Skip to main content
| Notaka

«Επεκτείνουν την παρουσία τους στη Ρωσία BP και Shell».

Το ποσό των $750 εκατ. θα καταβάλει η BP στη Rosneft για την απόκτηση μεριδίου σε μονάδα στην ανατολική Σιβηρία.

Παράληλα, η Shell σχεδιάζει να επεκτείνει την παρουσία της στην αγορά φυσικού αερίου.

 

Το ποσό των $750 εκατ. θα καταβάλει η BP στη Rosneft για την απόκτηση μεριδίου σε μονάδα στην ανατολική Σιβηρία.

Παράληλα, η Shell σχεδιάζει να επεκτείνει την παρουσία της στην αγορά φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, παρά τις δυτικές κυρώσεις οι δύο ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες ενισχύουν τις δραστηριότητες του στη Ρωσία, αναζητώντας πρόσβαση στις αγορές της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Ειδικότερα, η BP θα αποκτήσει μερίδιο 20% στο project Taas-Yriakh Neftegazodobycha (Taas), στη ρωσική Άπω Ανατολή, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Επίσης, οι δύο εταιρείες θα προχωρήσουν σε έρευνες σε περιοχές της Σιβηρίας και αν αυτές είναι επιτυχημένες, θα σχηματίσουν κοινοπραξία, με την Rosneft να ελέγχει το 51%. Ακόμα, συμφωνήθηκε να αναδιοργανώσουν τη συμμετοχή τους σε κοινοπραξία που ελέγχει γερμανικά διυλιστήρια.

«Η BP θα αναζητήσει ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη στη Ρωσία, ενώ θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τις διεθνείς κυρώσεις», είπε ο επικεφαλής της BP στη Ρωσία, Ντέιβιντ Κάμπελ.

Ας σημειωθεί ότι οι νέες συμφωνίες έρχονται σε μία στιγμή κατά την οποία οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρατείνουν επισήμως μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2016 την ισχύ των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην κρίση της Ουκρανίας.

Αναφορικά με την μονάδα Taas, αυτή διαθέτει άδειες για συμβατικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η παραγωγή από τα συγκεκριμένα πεδία θα τροφοδοτήσει ρωσικά διυλιστήρια στην Άπω Ανατολή και την Κίνα. Η παραγωγή, έως το 2017, εκτιμάται ότι θα πενταπλασιαστεί σε 100.000 βαρέλια την ημέρα.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 155 δισ. κυβικά μέτρα.  

Σε ό,τι αφορά την Shell, υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα συμφωνία με την Gazprom να επεκτείνει τον τερματικό σταθμό εξαγωγών φυσικού αερίου στη Σαχαλίνη-2, από τον οποίο το καύσιμο κατευθύνεται στην ιαπωνική αγορά. 

 

ΠΗΓΗ: Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!