Skip to main content

Για τα πρόστιμα από εκπρόθεσμες καταχωρήσεις «Ηφαιστος»

Η οριστική επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για τις εκπρόθεσμες καταχωρήσεις στο σύστημα «Ήφαιστος» αποτελεί στοιχειώδη νομική και ηθική υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία αφού ενέπλεξε έναν ολόκληρο κλάδο και έφερε χιλιάδες επιχειρήσεις στο χείλος της καταστροφής, αρνείται να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά ότι η αιτία για την οποία οι πρατηριούχοι διέκοψαν την ενημέρωση του Ήφαιστου για τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, στις αρχές του 2011, ήταν ότι σταμάτησε η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τα πρατήρια στο κράτος, συνεπώς εξέλιπε ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο γινόταν η ενημέρωση αυτή. Όταν διευκρινίσθηκε ότι οι πρατηριούχοι έπρεπε παρ’ όλα αυτά να υποβάλουν τα δικαιολογητικά στον Ήφαιστο, το έπραξαν έστω και με καθυστέρηση. Η εκπρόθεσμη υποβολή των στοιχείων μπορεί να συνιστά τυπικά παράβαση, αλλά δεν στοιχειοθετεί σε καμία περίπτωση λαθρεμπόριο.

Θυμίζουμε επίσης, ότι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στις 2 Ιανουαρίου 2012, «οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας  Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού,  θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας». Δηλαδή η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών συμφωνεί με τις θέσεις μας.

Η ΠΟΠΕΚ καλεί σήμερα τις ελεγκτικές και τις δικαστικές αρχές, να ελέγξουν τα στοιχεία των συναλλαγών πετρελαίου θέρμανσης που υπεβλήθησαν εκπρόθεσμα και αν διαπιστώσουν διαφορές που παραπέμπουν σε λαθρεμπόριο να επιβάλουν τις ποινές που προβλέπει ο νόμος σε όσους συναδέλφους έκαναν παράνομη διακίνηση. Οφείλουν όμως παράλληλα να απαλλάξουν τον κλάδο από τα εξοντωτικά πρόστιμα για τυπικές παραβάσεις που φθάνουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και ισοδυναμούν πρακτικά με εντολή λουκέτου στα πρατήρια.

Καλούμε, επίσης, τους συναδέλφους να αναλογιστούν τις ευθύνες της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών η οποία υπερασπίσθηκε με κάθε μέσο την εφαρμογή του «Ήφαιστου» και το σύστημα της προκαταβολής του φόρου από τους πρατηριούχους, το οποίο μας έφερε στη σημερινή κατάσταση. Είναι δε προφανές ότι αν δεν είχε καταργηθεί η προκαταβολή του φόρου, ύστερα από τον αγώνα και τις πιέσεις της ΠΟΠΕΚ, το ελληνικό κράτος που σήμερα δεν έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις θα είχε διακόψει προ πολλού τις επιστροφές φόρου στους πρατηριούχους και ο κλάδος θα βρισκόταν σε ακόμα χειρότερη θέση.

Σε κάθε περίπτωση διαβεβαιώνουμε την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να μπει λουκέτο σε 3.500 πρατήρια επειδή εκείνοι που οφείλουν να δώσουν λύση παραμένουν κολλημένοι στους τύπους και αρνούνται να δουν την ουσία.

Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων

Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γ. Γραμματέας

Μαυράκης Χαράλαμπος                                             Μελίδης Σπύρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!