Skip to main content
| Notaka

“Αναλυτές: Ράλι, σταθεροποίηση ή κραχ; Πού θα πάει το πετρέλαιο”.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν περαιτέρω σήμερα μετά από τις προειδοποιήσεις των αναλυτών, με την Goldman Sachs να τονίζει ότι το ράλι του Αυγούστου ήταν υπερβολικό και την Barclays να προειδοποιεί ότι έρχεται νέα μεγάλη βουτιά.

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν περαιτέρω σήμερα μετά από τις προειδοποιήσεις των αναλυτών, με την Goldman Sachs να τονίζει ότι το ράλι του Αυγούστου ήταν υπερβολικό και την Barclays να προειδοποιεί ότι έρχεται νέα μεγάλη βουτιά.

Τα futures του Brent futures διαπραγματεύονται στα 48,86 δολ. το βαρέλι, 30 σεντς, ή 0,61% χαμηλότερα από χθες. Το αργό στις ΗΠΑ, το West Texas Intermediate (WTI) κινείται 40 σεντς, ή 0,84% χαμηλότερα,  στα 47,01 δολ. το βαρέλι.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση αυτή είναι το αποτέλεσμα ενός υπερβολικού ράλι από τις αρχές του μήνα που έστειλε το αργό 20%υψηλότερα μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες. Από την Παρασκευή, οι τιμές του Brent έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 4%.

“Ενώ οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν απότομα από την 1η Αυγούστου, πιστεύουμε ότι η κίνηση αυτή δεν έχει οδηγηθεί από τα καλύτερα θεμελιώδη μεγέθη του πετρελαίου, αλλά, αντίθετα από τα πρωτοσέλιδα γύρω από ένα πιθανό πάγωμα της παραγωγής, καθώς και την απότομη εξασθένηση του δολαρίου (και ενισχύθηκε και από την απότομη αντιστροφή των καθαρών κερδοσκοπικών θέσεων)”, σημειώνει η Goldman Sachs σε νέο της note.

Η τράπεζα επισημαίνει ότι μια πρόταση από τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) και άλλους παραγωγούς όπως η Ρωσία, να παγώσει η παραγωγή στα σημερινά επίπεδα, θα άφηνε την παραγωγή σε επίπεδα ρεκόρ και ως εκ τούτου δεν θα βοηθήσει στο να επέλθει εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης.

Η Goldman υπογραμμίζει επίσης ότι η πιθανότητα μιας τέτοιας συμφωνίας δεν είναι υψηλή, λόγω των διαφορών μεταξύ των δύο μελών του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, καθώς και την αβεβαιότητα γύρω από την προθυμία του πετρελαϊκού γίγαντα της Ρωσίας που βρίσκεται εκτός ΟΠΕΚ, να συνεργαστεί.

Η Goldman αναμένει τις τιμές του πετρελαίου να κινηθούν μεταξύ των 45 και των 50 δολ. το βαρέλι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, αλλά προειδοποιεί ότι μία διατηρητέα ανάκαμψη της παραγωγής θα την οδηγήσει σε πτωτική αναθεώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού.

Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas επισημαίνει ότι “το story της ταχείας επανεξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου έχει … συναντήσει μερικά εμπόδια” καθώς επέστρεψε μέρος από την προσφορά του β’ τριμήνου που είχε διακοπεί, η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκε, και ο σχιστόλιθος στις ΗΠΑ γλίτωσε την δραματική πτώση που είχε εκτιμηθεί στις αρχές του έτους ότι θα βιώσει.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχει μερική ρευστοποίηση των μεγάλων κερδών των τελευταίων εβδομάδων”, σημειώνει ο Ric Spooner, επικεφαλής αναλυτής τηςCMC Markets. “Εξακολουθεί να υπάρχει αφθονία προσφοράς. Δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε αυτήν την πτωτική τάση να συνεχίζεται και είναι πιθανό να δούμε σταθεροποίηση κοντά στα 44 με 45 δολ. το βαρέλι”.

Η Citigroup υποστηρίζει ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν θα πραγματοποιήσουν σημαντικά κέρδη στο επόμενο διάστημα και δεν θα κινηθούν υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. “Πιστεύουμε ότι η τιμή του πετρελαίου είναι δίκαιη αυτή τη στιγμή”, όπως τονίζει ο Edward Morse, επικεφαλής εμπορευμάτων της Citi.

“Η καμπύλη των futures του μαύρου χρυσού δείχνει ότι η τιμή του πετρελαίου θα κινηθεί κοντά στα 50 δολ. το βαρέλι το 2017. Σήμερα βιώνουμε μια “λεπτή ισορροπία της αγοράς”, ενώ η ταχύτητα με την οποία ο σχιστόλιθος των ΗΠΑ μπορεί να επιστρέψει στο παρασκήνιο  είναι αβέβαιη.

Η βρετανική Barclays σημειώνει ότι τα 50 δολ. το βαρέλι και πάνω είναι μη  βιώσιμα επίπεδα λόγω της εικόνα της παραγωγής του αργού και της υπερπροσφοράς στα καύσιμα.

Οι τιμές του πετρελαίου θα αντιμετωπίσουν μία νέα βουτιά βραχυπρόθεσμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες“, όπως τονίζει.

“Μια ουσιαστική συμφωνία για την παραγωγής του ΟΠΕΚ είναι άκρως απίθανη”, σημειώνει από την πλευρά της η Morgan Stanley σε μια σημείωση.

“Είναι απίθανο το Ριάντ να πάρει στα σοβαρά οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για πάγωμα της παραγωγής καθώς οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η πολιτική του μεριδίου αγοράς λειτουργεί”, σημειώνει η τράπεζα αναφερόμενη στην πολιτική υπεράσπισης του μεριδίου αγοράς έναντι της στήριξης των τιμών που ακολουθεί η Σαουδική Αραβία, της υπεράσπισης του μεριδίου αγοράς έναντι της στήριξη των τιμών.

Ωστόσο η MS προσθέτει ότι η αγορά μπορεί να ζήσει έντονη μεταβλητότητα από τώρα και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, πριν την συνάντηση του ΟΠΕΚ και άλλων παραγωγών στην Αλγερία.

(της Ελευθερίας Κούρταλη, capital.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!