Skip to main content
| Notaka

«Τι αλλάζει στη ρύθμιση των 100 δόσεων».

Ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων φέρνει η επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές, καθώς το κουαρτέτο έχει απαιτήσει και έχει πετύχει την αυστηρότερη αντιμετώπιση των οφειλετών που αν και είχαν την οικονομική δυνατότητα ουσιαστικά «επιβραβεύτηκαν» από την υπαγωγή τους στο νέο καθεστώς που ισχύει, πληρώνοντας είτε σημαντικά χαμηλότερα πρόστιμα και προσαυξήσεις είτε πετυχαίνοντας την πλήρη διαγραφή τους.

 

Του Γιώργου Κούρου 
//gkouros@naftemporiki.gr/“>gkouros@naftemporiki.gr

Ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων φέρνει η επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές, καθώς το κουαρτέτο έχει απαιτήσει και έχει πετύχει την αυστηρότερη αντιμετώπιση των οφειλετών που αν και είχαν την οικονομική δυνατότητα ουσιαστικά «επιβραβεύτηκαν» από την υπαγωγή τους στο νέο καθεστώς που ισχύει, πληρώνοντας είτε σημαντικά χαμηλότερα πρόστιμα και προσαυξήσεις είτε πετυχαίνοντας την πλήρη διαγραφή τους.

Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αφορούν την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, γεγονός που σημαίνει ότι αυτόματα με την υιοθέτησή τους για αρκετούς οφειλέτες θα μειωθεί ο αριθμός των υπολειπόμενων δόσεων και θα αυξηθεί αντίστοιχα το ποσό της δόσης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, επανέλαβε ότι υπάρχουν σκέψεις για τροποποίηση της ρύθμισης με την εισαγωγή συγκεκριμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Τα σχέδια αλλαγών για τις 100 δόσεις

  • Περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο λιγότερες και μεγαλύτερες δόσεις.
  • Επιτόκιο 8%-10% για όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους βάσει της ρύθμισης 100 δόσεων.
  • Αυτόματη «αποβολή» των οφειλετών που δεν εκπληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Επεσήμανε δε χαρακτηριστικά ότι «θα ξαναδούμε κριτήρια σε αυτούς που είχαν αποδεδειγμένα τη δυνατότητα να πληρώσουν» είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος που έχει 2 εκατ. στην τράπεζα να μπει στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η βασική απαίτηση του κουαρτέτου των δανειστών (ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ και ESM) είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ώστε να σταματήσει η επιβράβευση οφειλετών οι οποίοι, ενώ διέθεταν τα χρήματα για την αποπληρωμή των οφειλών τους προς το Δημόσιο, κατάφεραν με την ένταξή τους στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών να αποφύγουν την πληρωμή σημαντικών ποσών προστίμων και προσαυξήσεων, ζημιώνοντας όμως με τον τρόπο αυτό τα δημόσια ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει τη σύνταξη των νέων διατάξεων που θα κινούνται και στο πνεύμα των απαιτήσεων του κουαρτέτου που είναι οι εξής:

  • Να υιοθετηθούν συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των δόσεων που έχουν επιλέξει φορολογούμενοι – οφειλέτες οι οποίοι διαθέτουν σημαντική περιουσία και εισόδημα, που οδηγεί φυσικά στην αύξηση του ποσού των υπολειπόμενων δόσεων.
  • Να θεσπιστεί «επιτόκιο αγοράς», 8% – 10%, για όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με βάση τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
  • Σήμερα, με βάση τα ισχύοντα, ποσά έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα, ενώ το επιτόκιο για μεγαλύτερα ποσά είναι 3%.
  • Να υπάρξει πρόβλεψη αυτόματης «αποβολής» από τη ρύθμιση των φορολογουμένων – οφειλετών που δεν εκπληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

ΕΝΦΙΑ: Εως πέντε δόσεις

Οριακές αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, ώστε το σύστημα τουΕΝΦΙΑ να καταστεί δικαιότερο, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ο εισπρακτικός στόχος παραμένει και για φέτος στα 2,65 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη το πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, αν και ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε ότι όλο το ποσό θα πρέπει να έχει καταβληθεί έως τον Φεβρουάριο του 2016, γεγονός που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση οι δόσεις θα είναι πέντε. Και αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι όλες οι σχεδιαζόμενες αλλαγές και πρωτίστως η εκκαθάριση του φόρου και η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να αρχίσει να καταβάλλεται η πρώτη μηνιαία δόση τον Οκτώβριο και η τελευταία, πέμπτη, τον Φεβρουάριο.

Οσον αφορά τις κινήσεις που πέφτουν στο τραπέζι αναφορικά με τις «βελτιώσεις» στον φόρο, ώστε να καταστεί εφικτός και ο στόχος είσπραξης των 2,65 δισ. ευρώ, όπως έχει αποκαλύψει η «Ν», είναι οι εξής:

  • Θέσπιση ειδικού αφορολόγητου ορίου για τα πρώτα 40 ή 50 τ.μ. για τους ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους μόνο μία κατοικία η οποία, επιπλέον, βρίσκεται σε περιοχή με χαμηλή τιμή ζώνης (π.χ. κάτω των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό).
  • Μείωση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου για τα κατώτερα κλιμάκια (π.χ. κάτω των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό που σήμερα είναι 2,3 έως 3 ευρώ ανά μέτρο) και αύξηση των συντελεστών στα υψηλότερα κλιμάκια (π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 1.750 ευρώ).
  • Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Αποκάλυψη κεφαλαίων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, όπως επεσήμανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου που εκπονείται για την «αποκάλυψη» των αδήλωτων εισοδημάτων τα οποία «φυγαδεύτηκαν» σε τράπεζες του εξωτερικού, ή «κρύβονται» σε θυρίδες και σεντούκια στο εσωτερικό της χώρας.

Με βάση το σχέδιο τα ανωτέρω εισοδήματα θα φορολογηθούν με ενιαίο συντελεστή 21% και οι φορολογούμενοι θα απαλλάσσονται από ποινικές κυρώσεις για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, ενώ από τη στιγμή που πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δηλωθέντα πλέον κεφάλαιά τους για να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες».

ΠΗΓΗ: maftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!