Skip to main content

ΠΟΠΕΚ: Λύση ΤΩΡΑ για τα πρόστιμα του «Ήφαιστου»

Τον κίνδυνο να κλείσουν τα μισά πρατήρια καυσίμων της χώρας επισήμανε  η ΠΟΠΕΚ, αν δεν διαγραφούν τα πρόστιμα για τις τυπικές παραβάσεις στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης. Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ κ. Χ. Μαυράκης, ο Γεν. Γραμματέας κ. Σ. Μελίδης, ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας κ. Ε. Κώτσος, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αττικής κ. Γ. Ασμάτογλου έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της  ΓΣΕΒΕΕ στην Αθήνα, για το θέμα των προστίμων, για την εγκατάσταση των ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων και για τις τιμές.

Στη συνέντευξη παρέστη και στήριξε τις θέσεις της ΠΟΠΕΚ ο α΄αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς.

Στη συνέντευξη διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους το εξής κείμενο:

Σας καλέσαμε σήμερα για να αναδείξουμε τον κίνδυνο να κλείσουν, άμεσα, τα μισά σχεδόν πρατήρια καυσίμων της χώρας για λόγους τυπικούς – γραφειοκρατικούς.

Αναφερόμαστε στο ζήτημα των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε 3.417 συναδέλφους, για εκπρόθεσμες καταχωρήσεις των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης στο σύστημα «Ήφαιστος», στις αρχές του 2011. Σας θυμίζουμε, συνοπτικά, πως έχει το θέμα:

-Μέχρι τις 31-12-2010 οι διακινητές πετρελαίου θέρμανσης αγόραζαν το πετρέλαιο επιβαρυμένο με τον υψηλό ΕΦΚ που ίσχυε για το ντήζελ κίνησης, το πουλούσαν στους καταναλωτές με το χαμηλό συντελεστή, δήλωναν τις πωλήσεις τους ηλεκτρονικά στον «Ήφαιστο» και εισέπρατταν πίσω τη διαφορά του φόρου από το υπουργείο Οικονομικών.

-Από την 1η Ιανουαρίου του 2011 σταμάτησε η προκαταβολή του υψηλού φόρου στο πετρέλαιο και επανήλθε το παλιό σύστημα. Δηλαδή οι πρατηριούχοι αγοράζουν και πουλάνε το πετρέλαιο θέρμανσης με τον ίδιο χαμηλό συντελεστή ΕΦΚ.

Με την αλλαγή αυτή, πολλοί συνάδελφοι θεώρησαν ότι καταργήθηκε και η υποχρέωση δήλωσης των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης στον «Ήφαιστο», αφού δεν υπήρχε πλέον ζήτημα επιστροφής του ΕΦΚ. Όταν πληροφορήθηκαν ότι η υποχρέωση αυτή εξακολουθούσε να ισχύει, έκαναν τις δηλώσεις εκπρόθεσμα. Όμως η νομοθεσία για τις εκπρόθεσμες καταχωρήσεις προβλέπει εξοντωτικά πρόστιμα, ίσα με το πενταπλάσιο της διαφοράς ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης-πετρελαίου θέρμανσης για κάθε συναλλαγή.

Έτσι, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επέβαλε πρόστιμα για περισσότερες από 44.000 εκπρόθεσμες καταχωρήσεις συναλλαγών που έγιναν από 1-1 έως 30-4-2011. Πρόστιμα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις… 400.000 ή ακόμη και το 1.000.000 ευρώ για ένα πρατήριο! Για παραβάσεις οι οποίες όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με λαθρεμπόριο ή παράνομη διακίνηση καυσίμων.

Σημειώνουμε ακόμη ότι:

-Το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του τον Αύγουστο του 2011 ανέστειλε την επιβολή των προστίμων μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

-Το ίδιο υπουργείο με επίσημη ανακοίνωση στις 2 Ιανουαρίου 2012, ανέφερε ότι «οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας  Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού,  θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας».

-Στο νομοσχέδιο για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο περιλαμβανόταν η νομοθετική διάταξη για την οριστική επίλυση του ζητήματος. Όμως η ρύθμιση απαλείφθηκε από το τελικό κείμενο, προφανώς εξαιτίας του θορύβου που μεσολάβησε με την παραίτηση του γεν. γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Καπελέρη και τις άδικες, κατά την άποψή μας, κατηγορίες που του αποδόθηκαν σχετικά με τη διαγραφή των προστίμων.

Έχουν δημοσιευθεί επίσης, πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ίδιο το ΣΔΟΕ αλλά και η ΓΓΠΣ σε έγγραφά τους χαρακτηρίζουν τις εκπρόθεσμες δηλώσεις απλές διοικητικές παραβάσεις και επισημαίνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με λαθρεμπόριο.

Εμείς καλούμε για άλλη μια φορά τις αρμόδιες αρχές να ελέγξουν τις δηλώσεις και αν εντοπίσουν υπόνοιες λαθρεμπορίου, αν διαπιστώσουν δηλαδή διαφορές μεταξύ εισροών και εκροών, να επιβάλουν τις ποινές που προβλέπει ο νόμος. Δηλώνουμε πάντως ότι:

-Θα συμβάλουμε, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, στις προσπάθειες της Πολιτείας για πάταξη του λαθρεμπορίου με προτάσεις και πρακτικές λύσεις.

-Δεν θα επιτρέψουμε όμως να αφανιστεί ο κλάδος για τυπικούς λόγους!

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΙΣΡΟΩΝ-ΕΚΡΟΩΝ

Η ΠΟΠΕΚ και το σύνολο του κλάδου χαιρετίσαμε με ικανοποίηση την εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, στις 13 Ιανουαρίου στη Βουλή για εγκατάσταση των ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων σε ολόκληρη την αλυσίδα διακίνησης καυσίμων. Αυτός είναι ο μόνος τρόπους, όπως προ πολλού έχει επισημάνει η Ομοσπονδία μας, να ελεγχθεί αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο. Δυστυχώς η ΚΥΑ που εξέδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης περιορίζει την εφαρμογή των συστημάτων μόνο στα πρατήρια καυσίμων. Οι αρμόδιοι θέλουν να μας πείσουν, με άλλα λόγια, ότι όλοι οι παρανομούντες είναι συγκεντρωμένοι στον κλάδο μας και σε όλη την υπόλοιπη αλυσίδα διακίνησης των καυσίμων δραστηριοποιούνται μόνο άγγελοι… Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια, παρά μόνο η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού.

ΤΙΜΕΣ

Οι πρώτοι που πλήττονται από την άνοδο των τιμών είμαστε εμείς οι πρατηριούχοι, που βλέπουμε τη ζήτηση να μειώνεται κάθε μήνα και περισσότερο. Οι τιμές της βενζίνης από την αρχή του χρόνου έχουν αυξηθεί κατά 6 λεπτά το λίτρο περίπου και του πετρελαίου θέρμανσης 3 – 4 λεπτά. Οι αυξήσεις οφείλονται στην άνοδο των διεθνών τιμών και στην υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Τα περιθώρια κέρδους στην εμπορία έχουν περιοριστεί παρά το γεγονός ότι το κόστος διακίνησης έχει αυξηθεί καθώς πολλοί καταναλωτές παραγγέλνουν πλέον μικρές ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης (200-300 λίτρα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!