Skip to main content
| I |

“Σε τέσσερις δόσεις οι περικοπές στις επικουρικές”.

Δεν θα ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των επικουρικών τον Οκτώβριο. Ποιοι μπαίνουν στο τρίτο, ποιοι στο τέταρτο κύμα περικοπών. Η καθυστέρηση στη διάταξη για την επιστροφή των αναδρομικών απομακρύνει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει από Οκτώβρη.

 

Και τέταρτο κύμα περικοπών θα απαιτηθεί τελικά προκειμένου να ολοκληρωθεί ο επανακαθορισμός των συνολικά 1,2 εκατ. επικουρικών συντάξεων που χορηγεί το ΕΤΕΑ.

Με τις πληρωμές Οκτωβρίου, μείωση θα δουν στις συντάξεις τους άλλοι25.000 συνταξιούχοι, προερχόμενοι από τα ταμεία των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), τον Τομέα Επικουρικής Ασϕάλισης Τεχνικών Τύπου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), τους συνταξιούχους της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) που εισπράττουν ήδη επικουρική και τους συνταξιούχους της πρώην χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ).

Παράλληλα και καθώς έως και χθες δεν είχε κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για την αναδρομική επιστροφή των ποσών που έχουν πιστωθεί στους συνταξιούχους από τον Ιούλιο και μετά, παρότι ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε μειώσεις, μικραίνουν οι πιθανότητες στις 4 Οκτωβρίου να παρακρατηθεί η πρώτη δόση από το ΕΤΕΑ.

Αναλυτικά, για τις πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν στις 2 Νοεμβρίου παραπέμπεται ο επανυπολογισμός για τις συντάξεις των αρτοποιών του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΑ), των δημοσιογράφων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ καθώς και των συνταξιούχων της πρώην αστυνομίας πόλεων (ΤΕΑΥΑΠ).

Χθες, εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΕΤΕΑ, υποστηρίζοντας ότι οι μειώσεις που είδαν στις συντάξεις τους, ιδιαίτερα στις αρχές Σεπτεμβρίου, κυμαίνονταν μεταξύ 30% και 50%.

Στο πρώτο κύμα περικοπών εντάχθηκαν 66.900 συνταξιούχοι από τις συνολικά 311.680 επικουρικές που επανυπολογίστηκαν (από 11 ταμεία), οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνιο και Ιούλιο (τη διαφορά δηλαδή ανάμεσα στην παλιά και τη νέα σύνταξη). Όσοι μπήκαν τον Σεπτέμβρη στο δεύτερο κύμα περικοπών, περίπου 140.000 από τις συνολικά 805.900 επικουρικές συντάξεις, έξι πρώην Ταμείων που επανυπολογίστηκαν, θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Τέλος, όσοι αναπροσαρμοστούν τον Οκτώβρη (τρίτο κύμα) και έχουν μείωση, θα πρέπει να επιστρέψουν τα υπερβάλλοντα ποσά που τους δόθηκαν για τους μήνες Ιούνιο – Σεπτέμβριο.

Με διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, δεν έχει όμως κατατεθεί στη Βουλή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί από το ΕΤΕΑ, προβλέπεται και για τον ιδιωτικό τομέα η εφαρμογή της τροπολογίας Χουλιαράκη, η οποία ορίζει πως κάθε δόση αναδρομικών “δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης”.

Συνεπώς, η κάθε δόση για τα αναδρομικά των μειώσεων στις επικουρικές δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 10% της νέας επικουρικής σύνταξης. Θα υπάρχει ωστόσο ελάχιστο ύψος δόσης στα 50 ευρώ.

Πλέον, το πιθανότερο είναι η πρώτη δόση των αναδρομικών να μην εμφανιστεί με τις συντάξεις Οκτωβρίου, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει νέα προβλήματα στο ΕΤΕΑ, καθώς για να κλείσει το έλλειμμα του ταμείου έως το τέλος του 2016 θα πρέπει να προσφύγει στη ρευστοποίηση περιουσίας από το κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ.

Οι περικοπές

Συνολικά, κατά τα δύο πρώτα κύματα, περικοπές υπήρξαν σε 210.456 συντάξεις. Αναλυτικότερα, από 1 λεπτό ως 10 ευρώ έχασαν 20.020 συνταξιούχοι, απώλειες 10 ευρώ ως και 20 ευρώ είχαν 13.987 δικαιούχοι. Άλλοι 13.327 έχασαν από 20 έως 30 ευρώ, ενώ 8.575 έχασαν 30 με 40 ευρώ. Πιο άτυχοι ήταν 6.160 που έχασαν 40-50 ευρώ, 42.566 που είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 50 έως 100 ευρώ, ενώ για 105.821 επικουρικές συντάξεις, οι μειώσεις ξεπέρασαν τα 100 ευρώ.

Στο δεύτερο πακέτο, οι περικοπές αφορούσαν τους συνταξιούχους έξι πρώην Ταμείων που έχουν πλέον ενταχθεί στο ΕΤΕΑ. Αναλυτικά, μειώσεις που μεσοσταθμικά κινήθηκαν στο 11% υπέστησαν συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΜ, του επικουρικού ταμείου των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Οριακές μειώσεις φάνηκαν σε κάποιους συνταξιούχους που προέρχονται από το πρώην Ταμείο της ΔΕΗ (ΚΑΠ/ΔΕΗ).

Στο 14% κινήθηκε η μεσοσταθμική μείωση στις συντάξεις του πρώην ΤΕΑΥΕΚ, του ταμείου των εμποροϋπαλλήλων, ενώ οι πρώην εργαζόμενοι σε εταιρείες Οινοποιίας, Ζυθοποιίας και Οινοπνευματοποιίας είδαν τις συντάξεις τους μειωμένες κατά 13% (μέσος όρος). Μεγαλύτερες μειώσεις, της τάξεως του 18%κατά μέσον όρο, υπέστησαν οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΑΥΝΤΠ (υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων), ενώ οι μεγαλύτεροι χαμένοι με μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 35% ήταν οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΑΠΤΠ (Προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως – Alpha Bank).

Με τη σύνταξη του Οκτωβρίου θα επανυπολογιστούν οι επικουρικές περίπου 100.000 συνταξιούχων και θα δουν μειώσεις περί τις 25.000. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι περικοπές για τους πρώην εργαζόμενους στην Εμπορική θα φθάσουν το 40%, όπως και αυτές των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, των δικηγόρων και των ναυτικών. Οι συμβολαιογράφοι υπολογίζεται πως θα έχουν 25% «ψαλίδι» στις επικουρικές τους και οι τεχνικοί Τύπου 15%-18%.

PHGH: euro2day

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!