Skip to main content
| I |

«Κύπρος: Κατάργηση της υποχρεωτικής διεξαγωγής ελέγχων στα πρατήρια».

Κατάργηση της υποχρεωτικής διεξαγωγής ελέγχων στα πρατήρια καυσίμων από τις αρμόδιες Αρχές προωθείται βάσει σχετικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με αναφορές του Εφόρου της Υπηρεσίας Μέτρων και Σταθμών Γιάννη Οικονομίδη στη χθεσινή συζήτηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, οι έλεγχοι των ροομετρητών στα πρατήρια θα διεξάγονται στη βάση καταγγελιών και παραπόνων από τους καταναλωτές. Όπως εξήγησε ο κ. Οικονομίδης, προνοείται από σχετική νομοθεσία έλεγχος τουλάχιστον μια φορά ετησίως.

 

Κατάργηση της υποχρεωτικής διεξαγωγής ελέγχων στα πρατήρια καυσίμων από τις αρμόδιες Αρχές προωθείται βάσει σχετικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με αναφορές του Εφόρου της Υπηρεσίας Μέτρων και Σταθμών Γιάννη Οικονομίδη στη χθεσινή συζήτηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, οι έλεγχοι των ροομετρητών στα πρατήρια θα διεξάγονται στη βάση καταγγελιών και παραπόνων από τους καταναλωτές. Όπως εξήγησε ο κ. Οικονομίδης, προνοείται από σχετική νομοθεσία έλεγχος τουλάχιστον μια φορά ετησίως.

Ο κ. Οικονομίδης ανέφερε ότι «ένα πολύ μικρό ποσοστό των ροομετρητών που ελέγχουμε βρίσκουμε να παρεκκλίνουν από τους κανόνες. Βρίσκουμε μετρητές που διανέμουν λιγότερο καύσιμο και μετρητές που διανέμουν περισσότερο καύσιμο». Απαντώντας επίσης σε ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη εάν οδηγούνται στο δικαστήριο οι παρανομούντες, ανέφερε ότι στέλνονται δύο με τρία πρατήρια τον χρόνο στο Δικαστήριο για νοθεία.

Τιμές, ενοίκια και εξοπλισμός
Τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία ασχολήθηκε με τα πορίσματα της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Εμπορίου για το 2014, στην παρουσία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λακκοτρύπη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, απασχόλησε σειρά από παρατυπίες και παραλείψεις, οι οποίες επισυμβαίνουν στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι υψηλές τιμές των καυσίμων στην Κύπρο παρά τη μείωση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, το πρόβλημα των απλήρωτων ενοικίων ύψους €6 εκ. για κυβερνητικές βιομηχανικές περιοχές, οι δημόσιοι υπάλληλοι που υποαπασχολούνται ή πηγαίνουν και αναχωρούν από τον χώρο εργασίας τους όποια ώρα θέλουν ή «σκοτώνουν» τις ώρες τους ξαπλωμένοι στα γραφεία τους καθώς και ο εξοπλισμός εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος έμεινε αχρησιμοποίητος.

Η έκθεση στις τιμές
Ο κ. Μιχαηλίδης προλογίζοντας τη συνεδρία χαρακτήρισε ως το σοβαρότερο θέμα στην έκθεση τις τιμές των πετρελαιοειδών. Πρόσθεσε ότι η Υπηρεσία του προέβη σε αριθμό συστάσεων και εισηγήσεων για μέτρα, τα οποία θα έπρεπε να ληφθούν ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Απαντώντας ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι οι εισηγήσεις έχουν υιοθετηθεί και το μόνο που απομένει είναι η μελέτη για βελτίωση του ανταγωνισμού στην αγορά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ενέργειες του Υπουργείου Εμπορίου για προώθηση της διαφάνειας στις τιμές καυσίμων μέσω της δημιουργίας σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, του παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων.

