Skip to main content
| Notaka

«Έρχεται άμεσα νέα χαλάρωση των capital controls».

“Νέα σημαντική χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών βρίσκεται προ των πυλών.

 

“Νέα σημαντική χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών βρίσκεται προ των πυλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, άμεσα αναμένεται η δημοσίευση απόφασης με την οποία θα επιτρέπεται ελεύθερα το “σπάσιμο” προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς επίσης και η δυνατότητα αποπληρωμής δανείων. Οι δύο αυτές κινήσεις δεν θα είναι αλληλένδετες, δηλαδή το “σπάσιμο” προθεσμιακής κατάθεσης δεν θα επιτρέπεται με σκοπό την αποπληρωμή δανείου, αλλά θα λειτουργούν η καθεμία αυτόνομα. Στο πλαίσιο αυτό, το “σπάσιμο” προθεσμιακής κατάθεσης θα επιτραπεί χωρίς καμία προϋπόθεση. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής δανείων, μέχρι του 50% του συνολικού τους υπολοίπου.

Τα συγκεκριμένα μέτρα χαλάρωσης αναμένεται να ακολουθηθούν και από άλλα, με μεγαλύτερη σημασία για την αγορά, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Ειδικότερα, στην παρούσα φάση συζητείται ο χαρακτηρισμός ως “νέου χρήματος” για όσες καταθέσεις θα γίνονται από επιχειρήσεις, αλλά και από ιδιώτες ούτως ώστε αυτές να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα. Αυτό σημαίνει ότι για τις καταθέσεις αυτές, ο καταθέτης θα μπορεί να κάνει ανάληψη για όποιο ποσό θέλει και χωρίς να υπόκειται στον περιορισμό των 420 ευρώ εβδομαδιαίως. Γενικότερα, πάντως, στα υπό διαπραγμάτευση μέτρα χαλάρωσης δεν βρίσκεται ακόμη η αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σχετική ανάγκη.

Ο χαρακτηρισμός ως “νέο χρήμα” με το παράλληλο προνόμιο της ελεύθερης διακίνησης, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός τόσο για την επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες, όσο και για την τόνωση της αγοράς. Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες στο Capital.gr, επιχειρήσεις και δη εισαγωγικού – εξαγωγικού χαρακτήρα, σήμερα δεν καταθέτουν στις τράπεζες τις εισπράξεις τους ακριβώς διότι δεν θέλουν να δεσμεύσουν τα χρήματά τους και να μην μπορούν να τα χρησιμοποιούν ελεύθερα. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συζητήσεις για τον χαρακτηρισμό καταθέσεων ως “νέο χρήμα” έχουν γίνει για ποσά μέχρι 20.000 – 30.000 ευρώ. Ωστόσο, μπορεί το πλαφόν να είναι τελικώς υψηλότερο ή να μην υπάρξει περιορισμός στο ύψος των νέων καταθέσεων που θα έρθουν στις τράπεζες και οι οποίες θα αφορούν τόσο επιχειρήσεις, όσο και νοικοκυριά. 

Σημειώνεται ότι κατά τις πρόσφατες παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών στους ξένους αναλυτές, εκτιμήθηκε ότι φέτος, με τη χαλάρωση των capital controls, θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα καταθέσεις 7 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο διάστημα Δεκεμβρίου 2014 – Ιουλίου 2015 (29/6 η επιβολή των capital controls), από το τραπεζικό σύστημα έφυγαν καταθέσεις της τάξεως των 40 δισ. ευρώ (160,285 δισ. ευρώ οι καταθέσεις τον Δεκέμβριο 2014 και 120,833 δισ. ευρώ τον Ιούλιο 2015). Από την επιβολή των capital controls μέχρι τον Ιανουάριο 2016 (τελευταία επίσημα στοιχεία), οι καταθέσεις έχουν ενισχυθεί στα 122,228 δισ. ευρώ. 

Το μέτρο του χαρακτηρισμού καταθέσεων ως new money αναμένεται να επιτραπεί μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η οποία όπως έχουν αναφέρει πολλές φορές, τόσο η ΤτΕ όσο και τραπεζίτες, θα ανάψει το “πράσινο φως” για την επιτάχυνση των διαδικασιών χαλάρωσης, και τελικώς άρσης, των περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα και στην κίνηση κεφαλαίων.

πηγή : capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!