Skip to main content
| Notaka

«Πόσο στοιχίζουν τα καυσόξυλα στο Ηράκλειο – Πόσο θα πωληθεί το πετρέλαιο θέρμανσης».

Την πολυπόθητη ζεστασία του σπιτιού τους ζητούν τα νοικοκυριά ενόψει, χειμώνα με τους καταναλωτές ωστόσο να περιορίζουν τις αγορές τους λόγω έλλειψης ρευστότητας  ενώ πολλοί από αυτούς καταφεύγουν σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης.

 

Την πολυπόθητη ζεστασία του σπιτιού τους ζητούν τα νοικοκυριά ενόψει, χειμώνα με τους καταναλωτές ωστόσο να περιορίζουν τις αγορές τους λόγω έλλειψης ρευστότητας  ενώ πολλοί από αυτούς καταφεύγουν σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης.

Εδώ και περίπου είκοσι ημέρες έχει ξεκινήσει  στο Ηράκλειο η κίνηση για την αγορά καυσόξυλων όπως ανέφερε στο Ράδιο Κρήτη ο έμπορος καυσόξυλων Μιχάλης Χαλκιαδάκης. Ωστόσο  σε πολλά χωριά και κυρίως στις ορεινές περιοχές όπως στο Οροπέδιο αλλά και στα Ανώγεια οι κάτοικοι έχουν ξεκινήσει να εφοδιάζονται με καυσόξυλα εδώ και δύο μήνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι τιμές κυμαίνονται σχεδόν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα  και παρά την αύξηση του ΦΠΑ  δηλαδή από 80 μέχρι 120 ευρώ το κυβικό  μέτρο για ξύλα ελιάς ωστόσο οι καταναλωτές όπως αναφέρει   αγοράζουν μικρότερες ποσότητες λόγω και της έλλειψης ρευστότητας.

Πιο συγκεκριμένα φέτος αγοράζουν 1,5 με 2 κυβικά  για να ξεκινήσουν, ενώ για παράδειγμα το 2010 αγόραζαν περίπου 4 κυβικά.

Ο κ. Χαλκιαδάκης παράλληλα επισημαίνει ότι υπάρχουν και ξύλα εισαγόμενα από την Βουλγαρία, όπως δρυς , λεύκες και άλλα  που πωλούνται σχεδόν όμως στις ίδιες τιμές με τα ελληνικά  λόγω των φόρων αλλά και των μεταφορικών.

Την ίδια ώρα όπως τονίζει υπάρχουν παράνομοι υλοτόμοι που κόβουν ξύλα και τα ακόμα και γέρικες ελιές και τα πουλάνε για καυσόξυλα .

“Η Πολιτεία οφείλει να λάβει επειγόντως μέτρα, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να σταματήσει η ανεξέλεγκτη λαθροϋλοτομία και  κυρίως αυτή που καταλήγει σε παράνομο εμπόριο” επισημαίνει ο κ. Χαλκιαδάκης.
Στο μεταξύ , ξεκινά τις επόμενες ημέρες η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η τιμή θα διαμορφωθεί σχετικά χαμηλά, λόγω των μειωμένων διεθνών τιμών.

Ειδικότερα στο Ηράκλειο αναμένεται να διαμορφωθεί στα, 87 ευρώ  το λίτρο χωρίς να υπολογίζεται  μέσα σε αυτή την τιμή το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί το οποίο ωστόσο θα είναι μειωμένο κατά 50%.

Σύμφωνα με το μέλος της ΠΟΠΕΚ, Χάρη Μαυράκη, αν υπολογιστεί η επιστροφή φόρου εφόσον είναι στο 50% τότε για την Κρήτη η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα φθάσει τα 0,77  ευρώ το λίτρο.
Να αναφέρουμε τέλος ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ερευνά τις εναλλακτικές λύσεις, ώστε να «καλυφθεί» η μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης.

(ekriti.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!