Skip to main content
| Notaka

«Τα Κοιτάσματα των Delek – Noble στο Ισραήλ Διεκδικεί η Energean».

Όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την αγορά πετρελαίου, έτσι και για την ελληνική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο Energean Oil & Gas, το θέμα της δραματικής πτώσης της τιμής, αποτελεί τον πλέον καθοριστικό παράγοντα που θα καθορίσει τη στρατηγική για το επόμενο διάστημα, τόνισε χθες η διοίκηση της εταιρείας σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

 

Όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την αγορά πετρελαίου, έτσι και για την ελληνική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο Energean Oil & Gas, το θέμα της δραματικής πτώσης της τιμής, αποτελεί τον πλέον καθοριστικό παράγοντα που θα καθορίσει τη στρατηγική για το επόμενο διάστημα, τόνισε χθες η διοίκηση της εταιρείας σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

Καθώς λοιπόν οι τιμές βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά 11ετίας, η Energean προχωρά το επενδυτικό της πρόγραμμα και ήδη τα Χριστούγεννα αναμένεται να μπει σε παραγωγή η πρώτη γεώτρηση PA35 , η οποία αναμένεται να εισφέρει επιπλέον 800 βαρέλια την ημέρα τα οποία θα προστεθούν στην υπάρχουσα παραγωγή των 2000 βαρελιών. Οι επενδύσεις ύψους 200 εκat. δολαρίων συνεχίζονται και περί το Μάρτιο αναμένεται και νέα γεώτρηση, ενώ συνολικά ο στόχος είναι η παραγωγή να φτάσει τουλάχιστον στα 4-5 χιλιάδες βαρέλια, όπου ακόμη και με το πετρέλαιο κάτω από τα 30 δολάρια, η εταιρεία καλύπτει τα έξοδά της. 

Το περιβάλλον τιμών του πετρελαίου ωστόσο επηρεάζει και τις νέες επενδύσεις για έρευνα και παραγωγή. Έτσι για παράδειγμα η εταιρεία ξεκινά τη μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας για το κοίτασμα που υπολογίζεται ότι έχει περί τα 3 -5 εκ. βαρέλια, ωστόσο με τιμές στα 35 δολάρια θεωρείται ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμο (απαιτείται κατασκευή νέων υποδομών).

Ωστόσο το συγκεκριμένο κοίτασμα κρίνεται σημαντικό και για το γεγονός ότι μπορεί να έρθει γρήγορα σε παραγωγή δίνοντας στοιχεία για τη μορφολογία, τη σύνθεση και την ποιότητα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, όπου θυμίζουμε η Energean διαθέτει παρουσία και στα Ιωάννινα ενώ διεκδικεί επίσης δύο ακόμη περιοχές στο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εκκρεμότητα για Αιτωλοακαρνανίας και  Άρτα Πρέβεζα. Στην τελευταία περιοχή έχει κατατεθεί προσφορά και από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση υπό τον αρμόδιο υπουργό Π. Σκουρλέτη, κατά την οποία ανακοινώθηκε ότι οι δύο προσφορές είναι ισοϋψείς και ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει κοινή συνεργασία. Προχθές έγινε η πρώτη επαφή, μεταξύ των δύο εταιρειών, ενώ για να προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν κάποιες εκκρεμότητες όπως για παράδειγμα να υπάρξει διευθέτηση ορισμένων δικαστικών εκκρεμοτήτων. “Προφανώς θέλουμε συνεργασία αλλά πρέπει πρώτα να λυθούν τα αγκάθια” ανέφερε ο επικεφαλής της Enenergean, Μαθιός Ρήγας. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η αποκάλυψη που έκανε ο κ. Ρήγας, αναφερόμενος στις διεθνείς δραστηριότητες της εταιρείας και στο στόχο που έχει θέσει να αναδειχθεί σε περιφερειακό παίκτη της αγοράς της Μεσογείου. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει την πιστοποίηση που απαιτείται από τις ισραηλινές αρχές για τις παραχωρήσεις που έχει αναλάβει στα πεδία Sara&Mira. Εκμεταλλευόμενη την άδεια που ήδη έχει λοιπόν η Energean ενδιαφέρεται να αποκτήσει κάποιο/α από τα πεδία που θα πουληθούν από την ισραηλινή Delek και την αμερικανική Noble Energy, μετά τη γνωστή απόφαση της ισραηλινής επιτροπής ανταγωνισμού για το μονοπώλιο των δύο εταιρειών στην αγορά αερίου.  Υπενθυμίζεται ότι θα πουληθούν σε πρώτη φάση τα πεδία Tanin & Karish ενώ θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια και η πώληση του μεγάλου κοιτάσματος Tamar.

Σε αυτό το εγχείρημα η Energean θα αναζητήσει και συνεταίρο, καθώς μόνο οι επενδύσεις που απαιτούνται για το Tamar, σύμφωνα με τη Noble φτάνουν το 1 δισ. δολάρια.

Παράλληλα με το Ισραήλ συνεχίζεται η προσπάθεια για άνοιγμα στην Αδριατική με την ελληνική εταιρεία να συνεχίζει στο διαγωνισμό του Μαυροβουνίου, ο οποίος καθυστέρησε εξαιτίας της αποχώρησης της αμερικανικής Marathon. Επίσης μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να πραγματοποιηθούν 2 γεωτρήσεις στη χερσαία παραχώρηση WestKomOmbo στην Αίγυπτο. 

Τέλος η εταιρεία διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για το project ανάπτυξης της υπόγειας αποθήκης στο πεδίο της νότιας Καβάλας, ένα έργο που σύμφωνα με την Energean είναι αναγκαίο για το σύστημα αερίου καθώς θα προσφέρει την απαραίτητη εφεδρεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο για να προχωρήσει το έργο εκτιμάται ότι θα πρέπει να λυθούν οι εκκρεμότητες με το ΤΑΙΠΕΔ.

 
πηγή : capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!