Skip to main content
| Notaka

«Γιατί ο Όμιλος Λάτση Αύξησε το Ποσοστό του στα ΕΛΠΕ».

Αίσθηση και ερωτηματικά προκάλεσε στην αγορά η πρωτοβουλία του ομίλου Λάτση να ενισχύσει τη συμμετοχή του στα Ελληνικά Πετρέλαια από το 40,98% στο 45,47% μέσω της POIH Investments Limiteds.

 

Αίσθηση και ερωτηματικά προκάλεσε στην αγορά η πρωτοβουλία του ομίλου Λάτση να ενισχύσει τη συμμετοχή του στα Ελληνικά Πετρέλαια από το 40,98% στο 45,47% μέσω της POIH Investments Limiteds.
Σε πρώτη ανάγνωση, η μεταβολή αυτή τη δεδομένη στιγμή δεν αλλάζει κάτι στον ρόλο του ομίλου Λάτση στη διοίκηση της εταιρείας, αφού επί ΣΥΡΙΖΑ τόσο ο πρόεδρος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ  διορίζονται από το Δημόσιο, κάτι που έχει αποδεχυεί ο όμιλος Λάτση.
Επίσης, παράγοντες της αγοράς αποκλείουν το ενδεχόμενο ο όμιλος από τη Γενεύη να κινηθεί επιθετικά και να οδεύσει προς το 51%. Και αυτό γιατί αφενός μεν χρειάζεται να ξοδέψει τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ και αφετέρου δεν θα θέλει να θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις του με την κυβέρνηση εν όψει και του project του Ελληνικού.
Αρα τι ώθησε τον όμιλο να προχωρήσει αθόρυβα στην ενίσχυση του ποσοστού του δαπανώντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις – μόνο το τελευταίο πακέτο με το οποίο ξεπέρασε η μεταβολή το 3% και κατέστη ο όμιλος υπόχρεος σε γνωστοποίηση πραγματοποιήθηκε σε εμφανή τιμή -, πάνω από 40 εκατ. ευρώ για να πάει από το 41% στο 45,5%;
Η εύκολη απάντηση είναι ότι πρόκειται για μια επενδυτική κίνηση καθώς τα Ελληνικά Πετρέλαια διάγουν μία από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας τους και το 2015 πραγματοποίησαν ιστορικό υψηλό στα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) με το ποσό των 758 εκατ. ευρώ.
Οι αναλυτές στις εκθέσεις τους σε συνδυασμό με τις αποτιμήσεις άλλων ευρωπαϊκών διυλιστηρίων αναφέρουν ως δίκαιη τιμή για τη μετοχή των ΕΛΠΕ τα 5 ευρώ έναντι 3,8 ευρώ που είναι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακριβώς 12 μήνες πίσω η μετοχή βρισκόταν στα 5,65 ευρώ. Ετσι, μπορεί οι επιτελείς του ομίλου Λάτση να θεώρησαν επενδυτική ευκαιρία τη σημερινή τιμή και να έσπευσαν να ενισχύσουν τη θέση τους.
Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ εμφανίζουν υψηλές ροές και πρόσφατα αποπλήρωσαν ομολογιακό δάνειο 400 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα όλα τα διυλιστήρια του ομίλου βρίσκονται σε λειτουργία και οι νέες εμπορικές συμφωνίες με Ιράν και Ρωσία τα καθιστούν από τους σημαντικότερους παίκτες στη λεκάνη της Μεσογείου.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ασκείται από την αγορά έντονη κριτική στους διαχειριστές της Τράπεζας Πειραιώς. Οι τελευταίοι ήταν οι πωλητές του τελευταίου πακέτου που απέκτησε ο όμιλος Λάτση (πάνω από 6 εκατ. μετοχές) καθώς η τιμή στην οποία ρευστοποίησαν θεωρείται υποτιμημένη για την αξία της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς έχει κληρονομήσει ένα πακέτο συμμετοχών σε αρκετές ΔΕΚΟ από την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας και έχει δεσμευθεί στην DG Comp να τις πουλήσει.
Η άλλη προσέγγιση πάντως σχετικά με την πρωτοβουλία Λάτση είναι ότι ο όμιλος γνωρίζει πως το 35% που ελέγχει το κράτος αργά ή γρήγορα θα πωληθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση με την έλευση του νέου μετόχου ο ίδιος θα έχει το πάνω χέρι με το 45,5% και θα αποκτήσει εκ νέου τα ηνία του ομίλου αφού δεν θα ισχύει η συμφωνία του 2003 μεταξύ του Δημοσίου  και της τότε Πετρόλα.
Παράλληλα πολλοί υποστηρίζουν ότι ο όμιλος βλέπει μπροστά του πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγή κυβέρνησης. Και σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι ο όμιλος θα είναι κερδισμένος. Στηριζόμενος στο υψηλό ποσοστό του θα προσπαθήσει να επαναφέρει την προ ΣΥΡΙΖΑ κατάσταση, όταν είχε το γενικό κουμάντο στον πετρελαϊκο όμιλο.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον κλάδο, τα περιθώρια διύλισης το πρώτο εξάμηνο έχουν υποχωρήσει αισθητά αλλά τα μεγέθη των Ελληνικών Πετρελαίων θα είναι ικανοποιητικά λόγω του αυξημένου όγκου πωλήσεων και θα κυμανθούν κοντά στα περυσινά επίπεδα.

(από tovima.gr, 24/07/2016)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!