Skip to main content
| Notaka

«Πώς το φθηνό πετρέλαιο πιέζει τη ρωσική οικονομία».

Η Ρωσία κατέγραψε το 2015 το μεγαλύτερο έλλειμμα των τελευταίων πέντε χρόνων. Το πετρέλαιο οδηγεί και το ρούβλι στην υποτίμηση, ενώ η κατανάλωση αποτελεί κινητήριο δύναμη της οικονομίας. Το ΑΕΠ κινδυνεύει να συρρικνωθεί για δεύτερη χρονιά.

 

Το φθηνό πετρέλαιο διευρύνει το ρωσικό έλλειμμα και πυροδοτεί τον πληθωρισμό, πιέζοντας μια οικονομία που βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο εμπόρευμα για τα έσοδά της. Σύμφωνα με το Bloomberg, το Υπουργείο Οικονομικών στη Μόσχα έχει ήδη προειδοποιήσει για ένα υψηλότερο έλλειμμα σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η περικοπή δαπανών και άλλα μέτρα, ενόψει φθηνότερου αργού.

Η Ρωσία, η οποία βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για τα έσοδά της, κατέγραψε ένα έλλειμμα προϋπολογισμού της τάξης του 2,6% το 2015, το υψηλότερο των τελευταίων πέντε χρόνων. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να ξεπεράσει αυτό το επίπεδο καθώς οι τιμές πέφτουν κι άλλο, όπως προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Ο φετινός προϋπολογισμός αρχικά σχεδιάστηκε βάσει μιας μέσης τιμής 50 δολαρίων το βαρέλι και ενός ελλείμματος 3% του ΑΕΠ. Μέτρα λιτότητας συνολικής αξίας 1,5 τρισ. ρουβλίων (18,9 δισ. δολαρίων) είναι απαραίτητα για την αποφυγή ενός ελλείμματος άνω του 6% της παραγωγής φέτος.

Ταυτόχρονα, αν και οι καταναλωτές παραμένουν η κινητήριος δύναμη της ρωσικής οικονομίας εδώ και πάνω από μια δεκαετία, η χαλαρή εγχώρια ζήτηση έχει πλέον εξελιχθεί σε κύριο εμπόδιο για την ανάπτυξη. Καθώς το φθηνότερο πετρέλαιο αποδυναμώνει τη ρωσική οικονομία, παράλληλα οδηγεί το ρούβλι σε υποτίμηση. Αυτό σημαίνει πως οι Ρώσοι καταναλωτές πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα για να διατηρήσουν τα επίπεδα της κατανάλωσης.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν προσθέσει στην αδυναμία του ρωσικού νομίσματος, το οποίο έπεσε σχεδόν στη μισή αξία του μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από το Βλαντιμίρ Πούτιν το Μάρτιο του 2014 και τις δυτικές κυρώσεις που επέφερε η κίνηση.

Η αδυναμία του νομίσματος επιτάχυνε τον πληθωρισμό σε 16,9%, δηλαδή σε υψηλά 13 ετών, το Μάρτιο του 2015. Οι ετήσιες τιμές καταναλωτή χαλάρωσαν σε 12,9% το Δεκέμβριο, αλλά και πάλι τρεις φορές πιο πάνωαπό το στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Τέλος, μπορεί το 2001 ο Ρώσος πρόεδρος να τόνισε πως το 30% των εσόδων της χώρας προέρχονται από το πετρέλαιο, το αέριο, τα μέταλλα και άλλα εμπορεύματα, και να ζήτησε μεγαλύτερη διαφοροποίηση στη ρωσική οικονομία, αλλά το 2015 αυτό το ποσοστό άγγιξε το 44% σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

Ως εκ τούτου, με την τρέχουσα πτώση στο αργό, η οικονομία της χώρας κινδυνεύει να συρρικνωθεί για μια δεύτερη χρονιά. Μειώθηκε κατά 3,7% το 2015 –ήταν η βαθύτερη πτώση από το 2009- και ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 0,5% φέτος, σύμφωνα με εκτίμηση των οικονομολόγων το Δεκέμβριο.

πηγή : euro2day.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!