Skip to main content
| Notaka

«Συνεδρίασε στις 20.8.2015 η Διυπουργική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείας, Παναγιώτη Ε. Νικολούδη».

Η Διυπουργική Επιτροπή ενημερώθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, που κρίνονται απαραίτητες για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων καθώς προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές ΚΥΑ χρειάζεται διεύρυνση της εξουσιοδότησής προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

 

Συνεδρίασε σήμερα 20.8.2015 η Διυπουργική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείας, Παναγιώτη Ε. Νικολούδη. 

Η Διυπουργική Επιτροπή ενημερώθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, που κρίνονται απαραίτητες για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων καθώς προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές ΚΥΑ χρειάζεται διεύρυνση της εξουσιοδότησής προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη. Η Επιτροπή ενέκρινε τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων προς τον Αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ. Ο κ. Αλεξιάδης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι έχει, ήδη, δώσει εντολή στους διοικητικούς μηχανισμούς του Υπουργείου, να εργαστούν για την έκδοση αυτών των ΚΥΑ. Η Επιτροπή ζήτησε να συμπεριληφθούν και οι σημερινές εισηγήσεις και να επισπευσθεί κατά το μέγιστο δυνατό η διαδικασία, ώστε να τεθούν το συντομότερο, σε ισχύ οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις.

Επίσης η Επιτροπή ενημερώθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες για τα αποτελέσματα των ελέγχων των μικτών κλιμακίων, που έχουν συσταθεί και έχουν λειτουργήσει τους τελευταίους μήνες με πρωτοβουλία του Υπουργού Επικρατείας κατά της Διαφθοράς κ. Νικολούδη, διεξάγοντας ελέγχους κυρίως στα τελωνεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων κατέδειξε ότι, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, απουσίαζε η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της αλλαγής στη νοοτροπία διεξαγωγής των ελέγχων.

Η Επιτροπή αποφάσισε την επέκταση των ελέγχων των μικτών κλιμακίων σε ολόκληρη την Επικράτεια και σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας χερσαίες και θαλάσσιες. Επίσης η Επιτροπή επεσήμανε την ανάγκη προμήθειας ειδικών ανιχνευτών (scanner) για τα εμπορευματοκιβώτια, σε όλα τα λιμάνια και τελωνεία, όπως συμβαίνει στα γειτονικά κράτη. Ο σχετικός διαγωνισμός έχει ματαιωθεί πολλές φορές στο παρελθόν τα προηγούμενα έτη. Η Επιτροπή αιτήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην άμεση προμήθεια των μηχανημάτων με επίσπευση των διοικητικών διαδικασιών, ενώ θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της διαδικασίας.

Ως προς το θέμα των ελέγχων του ΣΔΟΕ στην Κνωσσό, η Επιτροπή ενημερώθηκε από τον Αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Τ. Αλεξιάδη, ότι ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη, με εντολή προς τους ελεγκτές να μην δεχθούν οποιαδήποτε όχληση στο έργο τους. Ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Νικολούδης, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι εστάλη προς την Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ αίτημα για διεξαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, για παρόμοια φαινόμενα φοροδιαφυγής, καθώς και αξιολογήσει την διαδικασία ελέγχου της εισόδου επισκεπτών στους χώρους. Τα πορίσματα του ελέγχου θα γνωστοποιηθούν στην Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, καθώς και στην Επιτροπή. 

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνού η Επιτροπή, αφού εξέτασε όλες τις δυνατότητες που υπήρχαν, αποφάσισε η εκτύπωση των ταινιών σήμανσης των πακέτων τσιγάρων και καπνού, με τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στο νομοσχέδιο, να γίνεται από την σχετική υπηρεσία εκτυπώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών ή άλλο δημόσιο φορέα εφόσον έχει τη σχετική δυνατότητα.
Αθήνα 20/8/2015
Από το Γραφείο Τύπου

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!