Skip to main content
| Notaka

Α.Δ.5/18.6.10(τροποποίηση & συμπλήρωση της Α.Δ.7/2009

Τροποποίηση και συμπλήρωση των παρ. 1,2,3, 4 και 5 του άρθρου 82 της Α.Δ.7/2009 Α.Δ

Αθήνα 18   /06/ 2010
ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ Αρ.5

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 
Δ/ΝΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Tαχ. Δ/νση: Κάνιγγος 20
Τ.Κ.: 101 81
Πληροφορίες: Α. Λαμπροπούλου
Τηλ:  210 3843343
Fax:  210 3830779

ΘΕΜΑ: «τροποποίηση και συμπλήρωση των παρ. 1,2,3, 4 και 5 του άρθρου 82 της Α.Δ. 7/2009 Α.Δ»
Έχοντας υπόψη:
1. Τον Ν.1558/1985 « Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
2. Το Π.Δ. 63/05 (ΦΕΚ 98/Α/05 ) «Κωδικοποίηση Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» .
3. Το Π.Δ 397/88 (ΦΕΚ 185/Α/88) «Οργανισμός του Υπουργείου Εμπορίου» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
4. Το ΝΔ 136/46 «Περί Αγορανομικού Κώδικος» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
5. Την παρ. 8 του άρθρου 4 του ν. 3054/2002 ¨Α΄230), όπως προστέθηκε με το άρθρο 21 του ν.3190/2003 (Α΄249).
6. Το Ν.3852/7-6-2010 (A΄ 87) Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης»
7 .Το Π.Δ. 185/2009 (Α΄213) «Ανασύσταση του Υπουργείου Οικονομικών, συγχώνευση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και μετονομασία του σε « Υπουργείο Οικονομίας ,Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας», μετατροπή του Υπουργείου Μακεδονίας –Θράκης σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης και υπαγωγή στο Υπουργείο Εσωτερικών της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας –Θράκης και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής».
8. Το Π.Δ. 187/2009 (ΦΕΚ 214/Α/2009) «Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργών».
9. Το Π.Δ. 189/2009 «Καθορισμός και κατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων» ( Α΄ 221).
10. Την Α.Δ  7/2009 «Τροποποίηση και νέα κωδικοποίηση Αγορανομικών Διατάξεων εκδοθεισών μέχρι και 14-05-2009»,όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
11. Την ανάγκη προστασίας του Καταναλωτικού κοινού.
12. Το γεγονός ότι από τις ρυθμίσεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του  Κρατικού Προϋπολογισμού .

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
ΑΡΘΡΟ 1
Οι παράγραφοι 1,2,3 και 4 του άρθρου 82 του Κεφαλαίου 4 της κωδικοποιημένης Α.Δ. 7/2009 Αγορανομικής Διάταξης (Β΄ 1388/09) αντικαθίσταται ως εξής:
«  Άρθρο  82
Υποχρεώσεις κατόχων αδείας πρατηρίων υγρών καυσίμων
(Τήρηση πινακίδων ,γνωστοποίηση λιανικών τιμών)
1.Τήρηση πινακίδων
α) Οι κάτοχοι άδειας λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τη τιμή λιανικής πώλησης κάθε είδους υγρού καυσίμου, κατά μονάδα μέτρησης (ανά λίτρο), τόσο στην αντλία όσο και στην αναρτημένη πινακίδα.
Τα είδη των υγρών καυσίμων που αναφέρονται στην προαναφερόμενη πινακίδα μπορούν να αναγράφονται, κατά επιλογή του πρατηριούχου, στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα.
Ο πρατηριούχος επιλέγει ελεύθερα σε ποια γλώσσα, μόνο ελληνική ή μόνο αγγλική, θα αναγράφει τα είδη των υγρών καυσίμων στην πινακίδα.  
Η απεικόνιση των ειδών των υγρών καυσίμων στην πινακίδα, ακολουθεί υποχρεωτικά την παρακάτω σειρά, απαγορευμένης της διαφοροποίησής της για οποιονδήποτε λόγο.
1. ΑΜΟΛΥΒΔΗ 95       ή Unleaded 95
2. ΝΕΑ ΣΟΥΠΕΡ          ή Super LRP
3. S.ΑΜΟΛΥΒΔΗ 100  ή S.Unleaded 100
4. Πετρέλαιο κίνησης     ή Diesel

