Skip to main content
| Notaka

Παράταση του πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

Πληροφορηθήκαμε σήμερα ότι το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αποφάσισε την παράταση εφαρμογής του πλαφόν στις τιμές της αμόλυβδης, σε 13 νομούς της χώρας, σε επίπεδα κατά 2 λεπτά χαμηλότερα από εκείνα που ορίστηκαν στις 4 Μαΐου.

Με την απόφαση αυτή το υπουργείο ουσιαστικά παραδέχεται ότι η επιβολή ανώτατων τιμών εμπόδισε να μεταφερθούν στους καταναλωτές οι μειώσεις των διεθνών τιμών που έγιναν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, γι αυτό σπεύδει να επιβάλει χαμηλότερες τιμές. Αν δεν ίσχυε το πλαφόν, ασφαλώς θα υπήρχαν χαμηλότερες τιμές.

Κατά την άποψή μας, η διεθνής συγκυρία με την υποχώρηση των διεθνών τιμών είναι ευνοϊκή για την άρση του πλαφόν. Εν πάση περιπτώσει, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε διαφορετικά, η ΠΟΠΕΚ εμμένει στα αιτήματα:

-Να επιβληθεί πλαφόν σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων, σε όλους τους νομούς όπου ισχύουν ανώτατες τιμές.

-Να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τα πραγματικά προβλήματα της αγοράς, τα οποία ευθύνονται για την κακή λειτουργία της, και δεν λύνονται με την επιβολή ανώτατων τιμών. Μόλις χθες ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας κατήγγειλε ότι γίνεται νοθεία ακόμη και στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.

Θυμίζουμε επίσης τις παρατηρήσεις που υπέβαλαν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς (ΡΑΕ, υπουργείο Ενέργειας) κατά το διάλογο που προηγήθηκε της επιβολής του πλαφόν. Η μεν ΡΑΕ επεσήμανε τον κίνδυνο να αυξήσουν τις τιμές και τα πρατήρια που  πωλούσαν χαμηλότερα από το πλαφόν, με αποτέλεσμα τελικά να επιβαρύνεται ο καταναλωτής. Το δε ΥΠΕΚΑ ζήτησε να διερευνηθούν «επικίνδυνες στρεβλώσεις» στο επίπεδο των εταιριών εμπορίας ενώ επισημαίνει ότι «στις περισσότερες περιοχές στις οποίες εμφανίζονται υψηλές τιμές στον καταναλωτή έχουμε έλλειψη ανταγωνισμού ή εναρμονισμένες πρακτικές και η μία και η άλλη εκδοχή σπάνια αφορούν το λιανεμπόριο».

Κύριοι, του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης σταματήστε επιτέλους τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Η οικονομική κρίση που ταλανίζει την χώρα μας, απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!