Skip to main content
| Notaka

«ΕΛΠΕ : Ξεχρεώνουν εντός των ημερών το ομολογιακό δάνειο των 350 εκατ. ευρώ».

Στην ώρα του πρόκειται να εξοφληθεί το διετές ευρω-ομόλογο ύψους 350 εκατ. ευρώ που λήγει στις 16 Μαίου, διαμηνύουν κύκλοι των ΕΛΠΕ στο Energypress, εξηγώντας ότι τα κεφάλαια θα προέλθουν από τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου.

 

Στην ώρα του πρόκειται να εξοφληθεί το διετές ευρω-ομόλογο ύψους 350 εκατ. ευρώ που λήγει στις 16 Μαίου, διαμηνύουν κύκλοι των ΕΛΠΕ στο Energypress, εξηγώντας ότι τα κεφάλαια θα προέλθουν από τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου.

Τα υψηλά περιθώρια διύλισης, και η μεγάλη ζήτηση για πετρελαιοειδή από το εξωτερικό εξασφαλίζουν στα ΕΛΠΕ, λένε οι ίδιες πηγές, ένα καλό μαξιλάρι, που τους επιτρέπει την έγκαιρη αποπληρωμή των φετινών δανειακών τους υποχρεώσεων, ενώ καλά είναι τα νέα τόσο από τις τράπεζες, όσο και από τους πεομηθευτές τους.

Από εκεί και πέρα, τα ΕΛΠΕ έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία εξασφάλισης της χρηματοδότησης για τις υποχρεώσεις του 2017, που αντιστοιχούν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ, και για το σκοπό αυτό εξετάζουν την έκδοση νέου ομολόγου.

Κύκλοι του ομίλου εκτιμούν ότι έως τα τέλη Μαΐου θα έχει αποκρυσταλλωθεί ο σχεδιασμός για την έγκαιρη αποπληρωμή των υποχρεώσεων των ΕΛΠΕ και της επόμενης χρονιάς, με ή χωρίς νέο ομόλογο. Έως τότε άλλωστε θα έχει φανεί και το αν θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές ή όχι, σενάριο που σε κάθε περίπτωση θεωρείται ακραίο.

Καλά νέα έρχονται σύμφωνα με τον όμιλο και από το σκέλος τράπεζες-προμηθευτές. Στο μέτωπο των τραπεζών, οι περιπέτειες της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν επηρεάσει καθόλου τις πιστωτικές γραμμές του ομίλου.

Οσο για τους προμηθευτές, πρόσφατα η διοίκηση των ΕΛΠΕ εξασφάλισε σύμφωνα με πληροφορίες από έναν εκ των βασικών του προμηθευτών σε αργό, την Holt, αύξηση πιστωτικής γραμμής για αγορά πετρελαίου. Τα ΕΛΠΕ προμηθεύονται από τη Holt το 25% των συνολικών ποσοτήτων αργού που διυλίζουν.

Σε επίπεδο εμπορικών συνεργασιών, τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε επαφές για εμπορική συνεργασία με τη Rosneft, τη μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται η δυνατότητα αγοράς από τη Rosneft εκείνων των πετρελαϊκών προϊόντων των ΕΛΠΕ όπου ο ελληνικός όμιλος έχει πλεόνασμα, και αντίστοιχα εκείνος να αγοράσει από τους Ρώσους προϊόντα όπου ο ίδιος είναι ελλειμματικός.

Εφόσον ΕΛΠΕ και Rosneft φτάσουν σε μια συμφωνία, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε αυτή να ανακοινωθεί στις 28 Μαΐου κατά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα.

πηγή : energypress.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!