Εφόσον τα πρατήρια διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης μέσω αντλίας εντός του πρατηρίου, θα πρέπει να αναγράφουν την τιμή πώλησής του και στην αναρτημένη πινακίδα, ανεξάρτητα από την αναγραφή της τιμής επί της αντλίας.
Η τιμή αυτή αφορά τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, αποκλειστικά και μόνο από το πρατήριο.
Οποιαδήποτε πρόσθετη χαρακτηριστική ονομασία που αναφέρεται στα παραπάνω είδη των υγρών καυσίμων θα αναγράφεται μετά την υποχρεωτική σειρά, με μικρότερους χαρακτήρες.
Πρατήρια που δεν διαθέτουν όλα τα παραπάνω είδη καυσίμων θα αναγράφουν υποχρεωτικά στην αναρτημένη πινακίδα, μόνο τα είδη που διαθέτουν με την παραπάνω σειρά, χωρίς τη μεσολάβηση κενών .
β) Σε περίπτωση που κάποιο είδος υγρού καυσίμου διατίθεται σε διαφορετική τιμή λιανικής πώλησης για συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών, θα πρέπει να διατίθεται από ανεξάρτητη προς τούτο αντλία και η αντίστοιχη τιμή λιανικής πώλησης αναγράφεται πέραν της αντλίας και στην αναρτημένη πινακίδα, αναφέροντας παράλληλα και την επαγγελματική κατηγορία προς την οποία απευθύνεται.
2) Η πινακίδα με τις τιμές λιανικής πώλησης των υγρών καυσίμων, πρέπει να είναι άμεσα ορατή από τους διερχόμενους οδηγούς τοποθετημένη σε περίοπτη θέση του πρατηρίου, να εφάπτεται του Εταιρικού σήματος του κατόχου άδειας εμπορίας ή του ειδικού σήματος με την ένδειξη «Α.Π.» (ακριβώς κάτω ή παράπλευρα)  και να είναι φωτιζόμενη κατά τις νυκτερινές ώρες.
Τα     αναγραφόμενα επί αυτής ψηφία των τιμών λιανικής πώλησης πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 15 εκατοστά του μέτρου.

3. α) Η αναγραφή των τιμών λιανικής πώλησης των ειδών υγρών καυσίμων έχει την μορφή δεκαδικού αριθμού με ακέραιο μέρος και τρία (3) δεκαδικά ψηφία μετά την υποδιαστολή (π.χ. 0, 795 ή 1, 032), αποκλειόμενης της αναγραφής μόνο σε λεπτά (π.χ. 79, 5 λεπτά ή 97, 8 λεπτά)
β) Απαγορεύεται  η ύπαρξη άλλης/ων πινακίδας/ων στην/ις οποία/ες θα αναγράφονται για οποιοδήποτε λόγο διαφορετικές τιμές λιανικής πώλησης των ειδών υγρών καυσίμων. Οποιανδήποτε πρόσκαιρη ή διαρκής ενέργεια με σκοπό την προώθηση των πωλήσεων θα γνωστοποιείται με ανεξάρτητη πινακίδα με περιγραφή της παροχής χωρίς αποτίμηση.

