Skip to main content
| Notaka

«Τα ΕΛΠΕ πάνε στους προμηθευτές».

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, τα ΕΛΠΕ εκμεταλλευόμενα και τις πρόσφατες συμφωνίες που υπέγραψαν, πέτυχαν περίπου το 30% των προμηθειών να προέρχεται από απευθείας αγορές από πετρελαιοπαραγωγούς, περιορίζοντας έτσι το μερίδιο των αγορών από traders.

 

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, τα ΕΛΠΕ εκμεταλλευόμενα και τις πρόσφατες συμφωνίες που υπέγραψαν, πέτυχαν περίπου το 30% των προμηθειών να προέρχεται από απευθείας αγορές από πετρελαιοπαραγωγούς, περιορίζοντας έτσι το μερίδιο των αγορών από traders.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος του ομίλου είναι να υπάρχει ένα ισορροπημένο καλάθι  50%-50% προμηθειών από traders και πετρελαιοπαραγωγούς, με στόχο τη βέλτιστη επίπτωση στα περιθώρια και τα αποτελέσματα. 

Τα βελτιωμένα σε σχέση περιθώρια στην προμήθεια, της τάξης του 0,5 δολαρίου, μεταφράζονται σε EBITDA της τάξης των 50 εκατ. ετησίως. Για το πρώτο τρίμηνο πάντως τα βελτιωμένα περιθώρια προμηθειών σε σχέση με πέρυσι είναι αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων και παραμέτρων στη διεθνή αγορά.

Όπως υπενθύμισε χθες στη ΓΣ ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Στεργιούλης τα ΕΛΠΕήταν η πρώτη εταιρεία μαζί με την Total που με συνφόρτωση, παρέλαβε ιρανικό αργό, ενώ  εκτός από το Ιράν, αντίστοιχες συμφωνίες για απευθείας αγορά αργού από πετρελαιοπαραγωγούς έχουν υπογραφεί με την Αίγυπτο, το Ιράκ και προ ημερών με τη ρωσική Rosneft.

Με την Αίγυπτο ακόμη υπάρχουν δυσκολίες και η εφαρμογή της συμφωνίας αναμένεται να καθυστερήσει, όταν ωστόσο ξεκινήσει εκτιμάται ότι θα φέρει οφέλη. Με το Ιράκ η εγγραφή των ΕΛΠΕ στο μητρώο της Somo αναμένεται να εγκαινιαστεί μέσα στο καλοκαίρι με τα πρώτα φορτία ιρακινού αργού. Τέλος στην περίπτωση της Rosneft μετά το μνημόνιο πλαίσιο αναμένεται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις το επόμενο διάστημα και εξαρτάται από τα νούμερα που θα βάλουν στο τραπέζι οι Ρώσοι, η επιτυχής έκβαση της καταρχήν προσέγγισης που έγινε στο περιθώριο της επίσκεψης Πούτιν στην Αθήνα. 

“Το όνομα της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ δεν έχει σήμερα καμία σχέση με αυτό που ίσχυε μερικούς μήνες πριν” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεργιούλης.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί και μια άλλη αναφορά σε έναν άλλο τομέα τις εξορύξεις όπου ο διευθύνων των ΕΛΠΕ σημείωσε ότι οι επόμενες δυο τρεις χρονιές θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες και  μπορεί ν’ αλλάξουν την εικόνα της εταιρείας. “Τα πρώτα μηνύματα είναι άκρως ενθαρρυντικά.Περιμένουμε μετά το καλοκαίρι πιο ακριβή στοιχεία και φυσικά ν’ ανακοινώσουμε και διεθνείς συνεργασίες” δήλωσε ο διευθύνων των ΕΛΠΕ.

 
πηγή : capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!