Skip to main content
| Notaka

Ενημέρωση από τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ κ.Γεράσιμο Βουδούρη

eopyyΤον τρόπο λειτουργίας και εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας παρουσίασε τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου ο Διοικητής του Γεράσιμος Βουδούρης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Βιοτεχνικού  Επιμελητηρίου Αθήνας.

Στον ΕΟΠΥΥ έχουν ενταχθεί οι ασφαλισμένοι των 4 μεγαλύτερων ασφαλιστικών φορέων της χώρας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ, εξυπηρετώντας 10 εκατ. ασφαλισμένους.

Ο κ. Βουδούρης τόνισε ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που προκύπτουν στο σύστημα περίθαλψης εξαιτίας της ανεπαρκούς λειτουργίας του για πολλά χρόνια.

Ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ επισήμανε ότι η εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και με την συνέπεια καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από τους επιχειρηματίες, καθώς  λόγω των απαιτήσεων της τρόικας η κρατική χρηματοδότηση του Οργανισμού φτάνει φέτος το 0,6% του ΑΕΠ, σε σχέση με πέρυσι που δόθηκε στα ταμεία 1,4%. Τα έσοδα του προέρχονται κατά 80% από τις ασφαλιστικές εισφορές.  Μάλιστα  επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του ασφαλιστικού φορέα είναι εν μέρει ισοσκελισμένος, καθώς τα έσοδα του θα είναι 6 δισ. ευρώ, ενώ τα έξοδα του θα φτάσουν περίπου τα 6,3 δισ. ευρώ, εκφράζοντας τους φόβους του λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά.

Ανέφερε επίσης ότι το Οργανισμός καλύπτει περίπου 3 εκατομμύρια επισκέψεις το μήνα. Ωστόσο, για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο των ραντεβού μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 184 επισήμανε ότι υπάρχουν προβλήματα τόσο με τους γιατρούς που αρνούνται να ενταχθούν στο νέο καθεστώς της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όσο και με την δημιουργία «καρτέλ» από ορισμένες ειδικότητες γιατρών ιδιαίτερα στην επαρχία που συντονισμένα απαξιώνουν τις υπηρεσίες του Οργανισμού.

Άμεσα  ανακοίνωσε ότι θα προκηρυχτούν 6.000 θέσεις νέων γιατρών, εκ των οποίων οι 350 τοποθετήσεις σε ειδικότητες που υπάρχει έλλειψη. Με αυτό τον τρόπο οι γιατροί που θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους πρωί- απόγευμα θα φτάσουν τις 17.000, ενώ έως το καλοκαίρι ο στόχος είναι να αγγίξουν τις 21.000. Οι λίστες των γιατρών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται αναρτημένες στις κατά τόπους μονάδες του, στα ΚΕΠ και σύντομα θα μπορούν και οι φαρμακοποιοί να παρέχουν πληροφορίες στους ασφαλισμένους.

Επίσης, υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία πιστοποιημένων ελευθέρων επαγγελματιών ιατρών που θα μπορούν να συνταγογραφούν για τον ΕΟΠΥΥ υπό προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι ότι n συνταγογράφηση θα είναι ηλεκτρονική και n δεύτερη να μπει πλαφόν συνταγογράφησης ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια υπερσυνταγογράφησης, όπου αυτή παρατηρείται από κάποιους.

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εξετάσεις σε ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια θα πρέπει να καταβάλουν 15% συμμετοχή στο κόστος της εξέτασης.

Ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ δήλωσε αποφασισμένος να γίνει ο νέος Οργανισμός  κυρίαρχος παίκτης στην αγορά υγείας, πληρώνοντας όμως σε αξίες και όχι υπεραξίες. Επισήμανε ακόμη ότι οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να φοβούνται τα γενόσημα φάρμακα, καθώς θα πιστοποιούνται μέσω του ΕΟΦ και θα τονώσουν την ελληνική βιομηχανία φαρμάκου, που δεν υστερεί σε τίποτα από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.

Ακόμη ανακοίνωσε την οργάνωση Κοινωνικών Ιατρείων για τους άπορους, ανασφάλιστους, μακροχρόνια άνεργους, σε υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και την ύπαρξη συμβεβλημένων γιατρών για συνταγογράφηση φαρμάκων εντός των ΚΑΠΗ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!