Skip to main content
| Notaka

Ερώτηση Κακλαμάνη για λαθρεμπόριο καυσίμων

altΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) κατήγγειλε επίσημα ότι τα συστήματα ελέγχου εισροών-εκροών καυσίμων στα πρατήρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης παραμένουν ανενεργά, καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) δεν διαθέτει το απαιτούμενο υποσύστημα υποδοχής δεδομένων.

Επίσης, οι πρατηριούχοι δεν έχουν εισπράξει την επιδότηση της δαπάνης για την εγκατάσταση των συστημάτων, όπως προβλέπει η νομοθεσία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Βάσει των υπολογισμών της ΠΟΠΕΚ η φορολογική αξία του λαθρεμπορίου στα καύσιμα ανέρχεται στα 600 εκ. ευρώ.

 

Παράλληλα, σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της Japan Tobacco, Ηλίας Ασημακόπουλος, το Δημόσιο χάνει ετησίως 700 εκ. ευρώ, λόγω της τρομακτικής αύξησης του λαθρεμπορίου στην αγορά των προϊόντων καπνού.

Σας υπενθυμίζω, ότι:

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2012 είχα καταθέσει ερώτηση (αρ.πρωτ. 2129) στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας για τη γάγγραινα του παραεμπορίου.
Ζητούσα να πληροφορηθώ συγκεκριμένα πόσα ετησίως είναι τα διαφυγόντα κέρδη και γιατί μέχρι τότε δεν είχαν τοποθετηθεί τα γιγαντιαία scanner ελέγχου στις πύλες εισόδου (Ηγουμενίτσα, Πάτρα, Πειραιάς, Έβρος), όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες, ως το πιο αποτελεσματικό όπλο στη καταπολέμηση του παραεμπορίου.
Απάντηση για το ύψος των διαφυγόντων κερδών δεν έλαβα ποτέ.
Όσον αφορά την εγκατάσταση των scanner ο υπουργός Οικονομικών -μετά από σχετική παραπομπή μου από το Υπ. Ανάπτυξης- μου απάντησε ότι η προμήθεια δύο X-RAY για την κάλυψη αναγκών ανίχνευσης μεταξύ άλλων και καπνικών προϊόντων, δαπάνης 2,5 εκ. ευρώ, δρομολογείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!