Skip to main content
| Notaka

Επιστολή ΠΟΠΕΚ για ωράριο και αποστάσεις

logo_popekΝα καταργηθούν οι υποχρεωτικές διανυκτερεύσεις και να διασφαλισθεί η ασφάλεια των εργαζομένων στα πρατήρια ζητά η ΠΟΠΕΚ.

Η Ομοσπονδία απέστειλε σήμερα προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοίδη επιστολή με τις θέσεις του κλάδου για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων και τη μείωση των αποστάσεων από χώρους συνάθροισης κοινού, που προβλέπει το νέο μνημόνιο με την τρόικα.

Στην επιστολή η ΠΟΠΕΚ επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:

Το μνημόνιο για την οικονομική πολιτική που ψηφίστηκε από τη Βουλή προχθές Κυριακή περιλαμβάνει διατάξεις για τη λειτουργία των πρατηρίων καυσίμων (ωράριο, αποστάσεις ασφαλείας) τις οποίες ο κλάδος πληροφορήθηκε ουσιαστικά ταυτόχρονα με την ψήφισή τους.

Ουδείς γνώριζε ότι βρίσκονταν υπό συζήτηση αυτά τα θέματα. Παρά το γεγονός ότι προφανώς προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τους φορείς των πρατηριούχων ούτε καν για να ζητήσει τις απόψεις τους και διαπραγματεύθηκε (αν διαπραγματεύθηκε) μόνη της.

Επί της ουσίας, για τα ζητήματα που προκύπτουν από το μνημόνιο οι θέσεις μας έχουν ως εξής:

-Εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων, θα πρέπει να καταργήσει επίσης τις υποχρεωτικές διανυκτερεύσεις. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, δεδομένου επιπλέον ότι ο εφοδιασμός των καταναλωτών γίνεται πλέον και μέσω των αυτόματων πωλητών καυσίμων. Συνεπώς, οι υποχρεωτικές διανυκτερεύσεις και μάλιστα σε συνθήκες πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου θα εξυπηρετούν μόνο τους επίδοξους ληστές οι οποίοι επιλέγουν τους στόχους τους από τους πίνακες διανυκτερεύσεων των κατά τόπους νομαρχιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των συναδέλφων και των εργαζομένων στα πρατήρια.

Αντίθετα, πιστεύουμε ότι για κοινωνικούς αλλά και θρησκευτικούς λόγους θα πρέπει να διατηρηθεί το καθεστώς της εκ περιτροπής λειτουργίας των πρατηρίων τις Κυριακές και αργίες.

-Οι αποστάσεις μεταξύ πρατηρίων και χώρων συνάθροισης κοινού τέθηκαν από την Πολιτεία για λόγους ασφαλείας και όχι για να περιοριστεί ο ανταγωνισμός στην αγορά. Έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα έχει την υψηλότερη αναλογία πρατηρίων σε σχέση με τον πληθυσμό στην ΕΕ. Για παρόμοιους λόγους (αποφυγή ατυχημάτων) διαχωρίστηκε η είσοδος των πρατηρίων από την είσοδο των υπεραγορών. Είναι αυτονόητο ότι οι όποιες νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να θεσπιστούν αφού ληφθούν υπόψη πάντα τα θέματα της ασφάλειας. Δεν μπορεί κανείς, στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας, να παίζει με τη ζωή και την υγεία των καταναλωτών και των εργαζομένων στα πρατήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!