| Notaka |

“Οι φόροι διπλασιάζουν την τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – Η Ελλάδα στην 8η θέση των κρατών”.

Οι φόροι αποτελούν το 49% της τελικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα μας, τη στιγμή που στο πλούσιο Λουξεμβούργο το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 12%

 Σχεδόν το 50% της τελικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται στους φόρους γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην 8η θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά τη φορολόγηση του συγκεκριμένου καυσίμου.
Όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών) οι φόροι αποτελούν το 49% της τελικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα, ποσοστό εξαιρετικά υψηλότερο από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ που είναι 31%.
Τη πρώτη θέση ως προς τη φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης καταλαμβάνει η Ολλανδία και ακολουθούν η Ρουμανία, η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και εν συνεχεία η Ελλάδα.
Το χαμηλότερο ποσοστό φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης έχει το Λουξεμβούργο (περίπου 12%) ενώ γύρω στο 30% βρίσκονται χώρες όπως η Γαλλία η Ιρλανδία η Τσεχία και η Αυστρία.      

«Τσίμπησαν» οι τιμών λόγω αυξημένου ΕΦΚ και ΦΠΑ

Σε ότι αφορά την εξέλιξη των τιμών πρέπει να σημειωθεί κατ’ αρχήν ότι κατά την τρέχουσα περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2016, επιβλήθηκε αυξημένος ΕΦΚ 280 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (έναντι 230 ευρώ ανά χιλιόλιτρο), ενώ ταυτόχρονα ο συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε από 23% σε 24%.
Έτσι, όπως σημειώνει η μελέτη του ΚΕΠΕ, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με την ανοδική τάση των διεθνών τιμών, οδήγησαν σε άνοδο των τελικών τιμών για τον καταναλωτή.
Είναι χαρακτηριστικό  ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης τον Οκτώβριο του 2016 ξεκίνησε σε τιμές υψηλότερες κατά 19%, τόσο προ φόρων, όσο και μετά φόρων, σε σχέση με το τέλος της προηγούμενης περιόδου (Απρίλιος 2016).
Επίσης, στο τέλος του 2016 οι τιμές παρουσίασαν μικρή αύξηση, επηρεασμένες από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Από το 44% στο 49% η συμμετοχή των φόρων στην τελική τιμή  

Υπολογίζεται ότι την περίοδο 2015 – 2016 οι φόροι αποτελούσαν συνολικά το 49% της μέσης ετήσιας τελικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 2014 – 2015  που ήταν 44%.
Ειδικότερα η συμμετοχή μόνο του ΕΦΚ στην τελική τιμή ήταν κατά μέσο όρο 23% την περίοδο 2014 – 2015 και αυξήθηκε στο 30% την περίοδο 2015 – 2016.
Την περίοδο 2015/16 η τιμή προ φόρων μειώθηκε κατά 29% και η τιμή μετά φόρων κατά 22%, σε σχέση με τις ήδη μειωμένες τιμές της προηγούμενης περιόδου 2014/15.
Αυτό οφείλεται κυρίως στην πτωτική πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου.  
Βάσει αυτού, θα ανέμενε κάποιος να αυξηθεί η ζήτηση της περιόδου, κάτι το οποίο όμως δεν επιβεβαιώθηκε.
Συγκεκριμένα, η συνολική κατανάλωση την περίοδο 2015/16, η οποία έφτασε τα 1.463 χιλ. χιλιόλιτρα, ήταν μειωμένη κατά 7% σε σχέση με την κατανάλωση της περιόδου 2014/15 (1.573 χιλ. χιλιόλιτρα).
Φαίνεται ότι αυτό προκύπτει κατά κύριο λόγο εξαιτίας των ιδιαίτερα ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την περίοδο 2015/16 και ελαχιστοποίησαν τις ανάγκες σε θέρμανση.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βελετάκης Ν. Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Αλέξανδρος Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!