Skip to main content
| Notaka

Νέα σελίδα και ρόλος για τα ΕΛΠΕ

Νέο τοπίο στον τρόπο λειτουργίας των Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και στους όρους «συγκατοίκησης» Δημοσίου και Paneuropean, σηματοδοτούν οι δηλώσεις Λαφαζάνη, που ακολούθησαν τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ομίλου Γ. Παπαθανασίου και το διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Κωστόπουλο.

elpeΠιο συγκεκριμένα ο κ. Λαφαζάνης εξειδίκευσε χθες ακόμη περισσότερο τις διαθέσεις της κυβέρνησης για την εταιρεία αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

– Πρώτον επιστρέφει το 35,48% από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο

– Δεύτερον θεωρεί στρατηγικό το ρόλο της εταιρείας για την άσκηση ενεργειακής πολιτικής

– Τρίτον η επιστροφή των μετοχών συνεπάγεται άσκηση όλων των δικαιωμάτων του Δημοσίου ως μετόχου στη Διοίκηση, προφανώς και σε εκτελεστικό επίπεδο

– Διαφοροποίηση της πετρελαϊκής πολιτικής με στόχο τη μείωση των τιμών

Σημειώνεται ότι η συμφωνία του 2003 για την είσοδο της Paneuropean στα ΕΛΠΕ προέβλεπε μετά την παρέλευση της πενταετίας, ότι η διοίκηση του ομίλου θα οριζόταν από τη Γενική Συνέλευση, με ποσοστό 50% συν μία μετοχή κάτι που γίνεται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια. Έχει υπάρξει δηλαδή αυτό που αποκαλείται «βελούδινη μετάβαση», η οποία ξεκίνησε το 2008 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με ορισμό διοικήσεων κοινής αποδοχής, τόσο από την πλευρά του ιδιώτη μετόχου όσο και από την πλευρά του Δημοσίου. Θυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η Paneuropean κατέχει το 40,98%, ενώ ο πρόεδρος που αποτελεί επιλογή του Δημοσίου δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Ίσως η φράση κλειδί του κ. Λαφαζάνη, που αποκωδικοποιεί τις προθέσεις της κυβέρνησης και δίνει ένα πρώτο σαφές δείγμα για τις επόμενες κινήσεις σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ είναι αυτό που ειπώθηκε χθες ότι δηλαδή μετά την επιστροφή των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει «όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που προσφέρει αυτό το πακέτο, για να παίξουμε θετικό ρόλο ως Δημόσιο στα ΕΛ.ΠΕ.».

(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr, 4/2/2015)

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!