Skip to main content
| Notaka

«Εγκληματική σιωπή για τον «άγνωστο πόλεμο» στην Υεμένη – Ο δρόμος του πετρελαίου και η θρησκευτική διαμάχη».

Την ώρα που τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στρέφονται στον εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη Συρία τα τελευταία πέντε χρόνια, μια άλλη «άγνωστη» σύρραξη βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Την ώρα που τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στρέφονται στον εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη Συρία τα τελευταία πέντε χρόνια, μια άλλη «άγνωστη» σύρραξη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο πόλεμος που μαίνεται ανάμεσα στη συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και τους σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης, απειλεί τη χώρα με ανθρωπιστική κρίση και απόλυτη κατάρρευση. 
Αν και πολλά μέσα ενημέρωσης διεθνώς, αλλά και εντός Ελλάδος, καλύπτουν εκτεταμένα τη σύρραξη, δεν δίδεται το ανάλογο βάρος στα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται και στο δράμα των αμάχων. 
Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα είναι απούσα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, ανάλογα με τις εκάστοτε συμμαχίες. 
Και σε αυτή την περίπτωση, ο σύμμαχος – η Σαουδική Αραβία – είναι πολύ ισχυρός.
Το κουβάρι στην περίπτωση της Υεμένης είναι πολύ μπλεγμένο, καθώς τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στις θρησκευτικές διαφορές, τις εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες και τις διαδρομές του πετρελαίου. 

Το χρονικό του πολέμου

Όλα ξεκίνησαν με την αραβική άνοιξη το 2011. 
Το καθεστώς του Αλί Αμπντούλα Σάλεχ, ανετράπη μετά από 33 χρόνια στην εξουσία. 
Την εξουσία πήρε στα χέρια του ο Αμπέντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, μεταβατικός πρόεδρος της χώρας τον Φεβρουάριο του 2012 μετά από εκλογές.
Να σημειωθεί ότι ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος. 
Τον Σεπτέμβριο του 2014, οι σιίτες αντάρτες Χούτι κήρυξαν επανάσταση. 
Στην ουσία η εμφύλια σύρραξη στην Υεμένη αποτελεί μια σύγκρουση… δια αντιπροσώπων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. 
Το Ριάντ θεωρεί ότι οι σιίτες αντάρτες Χούτι στηρίζονται από την Τεχεράνη. 
Η σουνιτική Σαουδική Αραβία ηγείται της συμμαχίας των αραβικών κρατών που πολεμούν τους αντάρτες εδώ και ένα χρόνο, από τον Μάρτιο του 2015, με στόχο να αποκατασταθεί στην εξουσία ο έκπτωτος πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. 
Παράλληλα μέσα στο χάος της Υεμένης δρα ένα σκληροπυρηνικό κομμάτι της Αλ Κάιντα.
Εναντίον των τζιχαντιστών εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές οι ΗΠΑ, τις οποίες κάποιοι αναλυτές χαρακτηρίζουν προσχηματικές, καθώς Αμερικανοί και Βρετανοί εξοπλίζουν τη Σαουδική Αραβία με οπλικά συστήματα.
Η στάση των ΗΠΑ είναι αμφιλεγόμενη, καθώς ναι μεν αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο η προσέγγιση με το Ιράν έχει αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή. 
Την ίδια ώρα, τα στενά Bab el-Mandeb της Υεμένης έχουν ιδιαίτερη γεωπολιτική συμμαχία, καθώς από εκεί περνούν καθημερινά εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία προς ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία. 
Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στις 10 Απριλίου, ενώ στις 18 του μήνα θα αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κουβέιτ. 
Έχουν υπάρξει ήδη πολλές προσπάθειες για εκεχειρία στην αραβική χώρα, στην οποία η πλειονότητα των πολιτών είναι σουνίτες, την ώρα που οι ιρανόφιλοι σιίτες αντάρτες Χούτι έχουν καταλάβει την εξουσία.
Τους Χούτι στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα οι σιιτικές δυνάμεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, δηλαδή το Ιράν, οι κυβερνήσεις Ιράκ – Συρίας και η σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου

Τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα

Δυστυχώς και σε αυτό τον πόλεμο τα μεγαλύτερα θύματα είναι τα παιδιά. 
Η UNICEF, σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη, προειδοποιεί ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στην Υεμένη βρίσκονται αντιμέτωπα με τον υποσιτισμό. 
Μέχρι στιγμής η UNICEF έχει επιβεβαιώσει τον άμεσο θάνατο παιδιών, ενώ έχει καταγραφεί ο τραυματισμός 1.356. 
Την ίδια ώρα δραματικές εικόνες υποσιτισμένων παιδιών, τα οποία βρίσκονται ένα βήμα από τον θάνατο, κάνουν τον γύρο του κόσμου. 
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, 320.000 παιδιά στη χώρα είναι αντιμέτωπα με σοβαρό υποσιτισμό, ενώ τουλάχιστον 6 εκατ. ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου είναι συστηματική από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στον πόλεμο.
Οι μάχες ειδικά στην πόλη Taiz είναι σφοδρές, ενώ οι Γιατροί χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν βομβαρδισμούς νοσοκομείων. 
Επίσης χαρακτηρίζουν προσβλητικές τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος ανέφερε ότι οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη από τη Σαουδική Αραβία, δεν είναι σκόπιμες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, από τον Μάρτιο του 2015 έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 6.200 άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί είναι άμαχος πληθυσμός. 
Οι τραυματίες είναι 30.000, ενώ οι εκτοπισμένοι δεκάδες χιλιάδες.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!