Skip to main content
| Notaka

“Oil Price.com: Άλλαξε η… μόδα – Το πετρέλαιο πέφτει αλλά η ανάπτυξη δεν έρχεται – Τι συνέβη μετά το 2008;”

Σύμφωνα με άρθρο στην ιστοσελίδα Oil Price.com μέχρι πρότινος επικρατούσε η άποψη ότι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου βοηθούν την ανάπτυξη. 

 

Σύμφωνα με άρθρο στην ιστοσελίδα Oil Price.com μέχρι πρότινος επικρατούσε η άποψη ότι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου βοηθούν την ανάπτυξη
Μέχρι πρότινος, οι τιμές του πετρελαίου και η παγκόσμια ανάπτυξη ήταν σαν μακρινά ξαδέλφια που το ένα μισούσε το άλλο παρά σαν ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι.
Σύμφωνα με άρθρο στο oilprice.com, αυτό βασιζόταν στη λογική ότι η μείωση της τιμής του πετρελαίου είναι καλό για το σύνολο της οικονομίας, ακόμα και αν είναι κακό για τη βιομηχανία πετρελαίου και για τις χώρες τα έσοδα των οποίων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο.
Κατά πολλούς η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας μετά το 2008 βασίστηκε στην πτώση των τιμών των πετρελαίων γι’ αυτο και πολλοί πίστευαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και το 2016.

Τι συμβαίνει το 2016

Εν έτει 2016, η τιμή του πετρελαίου έχει βυθιστεί στα 40 δο. και παρ’ όλα αυτά η οικονομική ανάπτυξη είναι εξασθενημένη.
Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 κινήθηκε πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις (στο 1,2% ενώ οι εκτιμήσεις ήταν 2,5%), ενώ σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αντί να επιταχύνει, επιβραδύνθηκε ελαφρά από 2,6% το 2014 σε 2,5% το 2015.
Άρα η λογική: με χαμηλές τιμές πετρελαίου η οικονομία αναπτύσσεται πρέπει να αναθεωρηθεί.

Παρά τις προσπάθειες η ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή

Σήμερα, η ανάπτυξη κινείται με ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται. 
Σε πρώτη φάση η εξήγηση είναι απλή: η φθηνή ενέργεια ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της ανάπτυξης της βιομηχανικής οικονομίας. 
Όσο αυτή η ενέργεια ήταν φθηνή, θα μπορούσε να αυξηθεί με σχετικά ταχύ ρυθμό. 
Από τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται, η ανάπτυξη πρέπει να μειωθεί για τους περισσότερους τομείς της οικονομίας, καθώς όλο και περισσότεροι πόροι διατίθενται στον τομέα της ενέργειας.
Με αυτή τη λογική, όμως, η σημερινή χαμηλές τιμές θα πρέπει να παρέχουν ουσιαστική ώθηση στην παγκόσμια οικονομία. 
Γιατί δεν συμβαίνει αυτό; 
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η σύντομη απάντηση είναι ότι το χρέος που δημιουργήθηκε από την προμήθεια ενέργεια την περίοδο που οι τιμές ήταν υψηλές.
Τώρα, όμως, οι τιμές έχουν πέσει. 
Σήμερα βιώνουμε το… hangover.

Η σχέση πετρελαίου-ανάπτυξης

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, εξετάζοντας τη σχέση του μεταξύ χρέους και ενέργειας μπορούν να βγουν καλύτερα συμπεράσματα για το λόγο που οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν τόσο πολύ την οικονομική ανάπτυξη (ή την επηρεάζουν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν).
Αρχικά το πετρέλαιο παραμένει η κεντρική πηγή ενέργειας για την παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα κρίσιμο ως καύσιμο μεταφορών. 
Παρέχει το 33% της συνολικής ενέργειας σύμφωνα με την BP.
Δεύτερον, η απελπισία μας για πρόσθετες πηγές του πετρελαίου ενίσχυσε το χρέος της Αμερικής, καθώς διέθεσε χρήματα για περισσότερες γεωτρήσεις.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, αποδεικνύεται όμως ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου κάνουν αυτά τα κοιτάσματα περισσότερο ασύμφορα και η παραγωγή έχει μειωθεί.

www.bankingnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!