Skip to main content
| I

Chevron και Shell βγάζουν «στο σφυρί» μικρά διυλιστήρια (17.6.2016)

Σε πώληση μικρών διυλιστηρίων τους προχωρούν οι Chevron και Royal Dutch Shell, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα περιουσιακά στοιχεία με χαμηλό περιθώριο κερδοφορίας, λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Η Chevron, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή των ΗΠΑ, αναζητά αγοραστές για το διυλιστήριό της στο Burbany της Βρετανικής Κολούμπια καθώς και για πρατήρια καυσίμων, όπως δήλωσε η εταιρεία στο Reuters, ενώ πηγές που γνωρίζουν το θέμα είπαν στο πρακτορείο πως η Shell αναζητά αγοραστές για το διυλιστήριό της στο Μαρτίνεζ της Καλιφόρνια.

Οι Chevron και Shell, καθώς και οι ανταγωνίστριες Exxon Mobil και BP, έχουν τα τελευταία τρία χρόνια πουλήσει δυναμικότητα διύλισης στις ΗΠΑ που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Stratas Advisors.

Οι πέντε μεγαλύτερες πετρελαϊκές του κόσμου εξακολουθούν να διαθέτουν από κοινού αρκετή δυναμικότητα στις ΗΠΑ ώστε να διυλίζουν περίπου 4,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τα περιθώρια κερδοφορίας από τη διύλιση έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά που άγγιξαν το 2015 και υπάρχει ανησυχία ότι, καθώς ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου, τα διυλιστήρια θα πιεστούν διότι το κόστος του πετρελαίου θα αυξάνεται όμως δεν θα αυξάνεται το ίδιο και η τιμή του καυσίμου.

Έτσι, η πώληση μονάδων τώρα που τα περιθώρια είναι ακόμα σχετικά υψηλά, δίνει τη δυνατότητα στις μεγάλες πετρελαϊκές να φύγουν χωρίς να δεχθεί πλήγμα ο ισολογισμός τους.

Η Chevron δήλωσε επίσης στο Reuters ότι έχει αναθέσει στην Rothschild την πώληση ποσοστού 75% που κατέχει σε διυλιστήριο στη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, η Total ανέθεσε στην Lazard την πώληση ποσοστού 50% στο μοναδικό διυλιστήριό της στις ΗΠΑ, ωστόσο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την επιθυμητή τιμή.

πηγή : www.energia.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!