| I |

“Motor Oil: Πώς θα μοιράσει ρευστότητα 363 εκατ. ευρώ”.

Τέσσερις ισχυρές επιδόσεις κατέγραψε ο όμιλος το 2016, σύμφωνα με την ενημέρωση των αναλυτών σε τηλεδιάσκεψη. Στο 77,85% το ποσοστό των πωλήσεων προς το εξωτερικό. Οι κινήσεις στην εγχώρια αγορά.

 Του Χρήστου Κολώνα,

Με ένα ισχυρό μαξιλάρι… ρευστότητας 363,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή τις ελεύθερες ταμειακές ροές, ο όμιλος της Motor Oil ΜΟΗ +0,86% πορεύεται στο επίσης δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον του 2017.

Οπως έκανε γνωστό η διοίκηση στη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών κι επενδυτών από τα 363,1 εκατ. ευρώ, τα 283,7 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη μείωση του χρέους και τα 77,6 εκατ. ευρώ για τη διάθεση του μερίσματος των 0,90 ευρώ ανά μετοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέρισμα για τη χρήση του 2015 ήταν 0,65 ευρώ.

Η Motor Oil ΜΟΗ +0,86%, είχε να επιδείξει για το 2016 τέσσερα δυνατά αποτελέσματα, παρά και το κλείσιμο των διυλιστηριακών εργασιών της προηγούμενης χρονιάς: Η δυνατή κερδοφορία, οι ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές, η σημαντική μείωση του δανεισμού σε ιστορικό χαμηλό και η εξαιρετική αναλογία κερδών EBITDA – δανεισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη EBITDA του ομίλου το 2016 αυξήθηκαν κατά 22,65% και διαμορφώθηκαν στα 603,49 εκατ. ευρώ από 492 εκατ. ευρώ, ενώ και σε επίπεδο εταιρίας αυτά ήταν υψηλότερα κατά 21,37% στα 522,8 από 430,79 εκατ. ευρώ. Αλλά και ο τραπεζικός δανεισμός του ομίλου της Motor Oil ΜΟΗ +0,86%μειώθηκε στα 1,1 από 1,3 δισ. ευρώ με το καθαρό χρέος να πέφτει στα 383,5 εκατ. ευρώ έναντι 603,8 εκατ. ευρώ. Η σχέση μάλιστα καθαρού χρέους προς ίδια κεφάλαια έπεσε κάτω και από τη μισή μονάδα, 0,47, όταν το 2015 ήταν 1,13.

Εντυπωσιακή είναι και η μείωση του τραπεζικού δανεισμού σε επίπεδο εταιρείας στα 857,3 εκατ. ευρώ το 2016 από 1 δισ. ευρώ. Το καθαρό χρέος σε εταιρικό επίπεδο στα 168,5 εκατ. ευρώ από 452,3 εκατ. ευρώ. Κι εδώ η σχέση καθαρού χρέους προς ίδια κεφάλαια ήταν 0,24 από 0,89.

Τα διυλιστήρια της Κορίνθου αύξησαν εντυπωσιακά τις εξαγωγές τους και έτσι προχώρησε η σταδιακή αποσύνδεση τους από την εγχώρια αγορά. Ο όγκος πωλήσεων της εταιρείας, αφενός ανέβηκε στους 13,1 εκατομμύρια τόνους, από 12,8 εκατ. τόνους, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις του εξωτερικού να αντιστοιχούν στο 77,85% του συνόλου, έναντι 76,07% το 2015.

Οι εξαγωγές ήταν αυξημένες κατά 4%, ενώ και στην εγχώρια αγορά η Motor OilΜΟΗ +0,86% επέλεξε σχεδόν όλες τις πωλήσεις της να τις κάνει στο δίκτυο των θυγατρικών της Avin και Coral (πρώην Shell), ήτοι το 22% του συνόλου των πωλήσεων (εσωτερικό και εξωτερικό). Ποσοστό 14% διατέθηκε στην Saudi Aramco.

Ανάμεσα στα άλλα που αξίζει να τονιστούν από την ενημέρωση των αναλυτών είναι και δύο στοιχεία, τα οποία δείχνουν τη διαφοροποίηση της δραστηριότητας της Motοr Oil στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με τη διοίκηση η αύξηση των πωλήσεων LPG από το δίκτυο της Coral Gas αντιστάθμισε τις μεγάλες απώλειες του ντίζελ κίνησης και θέρμανσης.

Επιπλέον κάθε χρόνο ο όμιλος δημιουργεί 20 με 25 σημεία πώλησης άλλων προϊόντων και υπηρεσιών. Σύμφωνα με τη διοίκηση αυξάνονται τα μικρά καταστήματα σούπερ μάρκετ, τα καφέ (I Love Café) και τα πλυντήρια αυτοκινήτων (Wash it). Με τον τρόπο αυτό ο όμιλος επικεντρώνει την αύξηση εσόδων πέραν των πωλήσεων των καυσίμων.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!