«Μόνο το ένα τρίτο»
Σε ερωτήσεις βουλευτών για τις υψηλές τιμές των καυσίμων στην Κύπρο παρά τη μείωση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι η βαρύτητα στη μείωση των διεθνών τιμών αφορά μόνο το ένα τρίτο των τιμών στην Κύπρο, αφού τα υπόλοιπα δύο τρία είναι φόροι. Απαντώντας από την πλευρά του σε ερώτηση γιατί δεν μειώνονται οι φόροι, ο αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών Χαράλαμπος Ρούσος επεσήμανε πως για κάθε σεντ μείωσης στον φόρο κατανάλωσης το κράτος χάνει €10 εκατομμύρια ετησίως. Σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Πάμπου Παπαγεωργίου γιατί δεν εκδίδει πλαφόν τιμών, ο κ. Λακκοτρύπης υπενθύμισε τι έγινε όταν εκδόθηκε πλαφόν το 2010, με τις εταιρείες να ξεπουλούν, τον κόσμο να τρέχει και να σχηματίζει ουρές στα πρατήρια, όπως είπε. «Οι τιμές κινούνται πτωτικά και πρέπει να εκδώσω πλαφόν για να τις συγκρατήσω; Έπρεπε να βγάλω πλαφόν σε πτωτική πορεία εδώ και ένα χρόνο για να τη σταματήσω;», διερωτήθηκε.

Σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα
Στα €6 εκατομμύρια ανήλθαν το 2015 οι ανείσπρακτες οφειλές στο κράτος από την ενοικίαση κρατικής βιομηχανικής γης και το Υπουργείο Εμπορίου βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα για επίλυση του θέματος. Αυτά δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ο αρμόδιος Υπουργός, προσθέτοντας πως το υπουργείο του αναμένει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει η διαδικασία ανάκτησης, η οποία παίρνει 7 με 10 χρόνια. Όπως εξήγησε, σε σύνολο 930 μισθωτών κυβερνητικών βιομηχανικών τεμαχίων, οι 442 έχουν οφειλές προς το κράτος. Οι 239 πληρώνουν σε δόσεις, όπως είπε, ενώ οι 203 αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα και οι υποθέσεις τους έχουν παραπεμφθεί στον Γενικό Εισαγγελέα. Λέγοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες με τη νομοθεσία, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ενδεικτικά ότι για 22 υποθέσεις έχουν εξασφαλιστεί γνωματεύσεις ανάκτησης της γης, εκ των οποίων μόνο μία έχει προχωρήσει και αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή της νομοθεσίας, σημειώνοντας ότι χρειάζονται από 7 μέχρι 10 χρόνια για να γίνει κάτι με αυτές τις υποθέσεις. Επεσήμανε ότι προωθείται πρόταση για εφαρμογή συμψηφισμού με άλλες οφειλές σε άλλα τμήματα για όσους οφείλουν χρήματα στο κράτος. Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου κατήγγειλε ότι υπήρχαν περιπτώσεις που κάποιος ενοικίαζε κρατική γη για €1.900 τον χρόνιο, ανήγειρε μια αποθήκη και την υπενοικίασε σε υπηρεσίες του κράτους για €60.000 τον χρόνο.

Ο υποαπασχολούμενος λειτουργός
Στη συνεδρία της επιτροπής συζητήθηκε και η περίπτωση ανώτατου υψηλόβαθμου λειτουργού, ο οποίος σε επιστολή του αναφέρει ότι υποαπασχολείται στον χώρο όπου έχει μετατεθεί εδώ και ένα χρόνο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Περδίκη, ο Υπουργός είπε ότι ο ίδιος θα ανέμενε από ένα λειτουργό στην κλίμακα Α13+2 να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που αναμένονται σε ένα καθοριστικό πόστο και συμπλήρωσε ότι ετοιμάζεται το σχετικό σχέδιο καθηκόντων.

