| Notaka

«Οι Σκληροπυρηνικοί του Πετρελαίου – Γιατί οι Μέτοχοι της ExxonMobil Αγαπούν να τους… Μισούν».

Σφίγγει ο κοινωνικός κλοιός γύρω από την ExxonMobil και τους μετόχους της. Στην ετήσια γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τις ημέρες αυτές στην πετρελαιούπολη των ΗΠΑ, το Ντάλας του Τέξας, το γιγαντιαίων διαστάσεων γλυπτό από πάγο με τη φράση #Exxonknew (Η Exxon γνώριζε), που τοποθετήθηκε έξω από τα γραφεία της εταιρείας, υποδήλωνε την κορυφαία συνεισφορά της γιγαντιαίας αμερικανικής εταιρείας στην ανήκεστο, ως φαίνεται, βλάβη που έχει προκαλέσει στον πλανήτη η ραγδαία αυξανόμενη επί έναν και πλέον αιώνα χρήση των υδρογονανθράκων.

 

Σφίγγει ο κοινωνικός κλοιός γύρω από την ExxonMobil και τους μετόχους της. Στην ετήσια γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τις ημέρες αυτές στην πετρελαιούπολη των ΗΠΑ, το Ντάλας του Τέξας, το γιγαντιαίων διαστάσεων γλυπτό από πάγο με τη φράση #Exxonknew (Η Exxon γνώριζε), που τοποθετήθηκε έξω από τα γραφεία της εταιρείας, υποδήλωνε την κορυφαία συνεισφορά της γιγαντιαίας αμερικανικής εταιρείας στην ανήκεστο, ως φαίνεται, βλάβη που έχει προκαλέσει στον πλανήτη η ραγδαία αυξανόμενη επί έναν και πλέον αιώνα χρήση των υδρογονανθράκων.
Οχι ότι οι άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν συνεισέφεραν στην καταστροφή αυτή. Ουδεμία εξ αυτών, όμως, δεν έχει επιδείξει την πεισματικά αδιάφορη και αμετανόητη συμπεριφορά της ExxonMobil. Διότι οι μέτοχοι και της ΒΡ και της Shell και ασφαλώς της νορβηγικής Statoil και άλλων γιγάντων της παγκόσμιας ενέργειας έχουν με θέρμη υποστηρίξει τη λήψη μέτρων περιορισμού της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων που καταστρέφουν το όζον της ατμόσφαιρας και συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και των δεινών που αυτή επιφέρει στους κατοίκους του.
 
Οι μέτοχοι της ExxonMobil με άνετη πλειοψηφία 60% απέρριψαν την ανάληψη οιασδήποτε πρωτοβουλίας εκ μέρους της επιχείρησης προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος. Μέχρι και το Ιδρυμα Ροκφέλερ (Rockfeller Foundation) ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει όλες τις συμμετοχές του στην ExxonMobil επειδή «η εταιρεία παραπλάνησε τον κόσμο σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή». Να σημειωθεί ότι η ιστορία της ExxonMobil ξεκίνησε το 1870 όταν ο αμερικανός μεγαλοβιομήχανος Τζον Ροκφέλερ ίδρυσε τη Standard Oil Company από την οποία προήλθε η Exxon (η συγχώνευσή της με τη Mobil ολοκληρώθηκε το 1999 για να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εισηγμένη, σήμερα, εταιρεία στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση 353 δισ. δολαρίων, κατά τι μικρότερη από το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δηλαδή).
 
Ο κοινωνικός κλοιός στενεύει, όχι επειδή κάποιοι αριστερίζοντες και οικολογίζοντες ακτιβιστές τοποθέτησαν ένα σύνθημα από πάγο για να λιώνει συμβολικά στα σκαλοπάτια του αμερικανικού ομίλου. Στενεύει επειδή η εταιρεία αντιμετωπίζει δεκάδες αγωγές και εισαγγελικές προσφυγές εναντίον της από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που θεωρούν ότι, πράγματι, παραπλάνησε εσκεμμένα και συστηματικά την κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της, χρηματοδοτώντας μάλιστα επιστήμονες και ερευνητικά κέντρα προκειμένου να αθωώσουν την καύση των υδρογονανθράκων.
 
