Skip to main content
| Notaka

Οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τα εργασιακά

gseveeΤρία αιτήματα έθεσε το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτση με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα.

Η ΓΣΕΒΕΕΕ κάνει λόγο για ανάγκη διαμόρφωσης νέου εργασιακού πλαισίου και ως πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή προτείνει:

1ον.Την κατάργηση του άρθρου 37 του Ν. 4024/2011 που αφαιρει τη δυνατότητα από το Υπουργείο Εργασίας της επέκτασης των Συμβάσεων που υπογράφονται και σε επιχειρήσεις και εργαζομένους που δεν είναι μέλη των θεσμικών φορέων που υπογράφουν και συμφωνούν τη σύμβαση εργασίας.

2ον.Την επαναφορά στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Κοινωνικών Εταίρων την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Οι οποιεσδήποτε μειώσεις ή αυξήσεις πρέπει να είναι αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης, το αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να είναι σεβαστό από την Κυβέρνηση.

3ον.Την επανεξέταση του καθεστώτος της διαιτησίας και διαμεσολάβησης σε ποιο ορθολογική βάση.

Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών είναι η μόνη διαδικασία που μπορεί να λειτουργήσει και ενσωματώσει την εκάστοτε οικονομική συγκυρία, θετική ή αρνητική.

«Είναι απαραίτητο όσο ποτέ, ιδιαίτερα κάτω από τις παρούσες συνθήκες (κλονισμός βιωσιμότητας επιχειρήσεων, αδυναμίας καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, μεγάλης ανεργίας, δραστικής συρρίκνωσης αγοραστικής δύναμης, μεγάλης ανασφάλειας για το πολύ άμεσο μέλλον) να βρεθούν, συζητηθούν και προταθούν από τους κοινωνικούς εταίρους νέα σημεία ισορροπίας», προσθέτει. «Οι πρόσφατες αλλαγές που επιβλήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα τόσο σε επίπεδο διαπραγμάτευσης των κλαδικών συμβάσεων όσο και στον κατώτατο μισθό, οδήγησαν και οδηγούν σε επιδείνωση της ύφεσης και σε ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή θέσεων εργασίας».

Η ΓΣΕΒΕΕ έθεσε επίσης στον υπουργό θέματα που αφορούν στην υγειονομική περίθαλψη των αυτοαπασχολούμενων και ζήτησε την υλοποίηση του υπάρχοντος νόμου για επιδόματα ανεργίας στους αυτοαπασχολουμένους και επιδόματα κοινωνικού τουρισμού, καθώς και στην δημιουργία ενός διαρκούς πλαισίου «διευκόλυνσης» καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς ΟΑΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!