Skip to main content
| I | , ,

Υποσχέσεις από τα κόμματα για πάταξη του λαθρεμπορίου

notheia.prostΜεγάλα λόγια – ως συνήθως σε προεκλογικές περιόδους ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου παρουσίασε πρόσφατα τις προτάσεις της κυβέρνησης για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης καυσίμων. Αντίστοιχες προτάσεις παρουσίασε και η Νέα Δημοκρατία δια του αρμόδιου τομεάρχη κ. Γιάννη Βρούτση.

Το ερώτημα στο οποίο δεν απάντησε κανείς από τους δύο είναι για ποιο λόγο δεν έκαναν πράξη όλες αυτές τις ιδέες την περίοδο που ήταν κυβέρνηση, η μεν ΝΔ μέχρι το 2009 και το ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια. Άλλωστε οι προτάσεις που ακούγονται δεν περιέχουν καμία πρωτοτυπία, είναι αυτές που σε μεγάλο βαθμό προβάλονται επί χρόνια από τους περισσότερους φορείς της αγοράς χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Εν πάση περιπτώσει επειδή οι εκλογές είναι όπως φαίνεται κοντά, αν τα δύο κόμματα κληθούν να ξανακυβερνήσουν, θα διαπιστώσουμε για μια ακόμη φορά αν τα όσα ακούγονται αυτές τις ημέρες έχουν βάση ή είναι προεκλογικά μεγάλα λόγια.

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών ανέθεσε στο ΙΟΒΕ και παρουσίασε μελέτη για την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ντήζελ κίνησης και θέρμανσης. Η πρόταση του ΙΟΒΕ είναι να εξισωθούν οι φόροι στα δύο καύσιμα, στο ελάχιστο επίπεδο ΕΦΚ που επιτρέπει η Κοινοτική νομοθεσία (330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο). Δηλαδή ο ΕΦΚ στο κίνησης να μειωθεί από τα 421 στα 330 ευρώ και στο θέρμανσης να αυξηθεί από 60 σε 330 ευρώ επίσης. Ταυτόχρονα το ΙΟΒΕ προτείνει την καταβολή επιδόματος θέρμανσης με γεωγραφικά, εισοδηματικά και κοινωνικά (πλήθος ατόμων νοικοκυριού) κριτήρια.

Η ΠΟΠΕΚ συμφωνεί με την πρόταση αυτή, την οποία έχει άλλωστε διατυπώσει από καιρού ως τη μόνη ρεαλιστική λύση για την πάταξη του λαθρεμπορίου με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην παρουσίαση της μελέτης ήταν παρόντες οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ΕΛΠΕ και της Μότορ Όιλ, Ι. Κωστόπουλος και Ι. Κοσμαδάκης καθώς και ο πρόεδρος και ο γεν. γραμματέας της ΠΟΠΕΚ κ.κ. Χ. Μαυράκης και Σπ. Μελίδης.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δουν στα συνημμένα αρχεία τη μελέτη του ΙΟΒΕ για την εξίσωση των φόρων, την παρουσίαση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χ. Θεοχάρη για το λαθρεμπόριο καυσίμων και τις αντίστοιχες προτάσεις της ΝΔ.

Για τη μελέτη του ΙΟΒΕ πατήστε  εδώ .

Για την παρουσίαση της ΓΓΠΣ πατήστε  εδώ .

Για τις προτάσεις της ΝΔ πατήστε  εδώ .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!