Skip to main content
| Notaka

Συνεδρίαση του ΔΣ για τα πρατήρια αφορολόγητων καυσίμων

H απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να επιτρέψει εκ νέου την διάθεση αφορολόγητων καυσίμων από τα πρατήρια των Κ.Α.Ε. ΑΕ, αυξάνει τις ανησυχίες μας, επιβεβαιώνοντας τις απόψεις μας για τις ευθύνες, του καθ΄ύλη αρμόδιου υπουργείου, να ελέγξει την παράνομη διακίνηση καυσίμων αν και είναι διαπιστωμένη και ομολογημένη καθ΄οιονδήποτε τρόπο η έκταση του προβλήματος της λαθρεμπορίας, καθώς και η μεγάλη απώλεια δημοσίων εσόδων από τη εκτεταμένη φοροδιαφυγή η οποία εκτιμάται ετησίως μεταξύ 400 και 1000 εκατομμυρίων ευρώ.

Προφανώς ο Υπ. Οικονομικών, χωρίς καμιά επιχειρηματολογία, παρασύρθηκε και υιοθέτησε τους ισχυρισμούς της Κ.Α.Ε. ΑΕ,  ότι θα επενδυθούν κεφάλαια για την ίδρυση και λειτουργία πρατηρίων αφορολόγητων καυσίμων στους Μεθοριακούς σταθμούς Κήπων Έβρου, Ευζώνων, Κακαβιάς, ότι θα αυξηθεί ο τζίρος από την διάθεση αφορολόγητων καυσίμων με βάση την προηγούμενη εμπειρία, πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως δίνοντας την δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει τα δημόσια έσοδά του από την φορολόγηση των επιπλέον κερδών των Κ.Α.Ε. ΑΕ και ότι παράλληλα θα δημιουργηθούν 200 νέες θέσεις εργασίας.

Είμαστε βέβαιοι ότι η αιφνιδιαστική απόφαση του Υπ. Οικονομικών, για την επαναλειτουργία των πρατηρίων αφορολόγητων καυσίμων, δίχως σχετική μελέτη του θέματος, θα ανοίξει εκ νέου νέα λαθρεμπορικά κανάλια με απώλεια δημοσίων εσόδων, πολλαπλάσια των πιθανολογούμενων εσόδων από την πώληση αφορολόγητων καυσίμων από τα Κ.Α.Ε., αλλοιώνοντας τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας, οδηγώντας πολλά πρατήρια στην έξοδο και πολλούς εργαζόμενους στην ανεργία.

Ήδη η πολιτική των υψηλών τιμών στα καύσιμα το 2010, έχει σπρώξει πολλούς καταναλωτές για προμήθεια καυσίμων στα γειτονικά φθηνά πρατήρια της Βουλγαρίας και των Σκοπίων με θεαματική πτώση του τζίρου των δικών μας πρατηρίων, εξαναγκάζοντας αυτά σε κλείσιμο.

Τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της απόφασης θα τα διαπιστώσουμε σύντομα και η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά του Υπουργείου Οικονομικών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Π.Ε.Κ , το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011, θα εισηγηθεί και θα υποστηρίξει οποιαδήποτε απόφαση περί σχετικών κινητοποιήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!