4. Γνωστοποίηση των λιανικών τιμών πώλησης των υγρών καυσίμων.
Οι κάτοχοι άδειας λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων υποχρεούται, να γνωστοποιούν για κάθε είδος καυσίμου, της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, χωριστά, κατά μονάδα μέτρησης (ανά λίτρο), την τιμή λιανικής πώλησης στη Δ/νση Παρατηρητηρίου Τιμών- Τιμοληψιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν), μέσω διαδικτύου στον ιστιακό τόπο www.fuelprices.gr επιλέγοντας εναλλακτικά μια από τις ακόλουθες διαδικασίες :
4.1.Μέσω διαδικτύου
Ο πρατηριούχος συνδέεται μέσω του διαδικτύου με τον ιστιακό τόπο www.fuelprices.gr της Δ/νσης Παρατηρητηρίου Τιμών – Τιμοληψίων του Υπουργείου Οικονομίας  Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν).
4.1.1 Ο πρατηριούχος χωρίς κωδικό πρόσβασης, υποβάλλει αίτημα «δημιουργίας κωδικού πρόσβασης», επιλέγοντας τη φράση «αίτημα δημιουργίας νέου κωδικού», στο παράθυρο που ανοίγεται συμπληρώνει όλα τα πεδία της σχετικής φόρμας και συγκεκριμένα το ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ  του ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ(φορέα), ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ, ΑΦΜ, E-mail, ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ -FAX, ΕΤΑΙΡΕΙΑ και κατόπιν επιλέγει «καταχώρηση αιτήματος».
Το αίτημα έχει καταχωρηθεί στο σύστημα, θα του γνωστοποιηθεί στο e-mail ή το fax που έχει δηλώσει στη φόρμα, εντός δύο εργάσιμων ημερών, προσωρινός κωδικός πρόσβασης. Ο κωδικός πρόσβασης οριστικοποιείται  εντός 10 Δέκα εργάσιμων ημερών, μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων του αιτήματος με τα αντίστοιχα στοιχεία της άδειας λειτουργίας. Ο πρατηριούχος υποβάλει φωτοαντίγραφο της άδειας, στο οποίο σημειώνεται και ο χορηγηθείς προσωρινός κωδικός πρόσβασης, στη Δ/νση ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΙΜΩΝ – ΤΙΜΟΛΗΨΙΩΝ με fax στο 210 3815317 ή με συστημένη επιστολή στο τηρούμενο πρωτόκολλο της υπηρεσίας με τις ενδείξεις «ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ – ΤΙΜΟΛΗΨΙΩΝ, ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ταχ. Δ/νση  ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ ΤΚ 101 81 ΑΘΗΝΑ».
4.1.2 Ο πρατηριούχος, με κωδικό πρόσβασης, συμπληρώνει τον προσωπικό του κωδικό, που ήδη του έχει χορηγηθεί στο αντίστοιχο πεδίο, ώστε να έχει πρόσβαση στην προσωπική του σελίδα.
Με βάση τις οδηγίες που εμφανίζονται στην επιλογή «ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΙΜΩΝ»  ο χρήστης:
α).Ελέγχει την ορθότητα των προσωπικών του στοιχείων και διορθώνει τυχόν λάθη.
β) Καταχωρεί τις τιμές , για κάθε προϊόν.
γ) Ελέγχει την ορθή καταχώρηση των τιμών
4.2. Μέσω γραπτού τηλεφωνικού μηνύματος (SMS)
Ο πρατηριούχος συνδέεται μέσω του διαδικτύου με τον ιστιακό τόπο www.fuelprices.gr της Δ/νσης Παρατηρητηρίου Τιμών – Τιμοληψίων του Υπουργείου Οικονομίας  Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν), σύμφωνα με τα ανωτέρω.
4.2.1 Ελέγχει αν ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου του είναι ορθά καταχωρημένος στην προσωπική του σελίδα και διορθώνει τυχόν λάθη.
4.2.2 Αποστέλλει SMS στον αριθμό 54546 , του οποίου το περιεχόμενο περιγράφεται στις οδηγίες που εμφανίζονται με χρήση της επιλογής «ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΙΜΩΝ».
4.2.3 Αναμένει , εντός μιας ώρας, τη λήψη απαντητικού SMS, στο οποίο αναφέρει ότι οι τιμές καταχωρήθηκαν επιτυχώς ή περιέχει μήνυμα λάθους αν οι τιμές δεν καταχωρήθηκαν. Στην τελευταία  περίπτωση ο πρατηριούχος επαναλαμβάνει τη διαδικασία του εδαφίου 2.2 ακλουθώντας τις οδηγίες του μηνύματος.
