Skip to main content
| Notaka

«Ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ ενόψει του γ΄ αδειοδοτικού γύρου».

Η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή προτάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων των τριών τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ που διατίθενται στο πλαίσιο του γ’ γύρου αδειοδότησης έχει ξεκινήσει και το τελικό ενδιαφέρον θα διαφανεί νωρίς το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής.

 

Η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή προτάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων των τριών τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ που διατίθενται στο πλαίσιο του γ’ γύρου αδειοδότησης έχει ξεκινήσει και το τελικό ενδιαφέρον θα διαφανεί νωρίς το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής.

Όπως αναφέρει σήμερα ο “Φιλελεύθερος”, σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν παρουσιάζεται σοβαρό ενδιαφέρον. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν των ενδιαφερομένων εταιρειών που έλαβαν μέρος στους δύο πρώτους γύρους αδειοδότησης, αναμένεται να υπάρξουν προτάσεις και από άλλες, μεγάλες πετρελαϊκές. Απόδειξη τούτου είναι το γεγονός ότι μερικοί από τους μεγαλύτερους κολοσσούς στον κόσμο έχουν αγοράσει έναντι ακριβού τιμήματος τα λεπτομερή σεισμογραφικά των τεμαχίων 6, 8 και 10 που διατίθενται.

Μεταξύ αυτών, οι BG και ΒP και άλλες ανάλογου μεγέθους εταιρείες διεθνούς εμβέλειας. Μαζί με τα ονόματα των ΕΝΙ και TOTAL, τα νέα ονόματα αναμένεται να συνθέσουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σκηνικό για την Κυπριακή ΑΟΖ, σε μια περίοδο που ουσιαστικά σε παγκόσμιο επίπεδο η βιομηχανία υδρογονανθράκων βρίσκεται στο ναδίρ του ερευνητικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Τα τεμάχια που διατίθενται στον γ’ γύρο συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά την ανακάλυψη του «Ζορ» και τη νέα γεωλογική ερμηνεία σε σχέση με τα κοιτάσματα που συνδέονται με τη δημιουργία του υποθαλάσσιου όρους του «Ερατοσθένη».

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον φαίνεται να συγκεντρώνει το τεμάχιο 10 και ακολουθεί το τεμάχιο 8, ενώ αναμένεται ότι τουλάχιστον ένας κολοσσός θα ενδιαφερθεί για το τεμάχιο 6.

Με βάση τα δεδομένα που έδωσε το Υπουργείο Ενέργειας για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, προκαλούν εντύπωση τρία διαφορετικά δεδομένα: Τα τεμάχια 8 και 10 περιέχουν σημαντικές γεωλογικές δομές παρόμοιες με αυτήν του «Ζορ», ενώ το τεμάχιο 6 δομές παρόμοιες με εκείνες του «Αφροδίτη», του «Λεβιάθαν» και του «Ταμάρ», παρά το ότι τα γεωλογικά δεδομένα για το εν λόγω τεμάχιο είναι για την ώρα περιορισμένα. Επίσης, φαίνεται πως και στο μέλλον θα υπάρχει ενδιαφέρον για το υπόλοιπο του τεμαχίου 12 το οποίο επέστρεψε στη Δημοκρατία η Noble.

Συγκεκριμένα, μέσα από τα στοιχεία που παρατίθενται, εξηγείται ότι στο τεμάχιο 6 τα γεωλογικά δεδομένα δείχνουν σημαντική γεωλογική διαμόρφωση με αμμώδη πετρώματα της περιόδου Κάτω Μειόκαινου, όπως δηλαδή το «Αφροδίτη», το «Λεβιάθαν» και το «Ταμάρ», ενώ και ο προσανατολισμός των διαμορφώσεων είναι ανάλογος του «Αφροδίτη».

Για τα οικόπεδα 8 και 10, τονίζεται η σημαντική παρουσία ανθρακικών γεωλογικών διαμορφώσεων της Μεσσήνιου περιόδου που περικλείονται με εβαπορίτες. Πρόκειται για σειρά τέτοιων διαμορφώσεων που βρίσκονται σχεδόν σε δακτύλιο γύρω από την υποθαλάσσια οροσειρά του Ερατοσθένη. Στον ίδιο σχηματισμό και δακτύλιο, με τα ίδια ακριβώς γεωλογικά δεδομένα είναι και το γειτονικό κοίτασμα «Ζορ» της Αιγύπτου.

Τα κριτήρια που θα αποτελέσουν τη βάση για επιλογή των προτάσεων στις οποίες η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε χορήγηση αδειών αναζήτησης, εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων είναι τα ακόλουθα:

α) Οι τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες των αιτούντων.

β) Οι τρόποι με τους οποίους ο αιτών προτίθεται να εκτελέσει τις δραστηριότητες που προβλέπονται στην άδεια.

γ) Τα οικονομικά ανταλλάγματα που προσφέρει ο αιτών προκειμένου να λάβει την άδεια.

δ) Τυχόν έλλειψη αποτελεσματικότητας και ευθύνης που επέδειξε ο αιτών στο πλαίσιο προηγούμενης άδειας ή εξουσιοδότησης οποιασδήποτε μορφής σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

πηγή : energypress.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!