| Notaka |

“Πως τα ΕΛΠΕ θα ισχυροποιηθούν το 2017; Στόχος 650 εκατ EBITDA – Τι θα συμβεί με Λάτση, ΔΕΣΦΑ, συμμετοχές”.

Για τον ΔΕΣΦΑ όπου τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35% και το ΤΑΙΠΕΔ το 65% ένα εναλλακτικό σενάριο που τελεί υπό έρευνα είναι το ενδιαφέρον Ολλανδών.

 Μετά τα ιστορικά κέρδη της χρήσης 2016 με όρους καθαρής κερδοφορίας 329 εκατ ευρώ και EBITDA 836 εκατ ευρώ ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) υπό την διοίκηση Γ. Στεργιούλη σχεδιάζει την επόμενη ημέρα με στόχο το 2017 τα ΕΛΠΕ να βρεθούν σε ακόμη ισχυρότερη θέση.
Ποιοι θα είναι οι άξονες της στρατηγικής αυτής; 
Αξιόπιστες πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα σχέδια των ΕΛΠΕ αλλά επισήμως δεν επιβεβαιώνει η διοίκηση για το 2017 οι βασικοί στόχοι είναι 

1)Στόχος κερδοφορίας με όρους EBITDA είναι 650 εκατ ευρώ για το 2017 έναντι 836 εκατ το 2016. 
2)Ο δανεισμός από 1,93 δισεκ θα μειωθεί ωστόσο το διάστημα 2017 και 2018 τα περιθώρια μεγάλης μείωσης δεν είναι τόσο μεγάλα. 
3)Με όρους μετοχικής σύνθεσης η Paneuropean Oil and Industrial Holding όμιλος Λάτση ελέγχει το 45,5% και 35,5% το ΤΑΙΠΕΔ και με 5,1% οι ξένοι θεσμικοί. 
Με βάση ενδείξεις εφόσον ανακάμψει η μετοχή των ΕΛΠΕ – υπάρχουν αυτά τα περιθώρια αρκεί να κλείσει και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας – σε βάθος χρόνου ο Λάτσης θα μπορούσε να είναι δυνητικός πωλητής μέρους της στρατηγικής συμμετοχής του. 
4)Για τον ΔΕΣΦΑ όπου τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35% και το ΤΑΙΠΕΔ το 65% ένα εναλλακτικό σενάριο που τελεί υπό έρευνα είναι το ενδιαφέρον Ολλανδών.
Οι Ολλανδοί θέλουν να αποκτήσουν το 32% με 33% καθώς και το management αλλά εγείρεται ένα νομικό πρόβλημα για το εάν μπορεί ένας ιδιώτης να έχει το management εφόσον έχει ποσοστό μειοψηφίας. 
Εάν προχωρήσει η λύση των Ολλανδών τότε θα υπάρξει deal εάν δεν προχωρήσει τότε θα προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός. 
5)Στο σκέλος της διύλισης και εμπορία πετρελαιοειδών που αντιπροσωπεύει το 75% των δραστηριοτήτων του ομίλου και το 65% του χονδρικού εμπορίου πετρελαιοειδών στόχος είναι να ισχυροποιήσει τις συνεργασίες με τους βασικούς πελάτες του ομίλου μέσω win – win συμφωνιών.
Να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος πελάτης των ΕΛΠΕ είναι όμιλος Δημήτρη Μελισσανίδη που αποτελεί πλέον ηγετικό όμιλο στην ελληνική αγορά. 
6)Στο σκέλος του λιανικού εμπορίου πρατήρια, θα διατηρήσει τα υφιστάμενα μερίδια αλλά δεν υπάρχει στόχος για περαιτέρω επέκταση.
7)Τα ΕΛΠΕ υπό όρους θα μπορούσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αγορά δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, το σχέδιο αυτό βρίσκεται σε πρωτόλεια μορφή αλλά φαίνεται ότι αναπτύσσεται στον όμιλο των ΕΛΠΕ μια νέα στρατηγική. 
Όμως όλα θα εξαρτηθούν από την θέση των δανειστών για το μέλλον της ΔΕΗ. 
8)Ο όμιλος των ΕΛΠΕ θα αναθέσει σύντομα σε διεθνή οίκο να εκπονήσει μελέτη για τις συμμετοχές του ομίλου. 
Στόχος της μελέτης αυτής είναι να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για το πώς θα αξιοποιηθούν περισσότερο και εάν χρειαστεί σε κάποιες εξ αυτών να υπάρξουν και μετοχικές μεταβολές. 
9)Ως προς το εξωτερικό η υπόθεση Ιράν έχει διευθετηθεί με όρους προφανώς ευνοϊκότερους σε σχέση με το παρελθόν για τα ΕΛΠΕ, ωστόσο υπάρχουν πηγές που αναφέρουν ότι ο όμιλος έχει σχεδιάσει και υλοποιεί εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση δυσμενούς σεναρίου καθώς υπάρχει συνεργασία ΕΛΠΕ – Ιράν στο αργό πετρέλαιο.
10) Μεγάλα σχέδια υπάρχουν και στην έρευνα των υδρογονανθράκων καθώς όπως διαφαίνεται η νέα στρατηγική είναι η εκ του μηδενός έρευνα και αντιμετώπιση του ζητήματος. 
11)Τα ΕΛΠΕ αποτελούν στόχο συνεργασίας για διεθνείς ομίλους ακόμη και για τον μεγαλύτερο όμιλο στον κόσμο την σαουδαραβική Aramco.
12)Τα ΕΛΠΕ δεν σχεδιάζουν να δανειστούν αλλά εφόσον υπάρχει καλή τιμολόγηση θα μπορούσε να συνάψει π.χ. ομολογιακό αλλά με όρους κάτω από 3% επιτόκιο. 

Συμπέρασμα

Τα ΕΛΠΕ δεν αποτελούν μια κρατική εταιρία που λειτουργεί με κρατικά κριτήρια. 
Το management Στεργιούλη μπορεί να αποδειχθεί σημείο αναφοράς για τις μεγάλες αλλαγές που επίκεινται στον όμιλο.
Τα ΕΛΠΕ αλλάζουν και γίνονται πιο ανταγωνιστικά αντιμετωπίζοντας και τα κακώς κείμενα αύξηση δανεισμού, ελεύθερες ταμειακές ροές, ταμειακά διαθέσιμα κ.α. 

www.bankingnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!