Skip to main content
| Notaka

«Σύστημα εισροών – εκροών υγρών καυσίμων – Ολιγωρεί το ΥΠΟΙΚ στη διενέργεια ελέγχων».

Ανεπαρκείς ελέγχους για τη διασταύρωση των στοιχείων εισροών – εκροών υγρών καυσίμων που αποστέλλουν τα βενζινάδικα στη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, καταγγέλλουν στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών.

 

Ανεπαρκείς ελέγχους για τη διασταύρωση των στοιχείων εισροών – εκροών υγρών καυσίμων που αποστέλλουν τα βενζινάδικα στη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, καταγγέλλουν στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με καταγγελίες νόμιμων επιχειρηματιών του κλάδου στο “Business Energy”, μπορεί η κεντρική βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ να λειτουργεί και να υποδέχεται καθημερινά τις ποσότητες βενζίνης και ντίζελ που μπαίνουν στις δεξαμενές των βενζινάδικων και βγαίνουν για τα ρεζερβουάρ των οχημάτων σύμφωνα με τα συστήματα εισροών – εκροών, ωστόσο η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου δεν προβαίνει σε συστηματικούς και σαρωτικούς ελέγχους για την επιβεβαίωση τους.

Μάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς υποψιάζονται πως επιτήδειοι στο χώρο των πρατηρίων έχουν προχωρήσει σε παρεμβάσεις στα λογισμικά των συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών καυσίμων, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που αποστέλλονται στη ΓΓΠΣ να μην είναι πραγματικά. Ζητούν τη διενέργεια ελέγχων για τη διασταύρωση των στοιχείων αυτών.

Επιπλέον, θεωρούν ότι είναι εφικτή η παρέμβαση στα συστήματα εισροών εκροών καθώς αυτά δεν έχουν ενιαίες προδιαγραφές. Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν ότι οι έλεγχοι δεν γίνονται από τη ΓΓΠΣ λόγω έλλειψης προσωπικού.

Την ίδια στιγμή παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών τονίζουν πως παραμένουν ακόμη ανεφάρμοστες άλλες διατάξεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Πρόκειται για αποφάσεις που εκδόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και δεν εφαρμόζονται:

Η πρώτη απόφαση αφορούσε στην υποχρεωτική εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών και εκροών και συστήματος εντοπισμού θέσης GPS σε πλωτά μέσα μεταφοράς υγρών καυσίμων ναυτιλίας, δεξαμενόπλοια- σλέπια κλπ. Σύμφωνα με την τότε απόφαση θα έπρεπε εντός δύο μηνών να εκδοθεί νέα που θα καθόριζε τις προδιαγραφές, ώστε σε 12 μήνες να έχουν εγκατασταθεί. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.

Δεύτερη απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου όριζε την τοποθέτηση ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών – εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και πωλητών πετρελαίου θέρμανσης αλλά και σε όλες τις εγκαταστάσεις ιδιωτικών πρατηρίων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και στις εγκαταστάσεις χημικών προϊόντων (μεθανόλης, τολουόλης κλπ.) που αποτελούν υλικά πρόσμειξης στα υγρά καύσιμα. Αυτά τα συστήματα θα πρέπει να τοποθετηθούν σε έξι μήνες αρχής γενομένης από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ούτε όμως κι εδώ έχουν γίνει, τρεις μήνες μετά, την έκδοση της απόφασης, κάποιες ενέργειες.

Με τρίτη απόφαση οριζόταν η υποχρεωτική καταγραφή όλων όλων των υπόγειων, υπέργειων, σταθερών και κινητών εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων καθώς και υγραερίων. Προβλεπόταν η δημιουργία στη ΓΓΠΣ κεντρικής βάσης δεδομένων όπου θα αποστέλλονται τα στοιχεία. Εξαιρούνται από την απογραφή όσοι έχουν αποθηκευτικούς χώρους κάτω των 4 κυβικών μέτρων. Η ηλεκτρονική πύλη για την αποστολή των στοιχείων δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί.

Ακόμη δεν έχει εκδοθεί η τέταρτη απόφαση για την μοριακή ιχνηθέτηση των καυσίμωνμέτρο που έχει θεσπιστεί από το 2012 κι εκκρεμεί η διαγωνιστική διαδικασία.

πηγή : businessenergy.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!