Και το χειρότερο είναι ότι αυτές οι εναντίον της δικαστικές προσφυγές συμπίπτουν με μια αρνητική για αυτήν οικονομική συγκυρία κατά την οποία οι αγορές έχουν πλημμυρίσει από πετρέλαιο και τα παράγωγά του, με αποτέλεσμα η κερδοφορία του ομίλου να έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών και η ExxonMobil να έχει χάσει το τριπλό Α σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική της αξιολόγηση, για πρώτη φορά μετά το μεγάλο χρηματιστηριακό κραχ του 1929!
 
«Οι μέτοχοι της ExxonMobil που μαζεύτηκαν στο Myereson Symphony Centre, στο κέντρο του Ντάλας, είναι από διαφορετικό κράμα: πιο γερασμένοι, πιο γκρίζοι, πιο θυμωμένοι από τους άλλους μετόχους πετρελαϊκών εταιρειών» γράφει ο Ματ Μακ Γκραθ, ειδικευμένος σε θέματα Επιστήμης και Περιβάλλοντος ανταποκριτής του BBC. Και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, «ο βασιλιάς και αυτοκράτορας Ρεξ Τίλερσον, εκφράζει με μεγάλη πιστότητα τα αισθήματά τους απέναντι σε καθετί που αφορά την κλιματική αλλαγή» προσθέτει ο συνεργάτης του βρετανικού δικτύου ενημέρωσης.
 
Κατά τη διάρκεια της δίωρης παρουσίας του στην ετήσια συνέλευση των μετόχων οι παρευρισκόμενοι τον διέκοψαν δύο φορές. Την πρώτη κάποιος από το ακροατήριο παρενέβη για να παρατηρήσει ότι ο πλανήτης ψυχράθηκε αισθητά τον περασμένο αιώνα και ως εκ τούτου εκείνο που απαιτείται είναι δράσεις που θα τον θερμαίνουν περισσότερο και όχι λιγότερο. «Αν δεν σας αρέσει η Exxon, γιατί τότε δεν πουλάτε τις πετρελαϊκές μετοχές για να τις αντικαταστήσετε με άλλες, ηλιακές; Τότε, όμως, δεν θα έχετε αρκετά χρήματα για να πληρώσετε την κηροζίνη του αεροπλάνου που θα σας φέρει μέχρι εδώ» είπε ο μέτοχος για να ξεσηκώσει θύελλα χειροκροτημάτων!

«Μας σιχαίνονται αλλά δεν μας νοιάζει!»
 
«Η Exxon υποστηρίζει ότι από το 2007 έχει ενσωματώσει σε όλες τις εσωτερικές λειτουργίες της εταιρείας ένα τέλος άνθρακα, ενώ υποστηρίζει την ιδέα της επιβολής ενός φόρου άνθρακα στον τζίρο της. Και ο Ρεξ Τίλερσον, αν αφεθεί ανεξέλεγκτος, δέχεται ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα πραγματικό φαινόμενο με καταστροφικές συνέπειες» γράφει ο Ματ Μακ Γκραθ.
 
«Γιατί λοιπόν οι μέτοχοι αντιδρούν τόσο έντονα και στην παραμικρή ρήτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που θα μπορούσε κάλλιστα να ενσωματώσει η Exxon στο επιχειρηματικό της μοντέλο;» αναρωτιέται ο ρεπόρτερ. Και απαντά: «Νομίζω ότι στη συμπεριφορά τους αυτή συντείνει το γεγονός ότι επί σειρά ετών υπήρξαν για όλο τον κόσμο τα κακά παιδιά σε ό,τι αφορά την παγκόσμια υπερθέρμανση.
 
Θα έλεγε κανείς ότι έχουν με φροντίδα οικοδομήσει ένα προφίλ αδίστακτων εκμεταλλευτών, ύπουλων πετρελαιάδων που αρνήθηκαν και διέστρεψαν την αλήθεια για την κλιματική αλλαγή για να συνεχίσουν να γεμίζουν τις τσέπες τους με δολάρια. Είτε ανταποκρίνονται στην αλήθεια όλα αυτά είτε όχι, η διοίκηση της Exxon δεν έχει κάνει τίποτε για να απαλύνει την εικόνα αυτή» γράφει ο συντάκτης του BBC.
 
Το σλόγκαν που θα ταίριαζε στους μετόχους της Exxon θα μπορούσε να είναι «Μας σιχαίνονται, αλλά δεν μας νοιάζει» υποστηρίζει ο Ματ Μακ Γκραθ. Γι’ αυτό και δεν επιτρέπουν ούτε μία… φυσιολογική δημοσιογραφική κάλυψη της γενικής τους συνέλευσης. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται σε μια αίθουσα μπροστά σε μια γιγαντοοθόνη στην οποία βλέπουν το πρόσωπο του κ. Τίλερσον, δίχως η κάμερα να δείχνει εικόνες από την αίθουσα, ακόμη και όταν διατυπώνονται ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες στη συνέλευση.
 
