Skip to main content
| I |

«ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – Ενίσχυση Επιτροπής Ανταγωνισμού».

ήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα θεσμικής θωράκισης και ενίσχυσης του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρά τις προσπάθειες αυτό να εμποδιστεί. Με την τροπολογία που ψηφίστηκε επιδιώκεται…

 

 

ήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα θεσμικής θωράκισης και ενίσχυσης του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρά τις προσπάθειες αυτό να εμποδιστεί. Με την τροπολογία που ψηφίστηκε επιδιώκεται:

  • Να εφαρμοστεί το νομικό πλαίσιο που υιοθετήθηκε το 2011, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μεταξύ άλλων αυτό προέβλεπε πειθαρχική διαδικασία, που θα προσδιοριζόταν από εισήγηση της Διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον αρμόδιο Υπουργό. Καθώς έχουν παρέλθει σχεδόν 5 χρόνια χωρίς αυτό να συμβεί, ο αρμόδιος Υπουργός ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία για την εφαρμογή του νόμου.
  • Να υιοθετηθεί η βασική αρχή του κοινοτικού Δικαίου, περί διάκρισης του ρόλου άσκησης διοίκησης σε Ανεξάρτητη Αρχή με εκείνον του πολιτικού προσώπου. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει η απαγόρευση ανάληψης σχετικών καθηκόντων από συγγενικά πρόσωπα – κανόνας που ισχύει στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ.
  • Να αντιμετωπιστούν φαινόμενα σύγκρουσης συμφερόντων, μεταξύ νομικών εκπροσώπων της Επιτροπής Ανταγωνισμού και νομικών εκπροσώπων ελεγχόμενων εταιρειών.

Οι παρεμβάσεις αυτές αποσκοπούν στη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας της Επιτροπής, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις υποθέσεων για τις οποίες διατυπώθηκαν ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματική προάσπιση του ανταγωνισμού.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την αιφνιδιαστική, από μέρους του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ Γεωργίου Σταθάκη, κατάθεση τροπολογίας που αφορά το νόμο 3959/2011 «Περί Προστασίας του Ελεύθερου Ανταγωνισμού», σε άσχετο νομοσχέδιο, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. 
Η εν λόγω τροπολογία εισάγεται με συνοπτικές διαδικασίες, δεν πληροί τα εχέγγυα της ορθής νομοθέτησης και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανεξαρτησία της Αρχής.
Κατατέθηκε, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρά περί του αντιθέτου πρόβλεψη των άρθρων 14 παρ.2 ι και 23 παρ.2 του ν. 3959/2011 και οι προωθούμενες προς ψήφιση διατάξεις, πέραν του ότι ορισμένες είναι φωτογραφικές, αντιστρέφουν την πολύχρονη πορεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς την Ανεξαρτησία και εγείρουν σοβαρά ζητήματα αποτελεσματικότητας της λειτουργίας της. 
Για το λόγο αυτό, θεσμικά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού (με μειοψηφία ενός μέλους) ζητεί την απόσυρσή της.
Ακολουθούν εκτενείς θέσεις της Επιτροπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!