Skip to main content
| Notaka

Έρευνα-«φωτιά» της Περιφέρειας για την αγορά καυσίμων της Κρήτης

perifereia_kritisΑποκαλυπτική έρευνα για τη διάρθρωση της αγοράς καυσίμων στην Κρήτη, τις αιτίες για τη διαμόρφωση υψηλών τιμών τόσο στη χονδρική όσο και, κατ’ επέκταση, στη λιανική διεξήγαγε η Περιφέρεια Κρήτης.

Σύμφωνα με το πόρισμα, που κοινοποίησε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Λαμπρινός στον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοίδη, τον αναπληρωτή κ. Σ. Ξυνίδη και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου κ. Σ. Κομνηνό η βασική αιτία των προβλημάτων είναι ο μηχανισμός των εκπτώσεων που χορηγούν οι εταιρίες στα πρατήρια.

Στο πόρισμα γίνεται συγκεκριμένα λόγος για «αδιαφανή διαμόρφωση των χονδρικών τιμών πώλησης προς τους πρατηριούχους με εκπτώσεις που δεν προσδιορίζονται με διαφανείς και ελέγξιμους συντελεστές, δεν γνωστοποιούνται ούτε αναγράφονται στις συμβάσεις που καταρτίζονται μεταξύ των εταιριών και των πρατηριούχων».

Σύμφωνα με την έρευνα της Περιφέρειας:

-Ο αδιαφανής μηχανισμός χορήγησης των εκπτώσεων είναι η κύρια αιτία για τις αποκλίσεις που παρατηρούνται στις τιμές χονδρικής πώλησης. Η αδιαφανής και απόκρυφη εκπτωτική πολιτική των εταιριών εμπορίας διαμορφώνει εναρμονισμένες πρακτικές.

-Στην Κρήτη, εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης και της εναρμονισμένης πρακτικής στη χορήγηση εκπτώσεων, αυτές κρατούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες γεωγραφικές περιοχές με αποτέλεσμα σε πάρα πολλές περιπτώσεις να διαμορφώνονται στα επίπεδα των τιμών λιανικής άλλων περιοχών.

-Οι χρεώσεις για την πρόσβαση νέων εταιριών στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων είναι υψηλές με αποτέλεσμα να εμποδίζεται ο ανταγωνισμός.

Η Περιφέρεια προτείνει άμεση και πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για διαφάνεια στη διαμόρφωση των εκπτώσεων, αναγραφή του ποσού της έκπτωσης στα τιμολόγια, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και ένταση των ελέγχων για παράνομη διακίνηση, κατάργηση των καταχρηστικών όρων στις συμβάσεις αποκλειστικής συνεργασίας εταιριών – πρατηριούχων, εγκατάσταση του ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, κ.α.

Διαβάστε το έγγραφο της Περιφέρειας Κρήτης  εδώ .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!