Skip to main content
| Notaka

«Πετρέλαιο Θέρμανσης στα 60 Λεπτά με Επιδότηση».

Σε τι ποσό κλειδώνει η φετινή επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης. Νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την παροχή του. Πιθανή η κατάργηση της προκαταβολής λόγω οικονομικής… στενότητας. Έρχεται νέα παράταση για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

 

Πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή χαμηλότερη ακόμα και από τα 60 λεπτά το λίτρο θα μπορούν να προμηθευτούν φέτος, περίπου 500.000 δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης.

Η επιδότηση για τη φετινή σεζόν, φαίνεται να κλειδώνει στα 25 λεπτά το λίτρο αλλά με αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία θα περιορίσουν τους δικαιούχους κοντά στις 500.000.

Με δεδομένο ότι οι τιμές στα μεγάλα αστικά κέντρα κινούνται πέριξ των 80 λεπτών, με την επιδότηση των 25 λεπτών το πετρέλαιο θα κοστίζει κάτω από 60 λεπτά. Το πρόβλημα είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών, λόγω ταμειακών δυσκολιών, εξετάζει το ενδεχόμενο να «κόψει» τις προκαταβολές και να χορηγείται η επιδότηση μόνο μετά τη δαπάνη, δυσκολεύοντας τα φτωχά νοικοκυριά ενώ παραμένει ακόμα άγνωστο πότε θα πληρωθεί η τελευταία δόση του περυσινού επιδόματος ύψους 45 εκατ. ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.

Οι τελικές αποφάσεις για το φετινό επίδομα έχουν δυσκολέψει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ (το μισό σε σχέση με πέρυσι) επιχειρείται να καλύψει όσο το δυνατό περισσότερους δικαιούχους, χωρίς όμως να χαμηλώσουν υπερβολικά τα κριτήρια εισοδήματος. Τα πολύ φτωχά νοικοκυριά είναι αμφίβολο κατά πόσο επιλέγουν πετρέλαιο για τη θέρμανση του σπιτιού τους ακόμα και εάν το τελικό του κόστος υποχωρήσει κάτω από τα 60 λεπτά το λίτρο.

Η εισήγηση η οποία έχει δεχθεί από υπηρεσιακά στελέχη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση του εισοδηματικού κριτηρίου για τον άγαμο από τα 30.000 ευρώ πέρυσι στην περιοχή των 12.000 ευρώ -15.000 ευρώ και για τον έγγαμο από τα 40.000 ευρώ κοντά στα 20.000 ευρώ. Η προσαύξηση για κάθε παιδί θα κυμαίνεται από 2.000 έως 3.000 ευρώ.

Στο περιουσιακό κριτήριο, η αξία της ακίνητης περιουσίας αναμένεται να μειωθεί δραστικά σε σχέση με πέρυσι (300.000 ευρώ για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες) ενώ θα υπάρξουν και διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα λίτρα για τα οποία θα παρέχεται επιδότηση στους δικαιούχους ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη.

Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη αναμένεται εντός των ημερών.

Άμεσα άλλωστε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και η τροπολογία με την οποία θα παρέχεται χρονικό περιθώριο έως τις 16 Νοεμβρίου στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων προκειμένου να υπαχθούν σε καθεστώς ΦΠΑ.

Η υπόθεση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση «σέρνεται» από τον περασμένο Αύγουστο και ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει δώσει λύση στο γρίφο. Θα βρει τα ισοδύναμα για να τον καταργήσει ή θα εφαρμοστεί κανονικά;

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!