Η δεύτερη φορά που διεκόπη η διαδικασία από έντονα χειροκροτήματα ήταν άλλωστε όταν θίχτηκε το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης. Διότι οι μέτοχοι της ExxonMobil πιστεύουν ότι οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ευθύνη της εταιρείας σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή υποκινούνται από επιστήμονες βιολόγους, ανθρωπολόγους και άλλους που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος και αποσκοπούν στο να πλήξουν τα… ατομικά δικαιώματα των ίδιων των μετόχων!
 
«Το γεγονός είναι ότι ο κόσμος έχει διαφορετικές απόψεις για την κλιματική αλλαγή, ότι καθένας έχει το δικαίωμα να υποστηρίζει τη γνώμη του, είτε συμφωνούμε με αυτήν είτε όχι. Εγώ θα υποστηρίξω το δικαίωμα να έχει ο καθένας τη γνώμη του και να την εκφράζει» είπε σε κάποια στιγμή ο Τίλερμαν ξεσηκώνοντας ενθουσιασμό στο ακροατήριο. 
 
«Μοιάζει λίγο υποκριτική η δήλωση, ωστόσο, καθώς ο Τίλερμαν δεν θέλησε να επεκτείνει το δικαίωμα της έκφρασης της γνώμης σε όλους τους εκπροσώπους του Τύπου. Η βρετανική εφημερίδα “Guardian” έλαβε την ειδοποίηση από την Exxon να μη στείλει ανταποκριτή στη συνέλευση των μετόχων, διότι δεν θα ήταν καλοδεχούμενος» γράφει ο ανταποκριτής του BBC, ρισκάροντας ασφαλώς κι αυτός να λάβει ανάλογη ειδοποίηση την επόμενη χρονιά…
 
