| I |

Στο ΠΔΕ η χρηματοδότηση των συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών

Τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών από εθνικούς πόρους ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός από το βήμα της ημερίδας της ΠΟΠΕΚ για το θέμα. Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ήδη τον αναλυτικό πίνακα με το ύψος των ενισχύσεων ανά πρατήριο.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κομνηνός η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης το συνολικό κονδύλι είναι 30.000.000 ευρώ και κατανέμεται ανά πρατήριο και με βάση τον αριθμό των δεξαμενών σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Κεντρική Υπολογιστική Μονάδα:

Η/Υ και απαραίτητο λογισμικό συστήματος Εισροών-Εκροών

1.500 €

ανά πρατήριο

Υποσύστημα Αντλιών:

Interfaces για τις Αντλίες και Λογισμικό Σύνδεσης & Διαχείρισης Αντλιών

1.250 €

ανά πρατήριο

Υποσύστημα Δεξαμενών:

Controller (κονσόλα)

500 €

ανά πρατήριο

Βυθομετρικές ηλεκτρονικές ράβδοι

400 €

ανά δεξαμενή

Αυτόματη Έκδοση Φορολογικών Αποδείξεων:

Φορολογικός μηχανισμός ΕΑΦΔΣΣ

300 €

ανά πρατήριο

Θερμικός Εκτυπωτής Αποδείξεων

200 €

ανά πρατήριο

Η διαδικασία εκταμίευσης της επιδότησης, όπως ανέφερε ο κ. Κομνηνός θα είναι αυτοματοποιημένη και θα γίνεται μέσω ιστοσελίδας όπου θα δηλώνεται ο ΑΦΜ, ο αριθμός των δεξαμενών και ο εγκαταστάτης του συστήματος. Στη συνέχεια θα εκδίδεται κουπόνι για τη χρηματοδότηση και με την ολοκλήρωση ο εγκαταστάτης θα υποβάλει τις βεβαιώσεις λειτουργίας, άδεια λειτουργίας καθώς και βεβαιώσεις διασύνδεσης με  την ΓΓΠΣ.

Ο κ. Κομνηνός απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας εγκατάστασης των συστημάτων η οποία για τα πρατήρια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης λήγει στις 31 Μαρτίου. Είπε ωστόσο ότι θα συζητηθεί αν θα αρκεί η παραγγελία των συστημάτων από τις επιχειρήσεις που τα εγκαθιστούν. Το υπουργείο ανήγγειλε πάντως ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση για την αυστηροποίηση των κυρώσεων για όσους δεν εγκαταστήσουν τα συστήματα με αναστολή ή ακόμη και πλήρη ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Ο κ. Κομνηνός έκανε λόγο ακόμη για αντιστάσεις και συμφέροντα που καθυστέρησαν την εγκατάσταση των συστημάτων καθώς έχουν περάσει 3,5 χρόνια από την ψήφιση του νόμου.

Καλωσορίζοντας τους πρατηριούχους ο πρόεδρος του ΣΑΠΕΚ κ. Γιώργος Ασμάτογλου παρουσίασε το πρόγραμμα των ενημερωτικών ημερίδων που θα ακολουθήσουν σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης υπό την αιγίδα της ΠΟΠΕΚ.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ κ. Χάρης Μαυράκης ο οποίος αναφέρθηκε στις πολυετείς προσπάθειες του κλάδου να εγκατασταθούν τα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών. Κερδίσαμε όπως είπε χαρακτηριστικά μια μάχη αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται, προκειμένου να εγκατασταθούν τα συστήματα ελέγχου σε όλα τα στάδια διακίνησης των
καυσίμων. Ο κ. Μαυράκης δήλωσε αισιόδοξος, γιατί ένα σημαντικό κομμάτι της υπόθεσης που αφορά τη χρηματοδότηση επιτεύχθηκε, και είναι όπως είπε το κλειδί για να προχωρήσει γρήγορα η εγκατάσταση. Τόνισε τέλος ότι με την ολοκλήρωση του συστήματος θα πετύχουμε υγιή λειτουργία της αγοράς και άμεσο όφελος για την εθνική οικονομία. «Δεν θα υπάρχει πλέον η δικαιολογία για επιβολή φόρων, η Πολιτεία πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ.

Ο τεχνικός σύμβουλος της ΠΟΠΕΚ κ. Παναγιώτης Καρανάσιος ανέλυσε στη συνέχεια το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας νεοιδρυόμενων και υφιστάμενων πρατηρίων υγρών καυσίμων, μικτών ή αμιγώς υγραερίου, τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος πρατηριούχων και τις νέες τεχνολογίες παροχής ενέργειας (Φυσικού αερίου, Ηλεκτρικής Ενέργειας, και Υδρογόνου).

Τέλος, ο κ. Εδμόνδος Σασαρώλης από τη Διεύθυνση Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου παρουσίασε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών τα οποία όπως είπε θα δώσουν τη δυνατότητα στους πρατηριούχους να έχουν εύκολα πολύ καλή εικόνα των ποσοτήτων που πράγματι παρέλαβαν και παρέδωσαν. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη σωστής ογκομέτρησης των δεξαμενών αλλά και σωστής ρύθμισης της αντλίας προκειμένου να λειτουργεί σωστά το σύστημα και να μην προκύπτουν πλεονάσματα για τα οποία οι ελεγκτικές αρχές μπορεί να ζητήσουν εξηγήσεις. Σε πρώτη φάση, μέχρι το Μάρτιο του 2014 το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό αποκλίσεων καθορίστηκε σε 1,5 %. Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία από την παρουσίαση του κ. Σασαρώλη:

-Το σύστημα εισροών – εκροών  θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει αυτόματα και να διακόπτει τη λειτουργία των αντλιών σε περίπτωση σφάλματος (π.χ. αν η στάθμη στη δεξαμενή πέσει κάτω από τα 15 εκατοστά, αν αυξάνεται η στάθμη του νερού ή αν έχει βλάβη η βέργα μέτρησης του ύψους και της θερμοκρασίας του καυσίμου). Επίσης θα κλείνει αυτόματα η αντλία της δεξαμενής την ώρα του ανεφοδιασμού αν ο πρατηριούχους δεν την έχει κλείσει πριν αρχίσει ο εφοδιασμός.

-Τα στοιχεία του βυτιοφόρου, η θερμοκρασία, κλπ. θα καταχωρούνται από τους πρατηριούχους χειροκίνητα την ώρα του εφοδιασμού.

-Ο όγκος του καυσίμου θα υπολογίζεται με αναγωγή στους 15 βαθμούς Κελσίου. Για κάθε δέκα βαθμούς μεταβολής της θερμοκρασίας ο όγκος μεταβάλλεται κατά 1 %.

-Υπάρχουν ειδικές προβλέψεις που αποτρέπουν την παρέμβαση στο λογισμικό του συστήματος ή στους πίνακες αναγωγής του όγκου ανάλογα με τη θερμοκρασία, προκειμένου να αλλοιωθούν οι ενδείξεις.

-Με την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών – εκροών καταργούνται οι αντλίες με μηχανικούς αθροιστές.

Η Διεύθυνση Μετρολογίας ανήρτησε εν τω μεταξύ επικαιροποιημένο κατάλογο εξουσιοδοτημένων συνεργείων για έλεγχο και σφράγιση μετρητών υγρών καυσίμων καθώς και των εταιριών εγκατάστασης συστημάτων εισροών – εκροών. Για να δείτε τον κατάλογο πατήστε  εδώ .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 Fuel Pass interlock MOTOR OIL myData OPEC PLATTS Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αλβανία Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΕΚ ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!