Skip to main content
| Notaka

«Αληγιζάκης: «Πόρτα» στο λαθρεμπόριο ανοίγει η κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ αναλύει τις θέσεις του για μια σειρά από καυτά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο και την εισηγμένη εταιρεία.

 

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο λόγοι για τους οποίους θεωρεί εσφαλμένη την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για αύξηση του φόρου στα καύσιμα ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ.

«Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια μιας εσφαλμένης λογικής που θεωρεί ότι μπορούν να προκύψουν αυξημένα έσοδα για το δημόσιο όταν αυξάνεται η φορολογία. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ανεβαίνει η φορολόγηση σε ένα ήδη υπερφορολογημένο προϊόν. Ακόμη και αν δεν αντιδράσει προσωρινά η ζήτηση λόγω των πολύ χαμηλών τιμών πετρελαίου, τι θα γίνει αν οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού ανεβούν» αναρωτήθηκε ο κ. Αληγιζάκης κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της ΕΛΙΝΟΙΛ συμπληρώνοντας: «υπάρχει και ένα δεύτερο ζήτημα. Επειδή από την αρχή του νέου έτους θα μεγαλώσει κι άλλο η διαφορά τιμών μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης και με δεδομένο το σύστημα εισροών-εκροών δεν λειτουργεί ικανοποιητικά μέχρι σήμερα, ανοίγει νέα πόρτα για το λαθρεμπόριο καυσίμων».

Ο κ. Αληγιζάκης απέδωσε την πτώση της εγχώριας ζήτησης καυσίμων κατά στο τετράμηνο του 2016 (-8% στο σύνολο, που αναλύεται σε -18% στο πετρέλαιο θέρμανσης, -3% στις βενζίνες και +7% στο diesel κίνησης) στη γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα που επικράτησε, αλλά και στον ιδιαίτερα θερμό φετινό χειμώνα, εκτιμώντας πως στο γενικότερο οικονομικό πεδίο «τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας, τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Με μελανά χρώματα παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος και την κατάσταση στο χώρο των πρατηρίων καυσίμων: «Πριν από την κρίση, υπήρχαν στην Ελλάδα γύρω στα 8.500 πρατήρια, αριθμός που ήταν υπερβολικός. Το κακό είναι πως η προσαρμογή προς τα κάτω έγινε βίαια, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην αγορά. Σήμερα, η Ομοσπονδία ανεβάζει τον αριθμό των πρατηρίων κοντά στα 5.600, ωστόσο εκτιμάται πως γύρω στα 500 από αυτά αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά ζητήματα. Λόγω της κατάστασης αυτής, οι εταιρείες εμπορίες έχουν δυνατότητες αύξησης του δικτύου τους, αλλά κάτι τέτοιο χρειάζεται προσοχή καθώς συνοδεύεται και από κινδύνους επισφαλειών».

Σε ότι αφορά τώρα την πορεία της ΕΛΙΝΟΙΛ, ο κ. Αληγιζάκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Euro2day.gr κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων ανέφερε:

• Η εταιρεία έχει μπει από το 2014 σε διατηρήσιμη κερδοφόρο πορεία, εξέλιξη που συνεχίζεται και κατά το πρώτο τετράμηνο του 2016. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κερδίζει μερίδια στην εγχώρια αγορά(-3% η εισηγμένη έναντι -8% της αγοράς) και επιπλέον καρπώνεται σημαντικά έσοδα από τις πωλήσεις εκτός Ελλάδας. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια. Οι πωλήσεις αυτές γίνονται σε πολλές χώρες, αφορούν διάφορα προϊόντα και υπάρχουν σαφώς θετικές προοπτικές για το μέλλον.

• Το νέο καύσιμο με την επωνυμία «Crystal» αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την εταιρεία και μπορεί να αποδειχτεί πηγή ενίσχυσης της κερδοφορίας στο μέλλον.

• Στόχος στην Ελλάδα είναι η διεύρυνση του μεριδίου από το σημερινό 9,2% στο 10% και αυτό θα γίνει μεταξύ άλλων και μέσα από μια επιλεκτική και πολύ προσεκτική αύξηση του αριθμού των συνεργαζόμενων πρατηρίων (σήμερα ανέρχονται σε 580).

• Η διανομή μερίσματος ύψους 0,16 ευρώ ανά μετοχή αποσκοπεί όχι μόνο στην ικανοποίηση των μετόχων, αλλά και στην εκτίμηση της διοίκησης ότι η τρέχουσα εικόνα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν αντανακλά την αξία της εισηγμένης.

πηγή : euro2day.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!