Skip to main content
| Notaka

«Ανανέωσε το 11 η TOTAL».

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά της Κύπρου τρέχουν, και όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα της «Αλήθεια», η Γαλλική εταιρεία TOTAL έχει προχωρήσει στην ανανέωση του συμβολαίου της για το οικόπεδο 11 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

 

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά της Κύπρου τρέχουν, και όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα της «Αλήθεια», η Γαλλική εταιρεία TOTAL έχει προχωρήσει στην ανανέωση του συμβολαίου της για το οικόπεδο 11 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα η «Α», η TOTAL με επιστολή της τον προηγούμενο μήνα είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τρία τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για το τεμάχιο 11 για το οποίο όπως αναφέραμε η Γαλλική εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην ανανέωσή του, το τεμάχιο 10 το οποίο είχε αδειοδοτηθεί στην εταιρεία αλλά δεν προχώρησε στην ανανέωσή του, καθώς και ακόμη ένα τεμάχιο του οποίου οι δομές είναι παρόμοιες με αυτές του Αιγυπτιακού «Ζορ». Ήταν μάλιστα η ανακάλυψη του τεμαχίου αυτού, που είναι πολύ κοντά στα δικά μας τεμάχια, η οποία επιτάχυνε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και εξελίξεις στην ΑΟΖ μας.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Α», η TOTAL έχει ενημερώσει με επιστολή της την Κυπριακή Κυβέρνηση ότι έχει προχωρήσει στην ανανέωση του συμβολαίου τους για το τεμάχιο 11. Το συμβόλαιο είναι χρονικής διάρκειας 3+2+2 ετών, και μάλιστα η εταιρεία έχει ήδη επιστρέψει στην Κυπριακή Κυβέρνηση το 25% του τεμαχίου 11 που πρέπει να δίνει πίσω με κάθε ανανέωση συμβολαίου στην οποία προχωράει, όπως προνοούν και οι σχετικές ρήτρες. Η ανανέωση του συμβολαίου θα έχει ισχύ από τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ.

Σημειώνουμε πως την είδηση της «Αλήθεια» την περασμένη εβδομάδα για ενδιαφέρον της TOTAL για περαιτέρω τεμάχια στην Κυπριακή ΑΟΖ, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Ο Υπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της Γαλλικής εταιρείας έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους και για περισσότερα τεμάχια εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Όπως είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα η «Α», ο Γαλλικός κολοσσός εδώ και ένα μήνα έχει εκφράσει με επιστολή το ενδιαφέρον του για τρία οικόπεδα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για το 11 το οποίο ανανεώθηκε ήδη, το 10 του οποίου την άδεια η Total κατείχε αλλά δεν ανανέωσε το συμβόλαιο, καθώς και ακόμη ένα οικόπεδο το οποίο έχει παρόμοιες δομές με το τεράστιο Αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ». Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της εταιρείας τόσο στις εδώ επισκέψεις τους, όσο και σε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους και για περισσότερα τεμάχια εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Η Κυβέρνηση αναμένει την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με την επιστολή ενδιαφέροντος της TOTAL για τα τεμάχια αυτά.

ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ.

Όσον αφορά τους δυνητικούς αγοραστές του κυπριακού φυσικού αερίου, αξίζει να αναφέρουμε ότι όπως αποκάλυψε η «Α», βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία τόσο με την Βρετανική BG όσο και με την Αιγυπτιακή EGAS. Ερωτώμενος για τους υποψήφιους αγοραστές του κυπριακού φυσικού αερίου, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «υπάρχουν δυνητικοί αγοραστές. Ο ένας είναι η EGAS για την εσωτερική κατανάλωση της Αιγύπτου και η άλλη είναι η BG ή η Union Fenosa που διαχειρίζεται το άλλο τερματικό για εξαγωγές». Αξίζει να αναφέρουμε ότι προμηθευτής αερίου στο τερματικό στη Damietta της Αιγύπτου, που διαχειρίζεται η Union Fenosa, είναι η EGAS. Η BG είναι διαχειριστής στο άλλο τερματικό, στο Idku.

«ΑΦΡΟΔΙΤΗ».

Σχετικά με το τεμάχιο «Αφροδίτη», το σχέδιο ανάπτυξης του πλέον βρίσκεται και στα χέρια της Βρετανικής BG η οποία έχει αποκτήσει το 35% του τεμαχίου. Όμως μας είχε αναφέρει αρμόδια πηγή, η Κυβέρνηση αναμένει και από την βρετανική εταιρεία να εξετάσει το σχέδιο ανάπτυξης, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και των εταίρων στο οικόπεδο συνεχίζονται κανονικά. Αναφορικά με το θέμα, στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι από τη στιγμή που ένας δυνητικός αγοραστής, ο οποίος διαχειρίζεται και είναι ιδιοκτήτης ενός από τα τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο, συμμετέχει πλέον και στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, πιθανόν να επιφέρει βελτιώσεις στο σχέδιο ανάπτυξης του «Αφροδίτη».

 
 

πηγή : http://www.alfanews.com.cy/oikonomia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!