Skip to main content
| I |

Η ΠΟΠΕΚ για τις προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού

logo_popekΜε αφορμή τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά καυσίμων, η ΠΟΠΕΚ επισημαίνει τα εξής:

Προτάσεις και διαπιστώσεις όπως αυτές που κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχουν διατυπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Η ίδια η Επιτροπή έχει εκδώσει κανονιστικές παρεμβάσεις για την αγορά καυσίμων άλλες δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν, το 2007 και το 2008. Το πρόβλημα βρίσκεται όμως στην υλοποίηση των μέτρων. Είναι ενδεικτικό ότι ορισμένες από τις παρατηρήσεις που κάνει η Επιτροπή στην τελευταία της παρέμβαση είχαν γίνει και πριν από 5 χρόνια. Όμως δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Αντίθετα όλο αυτό το διάστημα είδαμε να φουντώνει το λαθρεμπόριο και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τα παράθυρα της νομοθεσίας και την απροθυμία ή αδυναμία του κράτους να ασκήσει τον ελεγκτικό / εποπτικό του ρόλο.

Την πρόταση για εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων που κάνει τώρα η Επιτροπή, την έχουμε εισηγηθεί εδώ και χρόνια σαν Ομοσπονδία. Προς το παρόν όμως υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εγκατάστασή τους μόνο στα πρατήρια.

Το ίδιο συμβαίνει με τις συμβάσεις εταιριών – πρατηριούχων: αποτελεί πάγιο αίτημα της ΠΟΠΕΚ η εισήγηση της Επιτροπής «να θεσπιστεί η υποχρεωτική σύναψη γραπτών συμβάσεων μεταξύ εταιριών χονδρικής και λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων, στις οποίες θα αποτυπώνεται εκ των προτέρων, η πιστωτική πολιτική και η πολιτική παροχών και εκπτώσεων». Το ερώτημα είναι αν και πότε θα συμβεί αυτό.

Δυστυχώς η αγορά καυσίμων δεν πάσχει από προτάσεις αλλά από την πρακτική εφαρμογή τους. Αυτό περιμένει ο κλάδος από τους κρατικούς φορείς και την κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!