Μετακίνηση και αναβάθμιση
Η βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής σε καταγγελίες για ευνοιοκρατική μετακίνηση ανώτερου λειτουργού στη Λάρνακα, λόγω συγγένειάς του με πολιτικό πρόσωπο. Απαντώντας ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Στέλιος Χειμώνας, είπε πως ο εν λόγω λειτουργός βρισκόταν σε χαμηλότερη κλίμακα, που επέτρεπε τη μετακίνησή του και στη συνέχεια κέρδισε υπόθεση που τον αναβάθμισε μισθολογικά.

Προχωρά η υγραεριοκίνηση
Αναφορικά με τις επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή ότι το θέμα της υγραεριοκίνησης έχει κολλήσει, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι εκκρεμεί μόνο η στελέχωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, με τρία άτομα, προσθέτοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες το Τμήμα θα στελεχωθεί. Ακολούθως, πρόσθεσε, το Υπουργείο Μεταφορών θα καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο διάταγμα για άρση της απαγόρευσης χρήσης υγραερίου στην αυτοκίνηση.

Σε αχρηστία εξοπλισμός εκατομμυρίων
Σε αχρηστία βρίσκεται εξοπλισμός ελέγχου των μετρητών των αντλιών καυσίμων, που στοίχισε 5 εκ. λίρες, σύμφωνα με ανώνυμη επιστολή που απεστάλη στην Επιτροπή Ελέγχου στο τέλος του 2015 και ανέγνωσε ο πρόεδρός της Γιώργος Γεωργίου. Η επιστολή εστάλη στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου με κοινοποίηση στον Προέδρο της Δημοκρατίας και στους Προέδρους των Επιτροπών Εμπορίου και Ελέγχου. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «εξοπλισμός ελέγχου των μετρητών των αντλιών καυσίμων, για τη δημιουργία εργαστηρίου ελέγχου των σχετικών εργαστηρίων παγκύπρια, που στοίχισε στον Κύπριο φορολογούμενο 5 εκατ. λίρες, βρίσκεται σε αχρησία, καθώς αγοράστηκε πριν ολοκληρωθεί το κτήριο που θα τον στεγάσει».

Και εφόσον το κτήριο δεν ήταν έτοιμο, αποθηκεύτηκε αρχικά στο οίκημα της Χειροτεχνίας και αργότερα μεταφέρθηκε στο Εργαστήριο στα Λατσιά. Μέχρι σήμερα όμως δεν έγινε κατορθωτό να τον λειτουργήσουν ή να επιβεβαιωθεί ότι ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές. Παράλληλα, στην επιστολή καταγγέλλεται ότι «στο Εργαστήρι Μέτρων και Σταθμών του Υπουργείου οι εργαζόμενοι υποαπασχολούνται, καθώς πηγαίνουν και αναχωρούν από τον χώρο εργασίας τους όποια ώρα θέλουν ή “σκοτώνουν” τις ώρες τους ξαπλωμένοι στα γραφεία τους».

«Συκοφαντικά τα όσα λέγονται»
Απαντώντας ο Έφορος Μέτρων και Σταθμών Γιάννης Οικονομίδης ανέφερε ότι «τα όσα γράφηκαν στην επιστολή έχουν βάση και προφανώς έχει γραφτεί από κάποιον από μέσα. Τα όσα λέγονται είναι συκοφαντικά», είπε, προσθέτοντας ότι σε μελλοντικούς ελέγχους αυτά τα ζητήματα θα διερευνηθούν ακόμη περισσότερο. Εξήγησε ότι ο ίδιος διορίστηκε Έφορος Μέτρων και Σταθμών τον Ιούλιο του 2014, σε συνθήκες τεράστιων προστριβών μεταξύ του προσωπικού, στο σημείο που υπήρχαν μεταξύ τους καταγγελίες στην αστυνομία και υποθέσεις ενώπιον δικαστηρίου. Είπε ακόμη ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 η υπηρεσία υπεβλήθη σε εσωτερικό έλεγχο και είχε δεχθεί συγχαρητήρια για τα αποτέλεσμα του ελέγχου, και πρόσθεσε πως εμπειρογνώμονες τη χαρακτήριζαν ως υπηρεσία βέλτιστης πρακτικής.

(Σημερινή)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!