Skip to main content
| Notaka

Επιβολή πλαφόν στα καύσιμα

Η ΠΟΠΕΚ καταγγέλλει την υποκριτική στάση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας το οποίο με την απόφαση για επιβολή πλαφόν μόνο στις λιανικές τιμές μένει έκθετο στα μάτια της κοινής γνώμης και των πρατηριούχων.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά το υπουργείο καταφεύγει στην λήψη μέτρων, όπως η επιβολή πλαφόν, που αποδείχθηκαν αποτυχημένα κατά το πρόσφατο  παρελθόν.

Η επιβολή πλαφόν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα,  τη συγκράτηση της τιμής καταναλωτή, εφ’ όσον ίσχυε σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων (Διυλιστήρια, Εταιρείες Εμπορίας, πρατήρια), αλλά και αν συνοδευόταν από μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Για τη θεραπεία της αγοράς πετρελαιοειδών χρειάζεται αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου εφεξής να λειτουργούν οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού. Τρανταχτή απόδειξη των στρεβλώσεων είναι οι μεγάλες αποκλίσεις λιανικών τιμών, οι οποίες όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΑ φθάνουν στο 0,28 .

Με την σημερινή απόφαση η ηγεσία του υπουργείου προστατεύει την αισχροκέρδεια, την αδιαφάνεια και την ανεξέλεγκτη τιμολογιακή πολιτική των εταιριών εμπορίας καυσίμων και επιρρίπτει σκοπίμως στις πλάτες των πρατηριούχων το κόστος της προστασίας των καταναλωτών. Στο όνομα δήθεν της συγκράτησης των τιμών η κυβέρνηση καταδικάζει σε οικονομικό μαρασμό και λουκέτο εκατοντάδες συναδέλφους που υποχρεώνονται είτε να πουλάνε με ζημιά, είτε να κλείσουν. Εμείς επισημαίνουμε απλώς ότι το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, καθώς η σημερινή ηγεσία του υπουργείου υπέπεσε σε παρόμοιο ατόπημα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, οπότε και αναγκάστηκε να αποσύρει άρον – άρον το μέτρο. Θυμίζουμε ότι τότε αποδείχθηκε με επίσημα τιμολόγια πως σε πολλές περιπτώσεις η ανώτατη τιμή λιανικής ήταν χαμηλότερη από την τιμή χονδρικής.

Οι υποσχέσεις, περί επανεξέτασης των συμβάσεων αποκλειστικής συνεργασίας των εταιριών με τα πρατήρια αποδείχθηκαν μεγάλα λόγια ενώ οι προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις απαιτούμενες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγορά καυσίμων έμειναν επίσης στη σφαίρα της θεωρίας, αφού συνεχίζουν να μην εφαρμόζονται οι αποφάσεις 334/V/2007 και 418/V/2008 της Επιτροπής.

Δεν έφταναν οι αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων που έχουν μαραζώσει την αγορά, έχουν φέρει σε αδιέξοδο εκατοντάδες συναδέλφους και έχουν αναγκάσει χιλιάδες οδηγούς να κλειδώσουν τα οχήματά τους, έρχεται τώρα η απόφαση για το πλαφόν μόνο στη λιανική για να δώσει τη χαριστική βολή.

Τα αιτήματα του κλάδου είναι:

-Πλαφόν σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων για ουσιαστική προστασία των καταναλωτών και των υγιών πρατηριούχων.

-Μείωση φόρων σε υποφερτά για το μέσο καταναλωτή επίπεδα, προκειμένου να αυξηθούν και τα έσοδα του Δημοσίου.

To Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΠΕΚ  θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εξετάσει το ζήτημα της επιβολής του πλαφόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!