(από tovima.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

1202 2030 adblue ADR Alpha TV Andre Bledjian ANT1 app ARAMCO Autogas Baker Hughes Biden Joe BlueFuel Bosch BP Brent Cedefop Chevron CNG covid-19 crack spread Cyclon DAF Dailymail Delta Poseidon e-katanalotis e-shop e-ΕΦΚΑ EBITDA Economist eFuel Energean Oil Exxon-Mobil Fuel Pass fund Goldman Sachs gov.gr Guardian Handelsblatt Inside Story interlock kWh LANA LG LNG Mediterranean Gas Mohammad Sanusi Barkindo MOTOR OIL MWh myData Mytilineos myΘέρμανση newsauto.gr OIL ONE OPEC OPEC+ Open TV Optima Bank PLATTS POS Prudent Warrior RealNews refinery margin REPSOL Revoil RMM Royal Dutch Shell Saudi Arabian Oil Company SECU-TECH self-test SHELL SKG Sokol Sri Lanka TEXACO TotalEnergies TotalEnergy Urals windfall tax WOOD World Bank WTI «Άγιος Χριστόφορος» ΄1 ΑΑΔΕ ΑΟΖ ΑΦΜ Αγγελική Ναταλία Αδαμοπούλου Αλβανία Αλεξιάδης Τρ. Αληγιζάκης Γιάννης Αναγνωστόπουλος Θ. Αναφορά Αρβανιτίδης Γιώργος Ασία Ασμάτογλου Γιώργος Αχτσιόγλου Έφη ΒΕΘ Βέττας Ι. Βελετάκης Ν. Βενεζουέλα Βεσυρόπουλος Απ. Βουλή Βουλγαρία Βουλγαρίδης Γιώργος Βρετανία Βόρεια Μακεδονία ΓΕΜΗ ΓΣΕΒΕΕ Γαλλία Γενική Συνέλευση Γερμανία Γεωργιάδης Άδωνις ΔΕΗ ΔΕΣΦΑ ΔΙ.Μ.Ε.Α. ΔΙΕΠΠΥ ΔΙΜΕΑ Δαγούμας Θ. Διοικητικό Συμβούλιο Δούκας Χάρης Δρακακάκης Γιάννης Ε.Ε. ΕΕΑ ΕΚΟ ΕΛΙΝΟΙΛ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΓΑΝΗ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΣΥΔ ΕΤΕΚΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπάκης Π. Επιτροπή Επιτροπή Ανταγωνισμού Ευρωπαϊκή Ένωση ΗELLENiQ ENERGY ΗΠΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ Ηνωμένο Βασίλειο Ηράκλειο ΘΕΡΜΟΙΛ Θράκη Θωμαδάκης Μ. ΙΟΒΕ Ινδία Ιράν Ιταλία ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΕΔΑΚ ΚΕΠ Κίνα Καλογήρου Ι. Καρανάσιος Π. Κατρίνης Μανώλης Κεγκέρογλου Βασίλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κλίμα Κρήτη Κρίντας Θ. Κύπρος Κώτσος Ευάγγελος Λάτσης Σπ. Λιανός Ι. ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ ΜΕΛΚΟ Μάρδας Δ. Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαμουλάκης Χ. Μασαλής Γιώργος Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μαυρομμάτης Γιώργος Μελίδης Αλέξανδρος Μελίδης Σπύρος Μελισσανίδης Δημήτρης Μεταφορικό Ισοδύναμο Μπόμπορης Παναγιώτης Ξυδάκης Ηρακλής ΟΒΕ ΟΟΣΑ ΟΦΑΕ Οικονομικός Ταχυδρόμος Οικονόμου Γ. ΠΑΣΟΚ ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Πάνας Απόστολος Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδημητρίου Μπ. Παπαδοπούλου Έλλη Παπαδοπούλου Ελισάβετ Παπαζήσης Γιάννης Παπαμιχαήλ Σωτήρης Παραπολιτικά Πετκίδης Βασίλης Πιστωτικές κάρτες Πλακιωτάκης Γιάννης Πρέβεζα Προκοπίου Γ. ΡΑΕ Ροδόπη Ρωσία ΣΑΜΕΕ ΣΑΠΕΚ ΣΕΒ ΣΕΒΤ ΣΕΕΠΕ ΣΚΑΙ ΣΜΕΑ ΣΠΥΡΙΔΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Σάκκος Αντώνης Σαμόλης Λ. Σαουδική Αραβία Σβίγκου Ρ. Σιάμισιης Ανδρέας Σκρέκας Κώστας Σκυλακάκης Θ. Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σωκράτης Φάμελλος Σύστημα Εισροών - Εκροών ΤΕΑΠΥΚ Ταγαράς Νίκος Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία Τσίπρας Αλέξης Τσαμπαζλής Γιώργος ΥΜΕ ΦΕΚ ΦΠΑ Φίλης Ν. Φραγκογιάννης Κώστας Χανιά Χαρίτσης Αλ. Χατζηθεοδοσίου Γ. Χατζηνικολάου Ν. έλεγχοι αγγελίες αγρότες αδειοδότηση αεροπορικά καύσιμα ανάκτηση ατμών αναβάθμιση ανακαλύψεις ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απάτη απαιτήσεις απεργία αποτελέσματα απόβλητα αργό πετρέλαιο βαρέλι βενζίνη βιοντίζελ βυτίο βυτιοφόρα γεωτρήσεις δειγματοληψίες δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος εισφορά αλληλεγγύης εισφορές εμπάργκο επιδοτήσεις επιδότηση επικουρικό επιμέτρηση ευρώ ηλεκτρικά αυτοκίνητα ηλεκτροκίνηση θερμική καταπόνηση ισολογισμοί ιστορία κίνητρα κατάρτιση καταγγελίες καυσόξυλα καύσιμα κλιματική αλλαγή κυρώσεις λαθρεμπόριο λιπαντήρια λογισμικό μέτρα προστασίας μελέτες μελέτη μεταφορικές μητρώα μικρόβια ναυτιλιακό νοθεία νομοσχέδιο ογκομέτρηση οδηγοί ορυκτά καύσιμα παραμεθόριος παραπομπή παρατηρητήριο τιμών περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πιστοποιητικά πλαφόν πληθωρισμός πλυντήρια πρατήρια πρατήριο καυσίμων προδιαγραφές προμέτρηση πρόστιμα πρόσωπα πτωχευτικός ρεύμα ρούβλια στάθμη συνέδριο συναντήσεις συνεργεία συνταξιοδότηση σφράγιση τάνκερ τέλη ταξινομήσεις τελωνείο τιμοκατάλογοι χονδρικής τολουόλη υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης υπ. Οικονομικών υποτροφίες υπουργείο Ανάπτυξης υπουργείο Ενέργειας υπουργείο Οικονομικών υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών φορτηγά φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!