4.2.4. Έχει την υποχρέωση να καταχωρεί κάθε αλλαγή των τιμών λιανικής πώλησης των υγρών καυσίμων, ταυτόχρονα  με την ισχύ τους.
Εντός επτά (7) ημερών, από την τελευταία καταχώρηση, υποχρεούται να επανακαταχωρήσει τις τιμές ακόμη κι αν αυτές δεν έχουν αλλάξει.
4.3.Μέσω της κατά τόπον δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.
4.3.1 Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή, η σύνδεση με τον διαδικτυακό τόπο www.fuelprices.gr της Δ/νσης Παρατηρητηρίου Τιμών – Τιμοληψιών  του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν), η γνωστοποίηση της τιμής λιανικής πώλησης για κάθε ένα είδος καυσίμου είναι δυνατή μέσω της οικείας δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.
4.3.2 Ο υπόχρεος προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 στην αρμόδια σε θέματα Εμπορίου Υπηρεσία της οικείας  Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της χώρας και από 1/1/2011 στην συνιστώμενη με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν 3852/2010 περιφερειακής αυτοδιοίκησης, στην οποία δηλώνει «ότι δεν έχει δυνατότητα σύνδεσης με τον διαδικτυακό τόπο www.fuelprices.gr της Δ/νσης Παρατηρητηρίου Τιμών – Τιμοληψιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν) και ότι εξουσιοδοτεί για λογαριασμό του, στα πλαίσια των υποχρεώσεών του που απορρέουν από τα εδάφια 1 ή 2 της παρούσης παραγράφου, τον ορισθέντα ειδικά για αυτό τον σκοπό υπάλληλό της ή υπαλλήλους της, να προβαίνει/νουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες γνωστοποίησης των λιανικών τιμών πώλησης των ειδών  υγρών καυσίμων στον διαδικτυακό τόπο www.fuelprices.gr του (ΥΠ.ΟΙ.ΑΝ) και ότι δεσμεύεται κάθε φορά, να ενημερώνει αμελλητί την αρμόδια σε θέματα Εμπορίου Υπηρεσία για τις μεταβολές αυτών, ταυτόχρονα με την ισχύ τους».
Οι Αρμόδιοι υπάλληλοι, που λαμβάνουν γνώση, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σε εφαρμογή των ρυθμίσεων του παρόντος άρθρου, στοιχείων ή πληροφοριών των κατόχων άδειας λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων υποχρεούνται στην τήρηση του απορρήτου αυτών, έναντι παντός τρίτου, ακόμη και μετά την αποχώρησή τους από την Υπηρεσία.
Εξαίρεση αποτελούν τα στοιχεία της Επωνυμίας, της περιοχής (Πόλη Διεύθυνση, οδός, αριθμός), του σήματος της Εταιρείας με την οποία συνεργάζεται ή του ειδικού σήματος με την ένδειξη «Α.Π.» και των τιμών λιανικής πώλησης κάθε είδους υγρού καυσίμου.
Άρθρο 2
Στα εδάφια α και β της παρ. 5 του παρόντος άρθρου μετά την φράση «Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας» προστίθενται οι φράσεις «και από 1/1/2011 οι συνιστώμενες με το άρθρο 3 του ν 3852/2010 δευτεροβάθμιες τοπικές αυτοδιοικήσεις, με αρμοδιότητα σε θέματα Εμπορίου»

Άρθρο 3
1.Οι παραβάτες των διατάξεων της παρούσας, διώκονται και τιμωρούνται κατά τις διατάξεις του ν.δ. 136/1946 «Περί Αγορανομικού Κώδικος», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
2 . Η παρούσα τίθεται σε ισχύ σε όλη την Χώρα από την δημοσίευσή της στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
3. Η παρούσα να ανακοινωθεί στον ημερήσιο τύπο και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»

Εισηγητής    Τμηματάρχης    Διευθυντής     Γενικός Δ/ντής

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΣΤ. ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΛOYKA.Τ. ΚΑΤΣΕΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!