| Notaka |

«Πετρέλαιο Θέρμανσης: Υποτονική η Ζήτηση, Αλλά και Χαμηλότερες Τιμές έως 20%».

Με υποτονική τη ζήτηση από καταναλωτές αλλά και πρατηριούχους ξεκίνησε χθες η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Είναι φθηνότερο 20% σε σχέση με πέρυσι λόγω της μεγάλης πτώσης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, αλλά κι επειδή το υπουργείο Οικονομικών μείωσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κατά περίπου 0,10 ευρώ το λίτρο συγκριτικά με το επίπεδο που ισχύει στη διάρκεια της υπόλοιπης χρονιάς.

 

Με υποτονική τη ζήτηση από καταναλωτές αλλά και πρατηριούχους ξεκίνησε χθες η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Είναι φθηνότερο 20% σε σχέση με πέρυσι λόγω της μεγάλης πτώσης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, αλλά κι επειδή το υπουργείο Οικονομικών μείωσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κατά περίπου 0,10 ευρώ το λίτρο συγκριτικά με το επίπεδο που ισχύει στη διάρκεια της υπόλοιπης χρονιάς.

Οι τελικές τιμές του προϊόντος κυμαίνονται από το 0,85 μέχρι το 0,88 ευρώ το λίτρο, ενώ την πρώτη μέρα έναρξης πώλησής του, τον Οκτώβριο του 2014, το εύρος ήταν ανάμεσα στο 1,06 με 1,09 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, χθες η ζήτηση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Ελάχιστα βενζινάδικα αγόρασαν ποσότητες, αλλά ακόμη και οι εταιρείες εμπορίας δεν έκαναν μαζικές προμήθειες από τα διυλιστήρια. Παράγοντες της αγοράς καυσίμων αποδίδουν την υποτονική ζήτηση αφενός στην καλοκαιρία και αφετέρου στην αναμονή πολλών νοικοκυριών για τον καθορισμό του ύψους και των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Πάντως παρά το ότι οι τιμές είναι χαμηλότερες, αυτό δεν σημαίνει ότι τα νοικοκυριά διαθέτουν και την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα για να αγοράσουν τις απαιτούμενες ποσότητες που χρειάζονται για να θερμανθούν. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι άνεργο (περίπου 26%), η μείωση των μισθών ξεπερνά το 30%, ενώ και οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις περιορίζουν τη δυνατότητα της άνετης πρόσβασης στο πετρέλαιο θέρμανσης, όσο κι αν είναι φθηνότερο. Η κυβέρνηση πάντως δεν προχώρησε στην προεκλογική της εξαγγελία για μείωση του ΕΦΚ σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές, μέτρησε πολύ το δημοσιονομικό κόστος από το ενδεχόμενο απώλειας εσόδων. Αν και στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών θεωρούν ότι με τη δραστική μείωσή του θα προκαλείτο αύξηση της κατανάλωσης και συνεπώς δεν θα υπήρχε δημοσιονομικός αντίκτυπος.

Προσφορές
Στο μεταξύ οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες των καταναλωτών, ξεκινούν σταδιακά τη διενέργεια προσφορών που αποσκοπούν στη διευκόλυνση των πληρωμών. Δίνουν την ευκαιρία πληρωμής των ποσοτήτων με δόσεις κάνοντας χρήση των πιστωτικών καρτών. Οι ευκολίες αυτές αφορούν σε παραγγελίες ποσοτήτων άνω των 500 λίτρων. Εξάλλου, οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά και ιδίως στη στιγμή της παράδοσης, καθώς εκεί έχουν καταγραφεί ουκ ολίγα κρούσματα κλοπής ποσοτήτων.

Πηγή :Ημερησία

 

ADR ANT1 BP Brent covid-19 Fuel Pass interlock MOTOR OIL myData OPEC PLATTS Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αλβανία Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κιουρτζής Θέμης Κρήτη Κύπρος Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΕΚ ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα νοθεία περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!