Skip to main content
| Notaka

«ΙΕΑ: Σε Χαμηλά Επταετίας οι Τιμές του Αργού – Επιβραδύνεται Σημαντικά η Αύξηση της Ζήτησης το 2016».

Τα χαμηλά επταετίας άγγιξαν στις αρχές Δεκεμβρίου οι τιμές του αργού μετά την απόφαση του OPEC, στη σύνοδο της 4ης Δεκεμβρίου, να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής ώστε να υπερασπιστεί το μερίδιό του στην αγορά. 

 

Τα χαμηλά επταετίας άγγιξαν στις αρχές Δεκεμβρίου οι τιμές του αργού μετά την απόφαση του OPEC, στη σύνοδο της 4ης Δεκεμβρίου, να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής ώστε να υπερασπιστεί το μερίδιό του στην αγορά. Αυτό σημειώνει η νέα έκθεση του ΙΕΑ για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα, η αμείωτη υπερπροσφορά αργού στις διεθνείς αγορές έχει ήδη από το Νοέμβριο μειώσει τα επίπεδα τιμών των συμβολαίων. Την ώρα σύνταξης της έκθεσης του Δεκεμβρίου το Brent, σύμφωνα με το ICE, διεκινείτο στα 39,77 δολ. το βαρέλι ενώ η ποικιλία West Texas (WTI) στα 36,87 δολ. το βαρέλι. 

Αναφορικά με την αύξηση της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης, η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προβλέπει ότι, το 2016, αυτή θα κυμανθεί στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς ήδη παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης. Οι πρώτες ενδείξεις για το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους δείχνουν ότι η αύξηση θα είναι μικρότερη σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο του 2015, και συγκεκριμένα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε επίπεδο έτους από 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα (σε επίπεδο έτους). Συνολικά για ολόκληρο το 2015 η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου παγκοσμίως αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στα 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κυρίως χάρη στη ζήτηση στην Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία και – όλως περιέργως – στην Ευρώπη. 

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, αυξήθηκε ελαφρά κατά 50 χιλ. βαρέλια ημερησίως τον Νοέμβριο, αγγίζοντας τα 96,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως εξαιτίας της μικρής αύξησης στην παραγωγή αργού στις χώρες του OPEC. Η συνολική παραγωγή ήταν αυξημένη κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με πέρυσι, με τη «μερίδα του λέοντος» την εν λόγω αύξησης να αναλογεί στον OPEC. Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες εκτός του καρτέλ παρήγαγαν τον Νοέμβριο 58,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ωστόσο η παγκόσμια αύξηση επιβραδύνθηκε, φτάνοντας τα 300 χιλ. βαρέλια την ημέρα από 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα στις αρχές του 2015. 

Η παραγωγή αργού του OPEC αυξήθηκε κατά 50 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως τον Νοέμβριο, φτάνοντας τα επίπεδα των 31,73 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Η παραγωγή-ρεκόρ του Ιράκ και η αύξηση της προσφορά από το Κουβέιτ αντιστάθμισαν τις απώλειες που εμφάνισε η παραγωγή αφρικανικών χωρών μελών του καρτέλ. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων του OPEC για το 2016 παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του ΙΕΑ (Νοέμβριος 2015), στα 31,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας μία σημαντική αύξηση 1,6 εκατ. βαρελιών την ημέρα σε επίπεδο έτους. 

Ο Οργανισμός αναφέρει, εξάλλου, στην τρέχουσα έκθεση ότι τα εμπορικά αποθέματα αργού στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ μειώθηκαν τον Οκτώβριο για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες, φτάνοντας τα 2.971 εκατ. βαρέλια στα τέλη του μήνα. Τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται τουλάχιστον ως το τέλος του 2016, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από ό, τι παρατηρήθηκε φέτος. Η νέα και πλεονάζουσα αποθηκευτική δυναμικότητα θα πρέπει να είναι σε θέση να φιλοξενήσει τα (υπολογιζόμενα) επιπλέον 300 χιλ. βαρέλια αποθεμάτων. 

Τέλος, αναφορικά με τις παγκόσμιες διυλιστικές ροές, η έκθεση του ΙΕΑ αναφέρει ότι αυτές αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας τα 79,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως καθώς η περίοδος συντήρησης έφτασε στο τέλος της. Τα περιθώρια διύλισης τον Νοέμβριο παρέμειναν σε βιώσιμα επίπεδα, μολονότι σημείωσαν μείωση στις ΗΠΑ. Εντούτοις, σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο εμφάνισαν αύξηση, η οποία υποστηρίχθηκε και από την παραγωγή βενζίνης και νάφθας.

πηγή : energia.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!