς, όχι απλώς περιορίζουν τα κέρδη τους, αλλά αρκετές αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε “λουκέτο”.

Στον τομέα των καυσίμων το λαθρεμπόριο υπολογίζεται σε 300-500 εκατ. ευρώ ετησίως, στα καπνικά στα 750 εκατ. ευρώ, ενώ στα οινοπνευματώδη προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι τα ίχνη που αφήνουν οι λαθρέμποροι είναι περισσότερο από ορατά, ωστόσο ο ελεγκτικός μηχανισμός βρίσκεται σε αδράνεια. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά και καταδεικνύουν ότι από το 2014 μέχρι το πρώτο 9μηνο του 2016 (σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), οι έλεγχοι στα καύσιμα έχουν σχεδόν σταματήσει. Η ίδια αρνητική εικόνα, τουλάχιστον ως προς το σκέλος των ελέγχων, παρατηρείται και στα καπνικά.

ΠΗΓΗ: Energy Press

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!