Skip to main content
| I |

«ΕΠΑ Αττικής – Αντίθετη σε αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο».

Ζητά νέα προγράμματα επιδότησης για νοικοκυριά και επέκταση δικτύου.

 

Την αντίθεση της στο ενδεχόμενο αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης φυσικού αερίου εκφράζει η ΕΠΑ Αττικής, ενώ την ίδια στιγμή ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Χρήστος Μπαλάσκας ζητά την εκπόνηση προγράμματος επιδότησης από το ΕΣΠΑ ύψους 75 εκατ. ευρώ για την πενταετία προκειμένου 135.000 νοικοκυριά να αντικαταστήσουν τα συστήματα πετρελαίου θέρμανσης με αντίστοιχα αερίου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη συνέντευξη Τύπου της ΕΠΑ Αττικής με τον κ. Μπαλάσκα αφενός να κάνει λόγο για επιπτώσεις στις τιμές αερίου για τις βιομηχανίες αν αυξηθεί ο ΕΦΚ αλλά ταυτόχρονα να υπογραμμίζει την ανάγκη προκήρυξης κοινοτικών προγραμμάτων προκειμένου να επιδοτηθούν νοικοκυριά για την αλλαγή των εγκαταστάσεων πετρελαίου θέρμανσης αλλά και για την επέκταση του δικτύου κατά 500 χιλιόμετρα σε Ανατολική και Δυτική Αττική. Για την κατασκευή νέων αγωγών η ΕΠΑ Αττικής έχει ζητήσει πρόγραμμα ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Αττικής ώστε να συνδεθούν με το καύσιμο άλλα 125.000 νοικοκυριά και να ξεκλειδωθούν επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ.

Ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής παρουσίασε επίσης τα αποτελέσματα της εταιρίας για το 2014. “Ως μια χρονιά ενδεικτική της δυναμικής που έχει το φυσικό αέριο στην αγορά της Αττικής μπορεί να χαρακτηριστεί το 2015, όπως αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα της ΕΠΑ Αττικής για το σύνολο της αντίστοιχης χρήσης. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα €169,2 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 7,5% σε σχέση με το 2014, ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε €21,1 εκατομμύρια”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικός της ίδιας δυναμικής ήταν και ο αριθμός των νέων συνδέσεων που πέτυχε η ΕΠΑ Αττικής το 2015. Tα νέα συμβόλαια ήταν 8.264 που αφορούν σε πελάτες λιανικής, αριθμός αυξημένος κατά 31% σε σύγκριση με το 2014. Η αύξηση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα του προγράμματος επιδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, χάρη στο οποίο πραγματοποιήθηκαν 3.900 νέες εγκαταστάσεις, που αντιστοιχούν σε 9.000 νοικοκυριά, αλλά και της αποτελεσματικής εφαρμογής της τακτικής της εταιρείας να δίνει έμφαση στις αυτόνομες συνδέσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, που αυξήθηκαν κατά 44%. Καθοριστικό ρόλο είχε ωστόσο και το πρόγραμμα χρηματοδότησης που υλοποίησε η ΕΠΑ Αττικής εντός του 2015, αλλά και οι δύο προωθητικές ενέργειες της εταιρείας που παρείχαν έκπτωση στα τέλη σύνδεσης σε B2C πελάτες της, με εταιρικές επενδύσεις που συνολικά άγγιξαν τα €4 εκ.

Σε συνδυασμό με τη μείωση των οικιακών τιμολογίων φυσικού αερίου, με συνεχή πτωτική πορεία την τελευταία τετραετία, το φυσικό αέριο παρέμεινε και το 2015 μακράν η πιο συμφέρουσα και αποδοτική μορφή θέρμανσης. Ειδικά, σε σχέση με πέρυσι η τιμή είναι μειωμένη κατά 19% στο οικιακό τιμολόγιο και κατά 25% στο βιομηχανικό (Μάρτιος 2016 vs Μάρτιος 2015). Ενδεικτική μάλιστα είναι η εξοικονόμηση που παρείχε στους χρήστες του σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, αφού ήταν κατά μέσο όρο 25% οικονομικότερο παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου τη φετινή χειμερινή περίοδο.

Για το 2016 άλλες βασικές προτεραιότητες της ΕΠΑ Αττικής αποτελεί η ασφαλής λειτουργία των δικτύων της και των υποδομών της αλλά και ο σχεδιασμός δύο ανταγωνιστικών εταιρειών διανομής και εμπορίας, στο πλαίσιο της επιτυχούς μετάβασης στην απελευθερωμένη λιανική αγορά φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, η ΕΠΑ Αττικής θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την περαιτέρω ενίσχυση της διείσδυσης του φυσικού αερίου και της επέκτασης δικτύων, διερευνώντας τη δυνατότητα για νέες επιδοτήσεις και συνεχίζοντας να επενδύει σημαντικά κεφάλαια σε προγράμματα χρηματοδότησης εσωτερικών εγκαταστάσεων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ΕΠΑ Αττικής για το 2015 και τους στόχους της για το 2016, ο Χρήστος Μπαλάσκας, Γενικός Διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής, ανέφερε: «Η χρονιά που έκλεισε ήταν θετική για την ΕΠΑ Αττικής και τα αποτελέσματα αυτής δίνουν αισιοδοξία στην ελληνική αγορά κι ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας σε ένα τόσο ασταθές και ρευστό περιβάλλον γύρω μας. Με δεδομένη τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη δημιουργία του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους για τους καταναλωτές, ευελπιστούμε στη συνέχιση δράσεων και τη θέσπιση κινήτρων που θα ενισχύσουν την προσπάθειά μας, με στόχο πάντα την ελάφρυνση των νοικοκυριών, την ενίσχυση της απασχόλησης των σχετικών με το φυσικό αέριο επαγγελματικών κλάδων και τη δημιουργία, εν τέλει, σημαντικής προστιθέμενης αξίας για το κοινωνικό σύνολο».

πηγή : businessenergy.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!