Skip to main content
| Notaka

«Τέλος για τις χάρτινες αποδείξεις – Το σχέδιο για το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα».

Ριζικές αλλαγές στις αποδείξεις έρχονται με το νομοσχεδίο για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην οικονομία ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

 

Ριζικές αλλαγές στις αποδείξεις έρχονται με το νομοσχεδίο για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην οικονομία ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Δεδομένου ότι ουσιαστικά το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα έχει τελειώσει μέχρι να ψηφιστεί, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή από το β’ εξάμηνο ενώ σε πλήρη εφαρμογή θα τεθεί από την 1η Ιανουαρίου με την εφορία να μην αναγνωρίζει καμία δαπάνη αν δεν έχει γίνει μέσω τραπέζης ή κάρτας.

Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο νέο αφορολόγητο όριο το οποίο συνδέεται πλέον με τον αριθμό των παιδιών θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Πάντως για τα φετινά εισοδήματα θα «μετρούν» όλες οι αποδείξεις, δηλαδή τόσο αυτές που έχουν πληρωθεί με μετρητά όσο και αυτές που έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα (πιστωτικές η χρεωστικές κάρτες).

Από το 2017 όλες οι δαπάνες, για να χτιστεί το αφορολόγητο αλλά και η έκπτωση φόρου, θα πρέπει να γίνονται μέσω καρτών ή τραπεζών.

Σύμφωνα με το σχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι, προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο, να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις στις οποίες θα έχουν πληρώσει με πιστωτική, χρεωστική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο, σύμφωνα με την παρακάτω κλίμακα:

– Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 10%

– Για εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%.

– Για εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%.

– Για εισόδημα από 40.000 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνης με κάρτα θα είναι 30%.

Για παράδειγμα, μισθωτός έχει ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ. Θα πρέπει, προκειμένου να καρπωθεί το αφορολόγητο όριο, να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις για συναλλαγές αξίας 600 ευρώ, στις οποίες θα πρέπει να έχει πληρώσει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Αν δεν έχει πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες δαπάνες με “πλαστικό χρήμα”, τότε θα χρεώνεται με πρόσθετο φόρο.

Οι αποδείξεις

Όλες οι αποδείξεις που συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι (πλην ΔΕΚΟ) θα δίνονται αποδεκτές από την εφορία όπως, για παράδειγμα, το σούπερ-μάρκετ και τα καύσιμα. Από το 2017 οι συναλλαγές των φορολογούμενων με ιατρικά κέντρα, γιατρούς, αλλά και η δαπάνη φαρμάκων θα γίνεται μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.  

Για τις συναλλαγές που θα πραγματοποιούνται με «πλαστικό χρήμα» οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να κρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη ΓΓΔΕ το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομα τους. 

dikaiologitika.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!