Skip to main content
| Notaka

«Στη Βουλή από τον Βασίλη Κεγκέρογλου η Προστασία των Καταναλωτών και Επιχειρήσεων από τις υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών στις ηλεκτρονικές διατραπεζικές συναλλαγές και στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών».

Στην ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του  γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για τις υπερβολικές χρεώσεις στις ηλεκτρονικές διατραπεζικές συναλλαγές και στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

 

Στην ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του  γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για τις υπερβολικές χρεώσεις στις ηλεκτρονικές διατραπεζικές συναλλαγές και στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Ο κ. Κεγκέρογλου, κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του αναφέρθηκε στην αδιαφορία του Υπουργείου για την προστασία του καταναλωτή, όπου τόνισε:

«Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξάνονται καθημερινά, όμως το κόστος τους σήμερα είναι πολύ μεγάλο. Οι καταναλωτές δεν προστατεύονται.

Οι χρεώσεις των τραπεζών για τις ηλεκτρονικές διατραπεζικές συναλλαγές για τις αγορές για απλό έμβασμα αλλά και για τη χρήση κάρτας πιστωτικής ή χρεωστικής ξεπερνούν κάθε λογικό όριο.

Για απλά εμβάσματα, ηλεκτρονική μεταφορά –από λογ/σμό σε λογ/σμό άλλης τράπεζας χρεώσεις από 2 Ευρώ έως και πάνω από 10 Ευρώ, για ποσά που κυμαίνονται από 100 μέχρι 1000 Ευρώ.

Για την χρήση καρτών στις αγορές οι προμήθειες κυμαίνονται από 1 Ευρώ έως 1,25 Ευρώ για τις πιστωτικές και από 0,40-0,70 Ευρώ για τις χρεωστικές.

Το κόστος αυτό ανεξάρτητα από πού εισπράττεται επιβαρύνει την τιμή του προϊόντος, τον καταναλωτή. Επιβαρύνει βεβαίως την επιχείρηση στην περίπτωση που δεν μετακυλίεται στον καταναλωτή. Όμως για τις επιχειρήσεις έχομε και το κόστος που αφορά την εγκατάσταση του POS.

Για ενσύρματα συστήματα κυμαίνεται ανάλογα με την τράπεζα από 157 Ευρώ έως και 400 Ευρώ για το ασύρματο.

Η μέση προμήθεια που πληρώνει ένα εμπορικό κατάστημα στην τράπεζα, η οποία ενσωματώνει και τη διατραπεζική προμήθεια, διαμορφώνεται σε επίπεδα πάνω από το 1% και στις περισσότερες περιπτώσεις περί το 2%-2,5%, με τις μεγάλες αλυσίδες να απολαμβάνουν πολύ χαμηλότερες προμήθειες, ακόμη και κάτω του 1%, λόγω του αυξημένου τζίρου που πραγματοποιούν με κάρτες. Εντείνεται έτσι ο άνισος ανταγωνισμός σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων.

Για τα πρατήρια καυσίμων το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Αν το ποσοστό κέρδους κυμαίνεται στο 3% και το κόστος των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι περίπου 1% αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει θέμα.

Ο κανονισμός 751/2015 έπρεπε ήδη να εφαρμόζεται στην Ελλάδα από 9 Δεκεμβρίου του 2015 και προβλέπει μέγιστη χρέωση 0,30 για τις πιστωτικές και 0,20 για τις χρεωστικές.

Γιατί μέχρι σήμερα έχετε αδιαφορήσει και δεν έχετε φροντίσει για την προστασία του καταναλωτή;»

Ο Υπουργός αναγνώρισε την σημαντικότητα του θέματος και ερμήνευσε την καθυστέρηση με δύο επιπρόσθετες διατάξεις και ενέργειες που χρειάζονται προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα.

Ο κ. Κεγκέρογλου  δήλωσε ότι δεν αρκούν οι ενέργειες που έχουν γίνει, παρότι υπάρχει συμφωνία στις διαπιστώσεις και ναι μεν πρέπει να αυξηθούν οι τραπεζικές συναλλαγές, καθότι αυτές συμβάλλουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά πρέπει να τεθούν όροι στις υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών.

Τέλος, ο Βουλευτής ζήτησε την ενεργοποίηση και αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει, προκειμένου να μπουν όροι στις τράπεζες και τα προβλεπόμενα πρόστιμα όταν αυτοί παραβιάζονται, υπενθυμίζοντας την απόφαση που είχε πάρει ο ίδιος, ως αρμόδιος Υφυπουργός το έτος 2011, για την κατάργηση των δέκα καταχρηστικών όρων και χρεώσεων από τις τράπεζες (ΦΕΚ 21,Β΄,18-01-2011).

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής από το παρακάτω link:

https://www.youtube.com/watch?v=K62UQJHdea4&feature=youtu.be

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!