Skip to main content
| I |

Κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ)

Αρχιμήδους 29, 71306 Ηράκλειο – Κρήτη

Τηλ. 2810 220885 Fax 2810 220881

Κιν. Προέδρου κ. Μαυράκη Χαράλαμπου 6984314310

E mail: popek@sppi.gr

Αριθμ. Πρωτ. 73

Ηράκλειο Κρήτης 26/07/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αιφνιδιασμό και εμπαιγμό του κλάδου των βενζινοπωλών ισοδυναμεί η έγκριση, την περασμένη Παρασκευή από το Υπουργικό Συμβούλιο, του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, με το οποίο μεταξύ άλλων καταργούνται οι αποστάσεις ασφαλείας για την ίδρυση πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, δηλαδή της Παρασκευής, παράγοντες του Υπουργείου διαβεβαίωναν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν επρόκειτο να προχωρήσει πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ότι επίσης θα τεθεί προηγουμένως σε δημόσια διαβούλευση. Με τις μεθοδεύσεις αυτές όχι μόνο καταργούνται για πολλοστή φορά στην πράξη οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για διάλογο και διαβούλευση με την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς, αλλά οι αρμόδιοι, για λόγους που θα πρέπει να μας εξηγήσουν, φτάνουν στο σημείο να εμπαίζουν έναν ολόκληρο κλάδο επαγγελματιών .

Η ΠΟΠΕΚ έστειλε σήμερα το πρωί επείγον έγγραφο προς το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση που το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή χωρίς να ληφθούν υπόψη οι θέσεις του κλάδου, τότε θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και στο κλείσιμο των πρατηρίων.

Σημειώνουμε ότι η κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας προκαλεί προβλήματα ασφαλείας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δημιουργία νέων πρατηρίων σε μια περίοδο που μετά βίας επιβιώνουν τα ήδη υπάρχοντα.

Συνημμένο το κείμενο της επιστολής.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις

«Τις τελευταίες ημέρες ενημερωθήκαμε ανεπισήμως από αξιόπιστες πηγές, ότι στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων ετοιμάζουν νομοσχέδιο σκούπα για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων προχωρούν με νομοθετική ρύθμιση στην κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας για την ίδρυση πρατηρίων υγρών καυσίμων και σταθμών αυτοκινήτων με αντλίες.

Την Παρασκευή 23/7/2010, το εν λόγω νομοσχέδιο μάθαμε ότι πέρασε και εγκρίθηκε από την υπουργική επιτροπή προκειμένου να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, χωρίς ποτέ να ενημερωθεί και να εκφράσει τις απόψεις της η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (Π.Ο.Π.Ε.Κ) σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης, να προχωρήσει στην κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας στα πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας είχαμε πραγματοποιήσει συνάντηση με παράγοντες του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, οι οποίοι διαβεβαίωναν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να προχωρήσει πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ότι επίσης θα τεθεί προηγουμένως σε δημόσια διαβούλευση.

Η καθιέρωση των αποστάσεων ασφαλείας (200μ.) με τον Ν.2465/97 για την ίδρυση πρατηρίων υγρών καυσίμων, περιόρισε σημαντικά την ανεξέλεγκτη ίδρυση τους την δεκαετία του 90, ιδιαίτερα εντός των κατοικημένων περιοχών και των μεγάλων αστικών κέντρων. Στην συνέχεια με τον Ν.2801/2000 ελήφθησαν  πρόσθετα μέτρα πυρασφάλειας στα ήδη νομίμως λειτουργούντα πρατήρια και σταθμούς αυτοκινήτων με αντλίες, πριν την καθιέρωση των αποστάσεων ασφαλείας των 200μ., προκειμένου να μηδενισθεί ο κίνδυνος ενός τραγικού περιστατικού από ανάφλεξη η έκρηξη. Η απόφαση σας για την κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας στην ίδρυση νέων πρατηρίων είναι αδιανόητη αφού δεν συνοδεύεται από σχετικές μελέτες αρμοδίων υπηρεσιών για την ασφαλή λειτουργία νέων πρατηρίων, εντός των άναρχα δομημένων ελληνικών πόλεων, στις οποίες λειτουργεί υπερβολικά μεγάλος αριθμός πρατηρίων σε σχέση με τον πληθυσμό ανθρώπων και οχημάτων.

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ) διαφωνεί κατηγορηματικά στην κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας (200μ.) για την ίδρυση πρατηρίων και σταθμών αυτοκινήτων, από χώρους συνάθροισης άνω των 50 ανθρώπων, όπως σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία, γηροκομεία, εκκλησίες, ξενοδοχεία, κ.λ.π. Η τυχόν επιμονή του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για την κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα, αφού θα δώσει την δυνατότητα ίδρυσης νέων πρατηρίων εντός κατοικημένων περιοχών, με την γνωστή Ελληνική άναρχη δόμηση, σε ένα μεγάλο αριθμό ελεύθερων οικοπέδων, αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους και τις προϋποθέσεις  για ένα τραγικό γεγονός με απροσδιόριστες συνέπειες.

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ), ζητά άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα και την αναστολή κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, προκειμένου να αναπτύξουμε τα επιχειρήματα μας και τις θέσεις μας στο θέμα της πιθανής κατάργησης των αποστάσεων ασφαλείας.

Στην περίπτωση που το αρμόδιο Υπουργείο και η Κυβέρνηση προχωρήσουν στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για την κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας χωρίς να λάβουν υπ’ όψη τις θέσεις μας, η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ), θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και στο κλείσιμο των πρατηρίων.»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!