Skip to main content
| Notaka

«Ρήγας: Ο Πρίνος μπορεί να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα, ακόμη και με χαμηλότερη τιμή πετρελαίου».

Για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στη χώρα μας έκανε λόγο ο Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean.

 

Για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στη χώρα μας έκανε λόγο ο Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean.

Μιλώντας από το βήμα Συνεδρίου του ΤΕΕ, με θέμα «Energy Market: Unlocking Greece’s Economic Potential», ο επικεφαλής της ελληνικής εταιρείας υδρογονανθράκων επιχείρησε να θίξει τρία βασικά θέματα, πρώτον ποιος επενδύει στη χώρα σήμερα, δεύτερον ποιες είναι οι δυσκολίες και τρίτον πως θα γίνουν οι υδρογονάνθρακες μοχλός ανάπτυξης για την Ελλάδα.

Ο ίδιος περιέγραψε το επενδυτικό πρόγραμμα του Πρίνου, αναφέρθηκε στη διενέργεια σεισμικών ερευνών και την πρώτη γεώτρηση, ενώ τόνισε ότι στο μέλλον στόχος είναι η παραγωγή του Πρίνου να φτάσει τα 10.000 βαρέλια ημερησίως.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι ο Πρίνος έχει ακόμη 15-20 χρόνια ζωής, ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός να βρεθούν κι άλλες δομές στο κοίτασμα, οι οποίες ακόμη δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Αναφερόμενος στο Κατάκολο, ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι η Energean προχωρά με τη μελέτη βιωσιμότητας, σε μια ομολογουμένως περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή.

Επ’ αυτού τόνισε το μεγαλύτερο πρόβλημα των πετρελαϊκών επενδυτών στη χώρα μας, δηλ. το περιβαλλοντικό ζήτημα, γι’ αυτό και συνέστησε μεγάλη προσοχή σε ποιους θα δοθούν προς εκμετάλλευση περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Σχολιάζοντας το μείζον ζήτημα που απασχολεί την παγκόσμια ενεργειακή κοινότητα, την πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού», ο κ. Ρήγας είπε ότι συνολικά 380 δισ. δολ. επενδύσεων έχουν ακυρωθεί, πολλές θέσεις εργασίας χάθηκαν, ενώ είπε ότι αναμένει ότι θα επηρεαστεί και η παραγωγή.

Κάνοντας μια αποτίμηση, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι για μεγάλο διάστημα θα συνεχίσει η τιμή του πετρελαίου να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ αναφερόμενος στον Πρίνο είπε ότι «μπορεί να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα, ακόμη και με χαμηλότερη τιμή πετρελαίου».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ρήγας διερωτήθηκε για το πως θα πειστούν οι ξένοι επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα και να επικεντρωθούν στις έρευνες υδρογονανθράκων. Κατά την άποψη του ιδίου, «οι συνεχείς αλλαγές στο ελληνικό κλάδο του πετρελαίου λειτουργούν αποτρεπτικά και αυτό είναι το κύριο πρόβλημα. Χρειάζονται σταθερές απόψεις, όχι νέες κάθε εξάμηνο».

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στην αγορά. «Χωρίς τράπεζες επενδύσεις δεν πρόκειται να γίνουν» είπε.

«Η Ελλάδα e;inai ακόμη ανεξερεύνητη χώρα, αλλά μπορούμε να φέρουμε ξένους επενδυτές. Χρειάζεται υποστήριξη από την κυβέρνηση και τον τραπεζικό κλάδο. Η Ελλάδα έχει προοπτική στους υδρογονάνθρακες» τόνισε ο επικεφαλής της Energean.

πηγή : energypress.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!